Ειδήσεις

"Φωτιές" ανάβουν προσλήψεις πυροσβεστών σε αεροδρόμια

Αντιδράσεις σε συνδικαλιστικό αλλά και πολιτικό επίπεδο έχει προκαλέσει το θέμα της στελέχωσης υπηρεσιών πυρασφάλειας στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Αντιδράσεις σε συνδικαλιστικό αλλά και πολιτικό επίπεδο έχει προκαλέσει το θέμα της στελέχωσης υπηρεσιών πυρασφάλειας στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (μεταξύ των οποίων και το "Ι. Δασκαλογιάννης" των Χανίων), που ετοιμάζονται προσεχώς να αναλάβουν οι Γερμανοί επενδυτές της Fraport.

Σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η συγκρότηση πυροσβεστικού σώματος με 500 άτομα που θα αναλάβει η Πυροσβεστική, με τη γερμανική εταιρεία, τη Fraport, να είναι εκείνη που καλύπτει κόστος μισθοδοσίας και εξοπλισμού.

Από πλευράς συνδικαλιστών του Πυροσβεστικού Σώματος αφήνονται αιχμές για αναγκαστικό "ξεσπίτωμα" πυροσβεστών προς τα αεροδρόμια, που θα απογυμνώσει ακόμα περισσότερο το έργο της Πυροσβεστικής.

Συνδικαλιστικοί φορείς αλλά και πολιτικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ, μέσω επερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή 6 "κόκκινοι" βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Συντυχάκης, αφήνουν μάλιστα αιχμές για «σκιώδεις» συνεννοήσεις μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Γερμανών επενδυτών και ζητούν αναλυτική ενημέρωση από την κυβέρνηση.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόκειται τους πρώτους μήνες του 2017, όπως προβλέπει η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport Α.Ε., να στελεχωθούν οι υπηρεσίες πυρασφάλειας των 12 περιφερειακών αεροδρόμιων με προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αρχικά τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι συνολικά θα απασχοληθούν περίπου 500 πυροσβέστες και ήδη το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος κάλεσε τους πρώτους 146 πυροσβέστες με σκοπό την εκπαίδευσή τους.

Ωστόσο, με νεότερη ανακοίνωσή του στις 3/1/2017, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος «εγκρίνει τη συμμετοχή 93 πυροσβεστικών υπαλλήλων στο "Σχολείο Πυρασφάλειας Αεροδρομίων", χωρίς, μάλιστα, αρκετοί από αυτούς να έχουν υποβάλει αίτηση για τη στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας», αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνεται ακόμα, «η απόφαση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία, για ακόμη μεγαλύτερη υποστελέχωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά σχετικά με το αν έχει υπογραφτεί σύμβαση ανάμεσα στο Πυροσβεστικό Σώμα και την ελληνογερμανική κοινοπραξία.

Και εάν ναι, ποιος τελικά θα είναι ο ακριβής αριθμός του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος που θα στελεχώσει τα περιφερειακά αεροδρόμια; Ποιες θα είναι οι σχέσεις εργασίας και οι αμοιβές του προσωπικού της Πυροσβεστικής που θα απασχοληθεί στα περιφερειακά αεροδρόμια;

Το γεγονός της παραχώρησης προσωπικού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν ήδη στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση, με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό της Πυροσβεστικής.

Όπως άλλωστε έχουν αναδείξει κατ' επανάληψη οι συνδικαλιστικοί φορείς του προσωπικού, τα πληρώματα των οχημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν συμβάντα έχουν ήδη μειωμένη σύνθεση. Τα προβλήματα είναι ακόμη πιο οξυμμένα κατά την αντιπυρική περίοδο, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλικοτεχνική υποδομή και τα εναέρια μέσα».

Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών: Μας ξεσπιτώνουν

Για νέα υποβάθμιση της πυρασφάλειας της χώρας και του λαού και «ξεσπίτωμα» των πυροσβεστών με σωρεία μεταθέσεων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, που αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το γεγονός της παραχώρησης πυροσβεστών στις πυροσβεστικές υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν στα αεροδρόμια της Fraport, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν ήδη στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση.

Παρά τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το περιεχόμενο της σύμβασης»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια