default-image

Κυπριακό: Στη Γενεύη τα βλέμματα για την ιστορική Διάσκεψη

Ελλάδα
Κυπριακό: Στη Γενεύη τα βλέμματα για την ιστορική Διάσκεψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και (σε πρώτη φάση) οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία) υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι καθώς ξεκινά η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό.

Παρούσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία εκπροσωπεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσουν όλες οι πλευρές, και κυρίως η Άγκυρα, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα καθοριστεί εν πολλοίς η συνέχεια. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ταξιδέψει στη Γενεύη και αν χρειαστεί στην Ελβετία θα πάει ο πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίρ. Κι αν πάει ο Τούρκος πρωθυπουργός θα πάει και ο Έλληνας ομόλογός του Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

16:20 Φάρος ελπίδας η Κύπρος: Ελπίζω ότι θα υπάρξει κάτι καινοτόμω. Κάτι τέτοιο το αξίζει ο Κυπριακός λαός. Απεγνωσμένα χρειαζόμαστε ένα φάρο ελπίδας και η Κύπρος μπορεί να γίνει ο φάρος ελπίδας στην απαρχή του 2017.

16:19 Ίσως χρειαστεί να έρθουν Τσίπρας - Γιλντιρίμ: Θέλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για όσο χρειάζεται και ίσως η συμμετοχή άλλων προσωπικοτήτων να δικαιολογηθεί (σ.σ. απαντώντας σε ερώτηση του Ανατολού για το αν θα πάνε οι πρωθυπουργού Ελλάδας και Τουρκίας).

16:18 Δε θέλουμε μπαλώματα - Είτε θα έχουμε μια σαφή, συμπαγή λύση που θα υπογραφεί απ' όλους και θα περάσει από τα δημοψηφίσματα είτε θα έχουμε μπάλωμα. Δεν θέλουμε μπάλωμα, θέλουμε συγκεκριμένη λύση που οι δυο κοινότητες θα μπορούν να την αποδεχτούν.

16:15 Μην περιμένετε θαύματα - Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε απ' όλους να μην περιμένουν... άμεσα θαύματα και "απένειμε" το... Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου στους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί γιατί, όπως είπε, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, ενώ ο ΟΗΕ θέλει να κρατήσει δευτερεύοντα ρόλο. Εξήρε το θάρρος των δυο ηγετών και τις κινήσεις τους στο θέμα των διαπραγματεύσεων τα τελευταία δυο χρόνια.

16:14 Δηλώσεις Γκουτέρες - Με τον πρόεδρο της Κύπρου και τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων στο πλευρό του εμφανίστηκε ο γγ του ΟΗΕ για να κάνει τις δηλώσεις του μετά το πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη.

15:42 Στην Τουρκία φυσικά δεν υπάρχει... θέμα Κυπριακού για τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στον Ερντογάν! Όχι μόνο υποβαθμίζουν τη σημασία της διάσκεψης στη Γενεύη αλλά δεν έχουν την είδηση ούτε στις 15 σημαντικότερες της ημέρας!

15:40 "Είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, το επίπεδο της σύνθεσης ανοιχτό. Το κεφάλαιο της ασφάλειας είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπιστεί", αναφέρουν πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που επικαλείται η Καθημερινή της Κύπρου.

15:38  Τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

15:26 Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεχμέτ Τσαβούσογλου ζήτησε να ισχύσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και για τους Τούρκους πολίτες. Να ισχύουν δηλαδή, οι Τούρκοι τις τέσσερις βασικές ελευθερίες που έχουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες.

15:20 Ασφαλείς πληροφορίες κοντά στην ομάδα διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι παρασκηνιακά τις τελευταίες μέρες διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο η Γερμανία, η οποία , σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σίγμα επεξεργάζεται συγκεκριμένο σχέδιο για την Ασφάλεια

14:57 Από κοινού συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου Νίκο Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον θα έχει νωρίς το απόγευμα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη.

14:48 Tα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας φαίνεται να υποβαθμίζουν την σημασία της διάσκεψης της Γενεύης καθώς όπως προκύπτει από τα μεγάλα τουρκικά δίκτυα, το Κυπριακό δεν βρίσκεται ούτε μέσα στις 15 ειδήσεις της ημέρας.

14:46 Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλού Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στο Reuters φέρεται να είπε: να παραμείνουν οι εγγυήσεις όπως είναι και να αναγνωριστούν οι πραγματικότητες στο νησί.

14:32 «Καλά νέα από αυτές τις συνομιλίες για την Κύπρο, θα μας δώσουν λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ξανά», ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

14:18  Ρήγμα και στην τουρκοκυπριακή πλευρά

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, σύμφωνα με νέες πληροφορίες στην δεξίωση δεν θα συμμετέχει ο λεγόμενος Πρωθυπουργός Όζγκιουργκιουν και ο λεγόμενος Υπ.Εξ.Ερτουγρούλογλου ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αναμένεται δήλωση του Σερντάρ Ντεκτάς.

14:01  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Όσο και εάν είναι δύσκολοι οι καιροί, όπως, η σημερινή δύσκολη συγκυρία, έχουμε αποδείξει διαχρονικά ως Έλληνες ότι την υπεράσπιση της πατρίδας, της ιστορίας μας, την υπεράσπιση των εθνικών ζητημάτων και εθνικών δικαίων δεν πρόκειται να την επηρεάσει κατ' ελάχιστο οποιαδήποτε κρίση, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας το πρωί σε σπουδαστές της σχολής Εθνικής Άμυνας για «τα εθνικά θέματα στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Επιπλέον,κατέστησε σαφές και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους. Προς τούτο, μάλιστα, επικαλέστηκε την περίπτωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, προϋπόθεσεις για την οποία αποτέλεσαν η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη.

Την ομιλία του κ. Παυλόπουλου παρακολούθησαν επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

13:55 Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διάσκεψης

13:47 Φαγωμάρα και αποχωρήσεις στα κυπριακά κόμματα.

Αντιδράσεις προέκυψαν μεταξύ των κυπριακών κομμάτων για χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη ως προς το θέμα του χάρτη για το εδαφικό και για τη σύνθεση της Διεθνούς Διάσκεψης, ενώ ήδη εγκατέλειψε την Γενεύη η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας επίσης δεν παρέστησαν στην τελετή έναρξης της Διάσκεψης οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι τέσσερις Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβανομένης της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους, αναλύουν τα σημεία διαφωνίας τους, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποδοχή των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης.

Υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί:

Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενώ η συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.

Δεύτερον, δεν υπάρχει έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, με την απαράδεκτη απαίτηση για εκ περιτροπής προεδρία.

Τρίτον, δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό, ενώ παράλληλα φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν και

Τέταρτον, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης, των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

13:43 Κουμουτσάκος: Στηρίζουμε την προσπάθεια Αναστασιάδη

«Η διαδικασία της Γενεύης, που μπαίνει σήμερα σε αποφασιστικό στάδιο,   μπορεί - και πρέπει - να αποτελέσει σημαντικό  σταθμό στο δρόμο για την επανένωση της Κύπρου. Υπάρχει θετική δυναμική, αλλά παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες, προκειμένου να επιτευχθεί λύση λειτουργική  και άρα βιώσιμη. Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για να μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση κατοχής, που - εδώ και 43 χρόνια - κόβει στα δύο  το νησί. Η Τουρκία οφείλει να συμβάλει, αποσύροντας κατοχικές δυνάμεις, εγκαταλείποντας επεμβατικές αξιώσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος και σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένουμε ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση των εταίρων και συμμάχων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

13:24 Όλη η τοποθέτηση Τζανακόπουλου για το Κυπριακό   

Θεωρούμε θετική την πρόοδο των συζητήσεων για το Κυπριακό αλλά και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Επισήμανε ότι η πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκινά σήμερα στη Γενεύη τόσο με τη συμμετοχή του γγ του ΟΗΕ όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στη Διάσκεψη από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη». Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει». Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».

Σε σχετικό ερώτημα, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση». Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.

13:11 Δεν θέλουν τον Αναστασιάδη... Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, στα ταμπελάκια που έχουν τοποθετηθεί μπροστά από κάθε συμμετέχοντα στη διάσκεψη, υπάρχει μόνο το όνομά του και όχι η ιδιότητά του. Γιατί; Για να μην καταγραφεί ο Νίκος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Ταμπελάκια μόνο με τα ονόματα συμμετεχόντων,χωρίς τίτλους κ ιδιότητες,για να μην καταγραφεί ο Ν.Αναστασιάδης,Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας

12:55  Στην Αθήνα...Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης». Χαρακτήρισε  θετική την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες στην Γενεύη, καθώς και την ανταλλαγή χαρτών σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αρκετά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

11:37  Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Αναστασιάδη - Κοτζιά    

Ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των συνομιλιών. Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του ενεργού ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρουσία στη Γενεύη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΕ εκπροσωπείται στις συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο.

Αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντάται με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

11:30  Ρήγμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά!

Διαφωνίες με τους χειρισμούς του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη εξέφρασε η πρόεδρος του κόμματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, η οποία ήταν στη Γενεύη. Εξαιτίας της διαφωνίας της, τόσο η ίδια όσο και ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Γεωργάλλας που την συνοδεύει έφυγαν από το ξενοδοχείο όπου έμεναν.

11:24  Οι πρώτες αφίξεις

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, η Επίτροπος Εξωτερικών της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στο κτίριο για τη Διάσκεψη.

iefimerida- newsit

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News