Ειδήσεις

Στον "πάγο" η αγορά του Ηρακλείου

Με διερευνητικές ματιές από πλευράς καταναλωτών έγινε χθες η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων για το 2017, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Με διερευνητικές ματιές από πλευράς καταναλωτών έγινε χθες η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων για το 2017, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Γνωρίζοντας καλά την οικονομική κατάσταση των πολιτών, οι έμποροι τρέφουν ελπίδες όσον αφορά στην κίνηση των καταστημάτων τους, η οποία κατά την άποψη και την εμπειρία τους θα αρχίσει να αναθερμαίνεται σιγά-σιγά, χωρίς ωστόσο να περιμένουν και πολλά πράγματα.

Αισιοδοξούν αυτή τη φορά να έχουν σύμμαχό τους τον καιρό, ώστε να μην τους καταστρέψει τα σχέδια, όπως έγινε τις ημέρες των Χριστουγέννων, όπου λόγω της κακοκαιρίας και του πολικού ψύχους η αγορά κινήθηκε σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς.

Σημειώνεται, επίσης, πως αυτήν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά.

Με αφορμή την περίοδο αυτή, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου ενημερώνει τα μέλη του ότι, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Νόμου 4177/2013, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από...% έως...%»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους εμπόρους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδια Αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (κρατικός περιφερειάρχης), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια