default-image

Η γραφειοκρατία "έπνιξε" μεγάλη επένδυση στην Κρήτη

Κρήτη
Η γραφειοκρατία "έπνιξε" μεγάλη επένδυση στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπεσε "θύμα" της γνωστής ελληνικής γραφειοκρατίας, που στις περισσότερες φορές λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε υποψήφιο επενδυτή; Παραήταν πρωτοποριακή για τα δικά μας δεδομένα εδώ στην Ελλάδα και για τα συναρμόδια υπουργεία; Ή άλλαξε αιφνιδιαστικά κάτι στα σχέδια των επενδυτών; Όπως και να έχει, η φιλόδοξη επένδυση της ΟΝΕΧ Technologies για τη δημιουργία πρωτοποριακής, κινητής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Κρήτη αποτελεί, καταπώς φαίνεται, παρελθόν!

Σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, οι επενδυτές, απογοητευμένοι από τις χρονοβόρες διαδικασίες εγκρίσεων και τη διαρκώς αναβληθείσα έναρξη λειτουργίας της επένδυσης, αποφάσισαν να τα μαζέψουν και να την... κάνουν, με την Κρήτη και την Ελλάδα να χάνουν μια επένδυση ύψους 50 εκατ. δολαρίων, που κατ' υπόσχεση των επενδυτών θα δημιουργούσε 100 θέσεις εργασίας. Επένδυση, η οποία πάντως, μαζί με τα θετικά της, δημιουργούσε και κάποιες επιφυλάξεις, λόγω κατά βάση του πρωτοποριακού χαρακτήρα της! Και αυτό γιατί οι Αμερικανοί επενδυτές, που συνεργάζονται με τον παγκόσμιο κολοσσό της Lockheed Martin (ναι, της εταιρείας που κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη!), σχεδίαζαν να φτιάξουν μια κινούμενη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, που θα μετακινούνταν διαρκώς μέσα στη θάλασσα, στα πολυσύχναστα από πλευράς διελεύσεων βόρεια παράλια της Κρήτης!

Ας τα δούμε αναλυτικά. Σύμφωνα με τα κεντρικά δημοσιεύματα, η επένδυση της ONEX Technologies για τη δημιουργία πρωτοποριακής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Κρήτη έλαβε άδοξο... τέλος! Ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές στην έναρξη λειτουργίας, η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να εγκαταλείψει το φιλόδοξο project της, το οποίο είχε ανακοινωθεί πριν λίγα χρόνια με "τυμπανοκρουσίες" στους εκπροσώπους του Τύπου. Η απόφαση προκάλεσε μια σχετική αίσθηση και έκπληξη, διότι, με βάση τουλάχιστον τα όσα είχαν γίνει γνωστά από την ίδια την εταιρεία, οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες είχαν φτάσει σε πολύ προχωρημένο βαθμό. Είχαν γίνει οι παραγγελίες των αναγκαίων πρώτων υλών για την κατασκευή του πρώτου κλωβού και είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες για την επιλογή του επιστημονικού προσωπικού από την Αμερική, το οποίο θα εκπαίδευε τους Έλληνες επιστήμονες που θα στελέχωναν τη νέα μονάδα.

Σύμφωνα με την "Ημερησία", τα γραφειοκρατικά εμπόδια και η καθυστέρηση στην έκδοση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων εκτιμάται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των Αμερικανών, οι οποίοι είχαν δεσμεύσει τα χρήματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Καινοτόμα τεχνολογία

Η συγκεκριμένη επένδυση, που όταν γνωστοποιήθηκε προκάλεσε το ενδιαφέρον και πολλές συζητήσεις, ήταν ύψους 50 εκατ. δολαρίων και αναμενόταν να δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας. Βασιζόταν στην τεχνολογία "mobile fish pen", η οποία αναπτύχθηκε από τη "Lockheed Martin" και επρόκειτο να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο μετά από την επιτυχημένη πρώτη εγκατάστασή της στη Χαβάη. Οι κλωβοί, στους οποίους θα εκτρέφονταν τα ψάρια με τη μέθοδο του "mobile fish pen", δε θα ήταν σταθεροί αλλά θα περιφέρονταν με τα ρεύματα της θάλασσας, αποφεύγοντας τα πιθανά προβλήματα επίδρασης στην ποιότητα του νερού και στον πυθμένα της θάλασσας. Ουσιαστικά τα ψάρια της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με "ελευθέρας βοσκής" άγρια ψάρια.

Η λειτουργία της νέας πρωτοποριακής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Κρήτη αναμενόταν στις αρχές του 2015. Τελικά, δύο χρόνια μετά, η επένδυση όχι μόνο δεν ξεκίνησε να λειτουργεί, αλλά κατέληξε σε... "ναυάγιο"!

Σε πρώτη φάση θα εκτρέφονταν μαγιάτικο και φαγκρί, ενώ στο επίκεντρο είχαν βρεθεί τρία σημεία στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, δύο στη βόρεια πλευρά και ένα στη νότια πλευρά του νησιού, τα οποία φαίνονταν να συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που θέλει η εταιρεία, με πρώτο απ' όλα την υψηλή ποιότητα του νερού.

«Πρωτοποριακή επένδυση»

Αιφνιδιασμένος αλλά όχι έκπληκτος εμφανίστηκε από την εξέλιξη του... "ναυαγίου" της επένδυσης ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής.

«Είναι μια επένδυση ξεχωριστή αυτή. Έχει πρωτοποριακά στοιχεία και χαρακτηριστικά, που είναι, αν θέλετε, και πιο φιλικά προς το περιβάλλον σε σχέση με τις κλασικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Εδώ δε μιλάμε για μια σταθερή εγκατάσταση, αλλά για μια κινητή μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας. Ένα κινούμενο σφαιρικό, μεταλλικό κλωβό, σαν μια μεγάλη μπάλα, που χωρά τόνους ψαριών μέσα, ο οποίος βυθίζεται σε συγκεκριμένο βάθος και κινείται σε επιλεγμένες θαλάσσιες περιοχές.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ιχθυοκαλλιέργεια ξηράς, αυτή η μέθοδος σε βαθιά νερά, τα οποία ανανεώνονται διαρκώς από τα ρεύματα, είναι ωφέλιμη τόσο για την υγεία των ψαριών, όσο και για τη διατήρηση της ποιότητας του νερού.

Οι επενδυτές, απ' ό,τι θυμάμαι, είχαν καθησυχάσει τότε, ότι ο μεγάλος αυτός μεταλλικός κλωβός θα έχει πάνω gps, θα είναι δηλαδή ανά πάσα στιγμή αντιληπτός από τα διερχόμενα πλοία, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης θαλάσσιου ατυχήματος. Δεν ξέρω όμως αν αυτό "μέτρησε" ή έπαιξε κρίσιμο ρόλο πάνω στα υπουργεία και στις κεντρικές υπηρεσίες, όπου ενδεχομένως να "κόλλησε" η επένδυση, διότι εμείς εδώ, ως Περιφέρεια, δεν παρουσιάσαμε εμπόδια η προσκόμματα. Δε γνωρίζω βεβαίως ακριβώς τι έγινε. Μια λογική εικασία είναι ότι μπορεί, λόγω του πολύ πρωτοποριακού χαρακτήρα της, να υπήρχαν ανησυχίες και επιφυλάξεις στα υπουργεία, στις κεντρικές υπηρεσίες πάνω», σχολίασε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Καλογερής.

Ρεπορτάζ :Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News