default-image

Σαν σήμερα γεννήθηκε η μεγάλη Τζένη Καρέζη

Σαν σήμερα γεννήθηκε η μεγάλη Τζένη Καρέζη

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Ιανουαρίου του 1934 όταν έρχεται στη ζωή η Ευγενία Καρπούζη, γνωστή σε όλο τον κόσμο ως Τζένη Καρέζη.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1954 και τον ίδιο χρόνο πρωταγωνίστησε στην «Ωραία Ελένη» του Ρουσέν, στο πλάι της Μελίνας Μερκούρη και του Βασίλη Διαμαντόπουλου.

Τα επόμενα χρόνια έπαιξε σε σπουδαίες παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους όπως την Οφήλια στον Άμλετ, την Κορντέλια στον Βασιλιά Λιρ και την Μυρίννη στη Λυσιστράτη. Το 1955 έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο».

Τη δεκαετία του '60 ακολούθησαν κι άλλες συμμετοχές σε ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η νύφη το 'σκασε», «Τα κόκκινα φανάρια», «Τζένη-Τζένη», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» και «Μια γυναίκα στην Αντίσταση».

Η Τζένη Καρέζη συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της υποκριτικής στην Ελλάδα, όπως οι Μίμης Φωτόπουλος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντάρας και Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Από το 1968 μέχρι το θάνατό της πρωταγωνίστησε μαζί με τον σύζυγό της, Κώστα Καζάκο , σε έργα των Άλμπι, Ίψεν, Τσέχοφ κ.α.

Η μεγαλύτερη της στιγμή στο θέατρο υπήρξε το σπονδυλωτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, «Το μεγάλο μας τσίρκο»: Το έργο ανέβηκε το 1973 και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εστίες πνευματικής ανάτασης κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας.

Τελευταία της θεατρική παράσταση ήταν τα «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη (1990). Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός πέθανε τον Ιούλιο του 1992, νικημένη από την επάρατη νόσο, σε ηλικία 58 ετών.

Βίος και Πολιτεία της Αγκάθα Κρίστι

Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η διάσημη συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου, Αγκάθα Κρίστι. Η Μαίρη Κλαρίσα Αγκάθα Μίλερ, όπως ήταν το πλήρες της όνομα, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 στο Ντέβον της Αγγλίας.

Ξεκίνησε να γράφει από νεαρή ηλικία, μετά και από την παρότρυνση της αδερφής της: Στο πρώτο της βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1920 με τον τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση Στάιλς», η Κρίστι παρουσίασε για παρθενική φορά στο αναγνωστικό κοινό τον περίφημο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρώ,, ο οποίος εμφανίστηκε σε περισσότερα από 25 μυθιστορήματά της.

Το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Η δολοφονία του Ρότζερ Ακρόιντ» εκδόθηκε το 1926 και γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία. Η Αγκάθα Κρίστι έγραψε περισσότερα από 70 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων και 15 θεατρικά έργα.

 Έγραψε ακόμη έξι ρομάντζα, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Μέχρι το θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, είχαν πωληθεί περισσότερα από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των έργων της σε πάνω από γλώσσες!

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News