default-image

Αγρότες: Χαμένη η χρονιά για τα αμπέλια

Κρήτη
Αγρότες: Χαμένη η χρονιά για τα αμπέλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια έκταση που ξεπερνά τα 250 στρέμματα σε επίπεδο Ηρακλείου φαίνεται ότι εκτείνονται οι καταστροφές στις αμπελοκαλλιέργειες, με τους παραγωγούς ήδη να εκφράζουν απόγνωση για τις περιουσίες τους και την παραγωγή σταφυλιών που τη θεωρούν χαμένη και μάλιστα όχι μόνο για αυτή τη σεζόν.

Όσα αμπέλια είχαν τοποθετημένο αντιχαλαζικά πανιά, δέχθηκαν το βάρος του χιονιού και δεν άντεξαν, αφού σε κάποιες περιπτώσεις το χιόνι ξεπέρασε τους 60 πόντους.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΣΦΟΔΡΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ «ΓΟΝΑΤΙΣΕ» ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ

Η κ. Μαρία εδώ και δύο ημέρες κλαίει για την περιουσία της που θάφτηκε στην κυριολεξία κάτω από το χιόνι.

Ολόκληρη η υποδομή που είχε δημιουργήσει για να μπορεί να έχει ποιοτικά σταφύλια για εξαγωγή, με την προστασία και αντιχαλαζικών πανιών, κατέρρευσε από το βάρος του χιονιού, με αποτέλεσμα 15 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας να καταστραφούν ολοσχερώς.

Οι καταστροφές στα αμπέλια που είχαν ως προστασία τα πανιά αυτά, εκτείνονται σε 250 περίπου στρέμματα σε επίπεδο Ηρακλείου, με τους παραγωγούς να εξηγούν ότι μόνο για την επανατοποθέτησή τους ανά στρέμμα υπολογίζεται ότι χρειάζονται 2 έως 2,5 χιλιάδες ευρώ.

Σε περιοχές όπως η Κνωσός ή και η Σύλαμος, τα κατεστραμμένα αμπέλια έχουν προκαλέσει απόγνωση στους παραγωγούς. Όπως στον κ. Γιαννιδάκης, που είχε τοποθετήσει τα πανιά για να πετύχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα σταφυλιών και σήμερα τα βλέπει να έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι, δίχως να γνωρίζουν αν αυτές οι ζημιές υπάρχει πρόθεση να αποζημιωθούν.

Κάλεσμα στην πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη αποζημίωσης έκαναν οι παραγωγοί που διατύπωσαν την αγωνία τους όχι μόνο για τη σεζόν που έρχεται αλλά και για τις επόμενες, αφού όπως εξήγησαν για να μπορέσουν και πάλι τα φυτά να δώσουν τους καρπούς τους έχοντας αποκατασταθεί πλήρως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την ποιότητα που θα παραχθεί αλλά και τις ξένες αγορές που ίσως χαθούν.

Από την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα βγουν για τους ελέγχους και την καταγραφή των ζημιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας επιτόπιος έλεγχος με επικεφαλής τον ίδιο τον Διευθυντή Κρήτης του ΕΛΓΑ στην περιοχή της Συλάμου, υπήρξε η δέσμευση για αποκατάσταση αλλά μέσω των ΠΣΕΑ.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News