Ειδήσεις

Ικανοποίηση για τον 1 χρόνο Μητσοτάκη στην προεδρία

Απολογισμός και προγραμματισμός είναι το διπλό μοτίβο των ημερών στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Απολογισμός και προγραμματισμός είναι το διπλό μοτίβο των ημερών στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη μια έχουμε τη συγκυρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος, στην οποία μάλιστα θα αναφερθούν εκτενώς και τα τοπικά στελέχη εδώ στο Ηράκλειο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρείται στις 5 σήμερα το απόγευμα, στα νέα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

Από την άλλη, έχουμε μια έντονη κινητικότητα, έναν έντονο αναβρασμό στο "γαλάζιο" στρατόπεδο, υπό τα σενάρια πρόωρης κάλπης.

«Κυριάκος Μητσοτάκης: 1 χρόνος στην ηγεσία, πολλά βήματα μπροστά»: Με το μότο αυτό κάνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση... "ταμείο" για τη 12μηνη πλέον παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο "τιμόνι" του κόμματος.

Μάλιστα, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα γραφεία της Συγγρού, παρατίθενται καρέ-καρέ τα βήματα μπροστά που έγιναν στη διάρκεια των 12 αυτών μηνών:

«* Διασφαλίστηκε η ενότητα και η ομοψυχία της παράταξης, γεγονός που πιστώνεται σε όλα τα στελέχη της και πρωτίστως στην ηγεσία της. Στη σημερινή Ν.Δ. ομαδοποιήσεις του παρελθόντος («-ικοί») δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, οι σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με όλα τα στελέχη της Ν.Δ. και τους πρώην αρχηγούς της είναι εξαιρετικές.

* Η Ν.Δ. έχει παγιώσει πολύ ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Υπερέχει συντριπτικά στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης με διαφορές που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ξανά στις ελληνικές δημοσκοπήσεις σε τόσο λίγο διάστημα μετά τις τελευταίες εκλογές.

Το ποσοστό των πολιτών που θέλει κυβέρνηση με κορμό της Ν.Δ. είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προτιμά κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, όλες οι μετρήσεις καταγράφουν ένα ποσοστό απευθείας μετακινήσεων από ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ., το οποίο είναι αυξανόμενο και ανατρέπει από μόνο του τους σημερινούς συσχετισμούς.

* Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπερέχει του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε καταλληλότητα για πρωθυπουργός, δημοτικότητα και ικανότητα χειρισμού πολλών κρίσιμων θεμάτων, με βασικότερο την οικονομία. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υπερέχει του εν ενεργεία πρωθυπουργού με τόσο εμφατικό τρόπο.

* Προχωρά η ανανέωση του κόμματος. Στο συνέδριο ανανεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό η Πολιτική Επιτροπή και η Εκτελεστική Επιτροπή. Στα περιφερειακά όργανα, επίσης. Με το Μητρώο Στελεχών άνθρωποι που δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά με την πολιτική, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μέσα από μια διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία.

* Ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση και καταθέτει προτάσεις. Το περίγραμμα του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, με τις συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές. Στη "Συμφωνία Αλήθειας" περιλαμβάνονται οι πρώτες 25 θέσεις της Ν.Δ. Παράλληλα, έχουν ήδη κατατεθεί οι προτάσεις της Ν.Δ. για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Για το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων - "Δεύτερη Ευκαιρία" - για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που θα δώσει ανάσα στους οφειλέτες, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα. Η πρόταση νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η πρόταση για τη βελτίωση του συστήματος υιοθεσιών και αναδοχής παιδιών. Και αρκετές ακόμα.

* Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώνεται από την κοινωνία. Η Ν.Δ. από εκεί που πολλοί τη θεωρούσαν πολιτικά "ξεγραμμένη", σήμερα αποτελεί το βασικό πυλώνα εναλλακτικής πολιτικής και ελπίδας για πολιτική αλλαγή στη χώρα. Εκτός από τις δημοσκοπήσεις, η ανοδική τάση της Ν.Δ. επιβεβαιώνεται και από μια σειρά επιμέρους αναμετρήσεων σε συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Όλες οι εκλογές που έχουν γίνει (δάσκαλοι, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΑΔΕΔΥ, κ.λπ.) δείχνουν άνοδο των δυνάμεων που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και μεγάλη πτώση των δυνάμεων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναβρασμός: Οι επόμενες κινήσεις-ορόσημο

Μπορεί στη Ν.Δ. να εκφράζουν διάχυτη ικανοποίηση για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία και για τα πεπραγμένα κατά τους τελευταίους 12 μήνες, την ίδια ώρα όμως δίνεται μεγάλο βάρος στην επόμενη ημέρα.

«Συνεχίζουμε μπροστά. Όλα αυτά δεν είναι λόγος εφησυχασμού, αλλά περαιτέρω ευθύνης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από πλευράς της Ν.Δ., που παραθέτει και τα ορόσημα του 2017:

- Οικονομικά Ν.Δ.

Το κόμμα έχει ήδη μειώσει κατά 60% τα λειτουργικά του κόστη, μετακόμισε σε πιο οικονομικά γραφεία, ενώ το σύνολο σχεδόν της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των χρεών της Ν.Δ.

Στην προσπάθεια αυτή, κομβικής σημασίας θεωρείται η "κάρτα μέλους" της Ν.Δ., από την οποία οι επιτελείς της Ν.Δ. εκτιμούν ότι μπορούν - εκτός από την πιο ενεργή συμμετοχή των μελών του κόμματος - να εξασφαλίσουν και ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών αναγκών του.

- Πρόγραμμα

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται η σταδιακή και τμηματική παρουσίασή του. Για την κατάρτισή του έχουν εργαστεί πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς.

- Μητρώο πολιτικών στελεχών

Παράλληλα με την προγραμματική δουλειά προχωρά και η στελεχιακή προετοιμασία του κόμματος μέσα από τη δημιουργία Μητρώου Πολιτικών Στελεχών.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια