Ειδήσεις

Μετά την επίθεση, συγνώμη από τον αντιπροέδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ

Με μια δημόσια συγνώμη του αντιπροέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ Νεκτάριου Ανδρεαδάκη προς τον εργαζόμενο του ΔΕΔΔΗΕ, με τον οποίο είχε εμπλακεί σε καβγά πριν τα Χριστούγεννα, έληξε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η εκρηκτική συζήτηση του περιστατικού που είχε έρθει πριν λίγες ημέρες στην επιφάνεια, μετά από καταγγελία του γραμματέα του ΕΚΗ Γιάννη Βρέντζου.

Μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, ο γραμματέας του ΕΚΗ είχε καταγγείλει πως ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Νεκτάριος Ανδρεαδάκης έβρισε χυδαία και χειροδίκησε σε βάρος εργαζόμενου της ΔΕΗ, που επιδιόρθωνε στις 23 Δεκεμβρίου βλάβη στον κόμβο των Καμινίων. Στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή, ο κ. Ανδρεαδάκης είχε παραδεχτεί το συμβάν, αλλά είχε κάνει λόγο για «φουσκωμένες» διαστάσεις...

Ο δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέλησε από την πλευρά του να περάσει ως λήξαν το περιστατικό, ωστόσο δε συνέβη το ίδιο με τον κ. Βρέντζο, αλλά και τον ίδιο τον εργαζόμενο του ΔΕΔΔΗΕ Μανόλη Δελημιχάλη, που βρέθηκαν χθες στη συνεδρίαση. Ο μεν υπάλληλος προσήλθε για να διαμαρτυρηθεί δημοσίως για μια κοινή τους φωτογραφία «αγκαζέ», που ανήρτησε - όπως είπε - ο κ. Ανδρεαδάκης, ώστε να περάσει το μήνυμα «τέλος καλό-όλα καλά», αλλά είχε ως αποτέλεσμα να τον κάνει... ρεζίλι!

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΜΕ ΓΡΟΝΘΟΚΟΠΗΣΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΠΑΝΑΛ

Ο δε γραμματέας του ΕΚΗ προσήλθε για να υπερασπιστεί το συνάδελφό του και να ζητήσει την καταδίκη της συμπεριφοράς του αντιπροέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Βρέντζος ζήτησε από τον Γρηγόρη Πασπάτη το λόγο για να μιλήσει. Ο κ. Πασπάτης, όπως ανέφερε δημοσίως, δεν είχε καμία διάθεση να του τον δώσει, επικαλούμενος το άσχημο ύφος που είχε ο κ. Βρέντζος αιτούμενος το λόγο.

«Δεν ανέχομαι τέτοιες διαδικασίες, απειλές και πιέσεις για να πάρει κάποιος το λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πασπάτης, ο οποίος, μπροστά τις έντονες διαμαρτυρίες του κ. Βρέντζου και αντιλαμβανόμενος προφανώς και την πολύ άσχημη πολιτική εικόνα που θα δινόταν με μια... "φίμωση" στο γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, του επέτρεψε τελικά να μιλήσει.

Ο κ. Βρέντζος, σε φορτισμένο ύφος, επανέλαβε τις καταγγελίες κατά του Νεκτάριου Ανδρεαδάκη, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη, αδιανόητη συμπεριφορά από έναν εκλεγμένο αιρετό!

Η περιγραφή και το παράπονο

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο ίδιος ο υπάλληλος. Ο Μανόλης Δελημιχάλης, αφού εξήγησε το τι έγινε από κυκλοφοριακής πλευράς, ανέφερε: «Σε κάποια στιγμή, ο κ. Ανδρεαδάκης, που τότε δεν ήξερα ποιος είναι, αφού είχαμε ανταλλάξει κάποιες κουβέντες από πιο μακριά, κατέβηκε από το αμάξι του και ήρθε στο μέρος μου. Ήρθε με διάθεση να με χτυπήσει. Ανταλλάξαμε κάποιες κουβέντες και ξαφνικά με έπιασε από το γιακά. Όπως με έπιασε, σε μια στιγμή μού έριξε και μια μπουνιά από κάτω, με αποτέλεσμα να ματώσουν τα χείλη μου, και έφυγε. Εγώ τότε ειδοποίησα στο δικό μας κέντρο. Έδωσα τις πινακίδες του αυτοκινήτου και μάθαμε στην υπηρεσία το όνομά του. Τον έψαξα στο ίντερνετ. Τον βρήκα και ήρθαμε σε επαφή. Μιλήσαμε, δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις, αλλά στη συνέχεια έγινε κάτι που πραγματικά με ενόχλησε πάρα πολύ και ήρθα σήμερα εδώ να το καταγγείλω».

Τι ήταν ακριβώς εκείνο που ενόχλησε τον υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ και τον έφερε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Ο ίδιος κατήγγειλε πως λίγες ημέρες μετά την πρώτη τους συνομιλία, ο Νεκτάριος Ανδρεαδάκης τον επισκέφτηκε ενώ δούλευε πάνω σε μια βλάβη στο Μασταμπά. Εκεί, σύμφωνα πάντα με τον κ. Δελημιχάλη, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ του ζήτησε να φωτογραφηθούν πλάι-πλάι, έτσι για το καλό. Και στη συνέχεια, εν αγνοία του, ο κ. Ανδρεαδάκης ανήρτησε την εν λόγω φωτογραφία. Ο λόγος, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ, ήταν για να περάσει επικοινωνιακά ο δημοτικός σύμβουλος το μήνυμα, μετά τον ντόρο που έγινε, πως όλα είναι μια χαρά. Μόνο που με την κίνηση αυτή, όπως είπε, τον έκανε ρεζίλι!

Στη δική του παρέμβαση, ο δήμαρχος Ηρακλείου θέλησε να υποβαθμίσει το συμβάν, κάνοντας λόγο για κάτι «σίγουρα διόλου ευχάριστο, αλλά συνηθισμένο στους δρόμους».

Ο ίδιος ο κ. Ανδρεαδάκης, ο οποίος είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον Γιάννη Βρέντζο, που τον κατηγόρησε σε κάποια στιγμή ως ψεύτη, υποβάθμισε επίσης το συμβάν. Το απέδωσε στον εκνευρισμό της στιγμής, του μποτιλιαρίσματος και του άγχους να προλάβει μια εκδήλωση βράβευσης που ήταν να κάνει την ώρα εκείνη.

«Ανταλλάξαμε κάποιες κουβέντες ως άνδρες. Το συμβάν είναι λήξαν», τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης. Ο ίδιος δεν απάντησε πάντως σε ό,τι αφορά το κομμάτι της επίμαχης φωτογραφίας, ενώ μετά από εντάσεις, την επιμονή του γραμματέα του ΕΚΗ, αλλά και την προτροπή του Γιάννη Κουράκη και άλλων παρευρισκομένων, είπε μια δημόσια συγνώμη από τα έδρανα, για να τερματίσει κάπου εκεί η συζήτηση...

"Σφαγή" για τα απορρίμματα

Εκρηκτική, για μια ακόμη φορά, ήταν η συζήτηση και σε σχέση με τους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής γύρω από το προωθούμενο έργο της αναβάθμισης της υπάρχουσας μονάδας βιοξήρανσης και της δημιουργίας νέας ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.

Αντιμέτωπη με τη σφοδρή κριτική και τα δριμεία "πυρά" του επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλία Λυγερού, η δημοτική Αρχή αναγνώρισε πως προχώρησε σε αναδίπλωση, επιλέγοντας τελικά, αντί για τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, τον ΕΣΔΑΚ. Έκανε λόγο όμως για μια αναδίπλωση αναγκαστική ώστε να μη χαθεί η προθεσμία υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης έριξαν μάλιστα τη σχετική ευθύνη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και στη μεγάλη καθυστέρηση που επέδειξαν, όπως υπογράμμισαν, στο να αποφανθούν επί της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κρήτης.

Οι χθεσινές απαντήσεις-εξηγήσεις της Λότζιας μπορεί να έγιναν κατανοητές ως προς το πρακτικό σκέλος της υπόθεσης, εκεί που έφτασε βεβαίως το όλο πράγμα, με ευθύνη και χειρισμούς της ίδιας της δημοτικής Αρχής. Δεν παύουν όμως να προκαλούν προβληματισμό και ερωτηματικά σε σχέση με το αμιγώς... πολιτικό-θεσμικό κομμάτι της υπόθεσης. Εκεί θα μπορούσαν, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Λυγερό, να γίνουν διαφορετικοί χειρισμοί, με μια έκτακτη ή εκ περιφοράς ακόμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα απέτρεπαν αυτό το "ομιχλώδες" - όπως ο ίδιος σκιαγράφησε - πολιτικά τοπίο.

«Όσο για τις προθεσμίες που επικαλείστε, είχατε κοντά μια 2ετία για να ετοιμαστείτε και να καταθέσετε πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΠΕΡΑΑ. Φτάσατε όμως να τρέχετε τελευταία στιγμή και να μη φτάνετε, και παρακάμπτοντας το Δημοτικό Συμβούλιο. Τη δική σας πρωτοφανή ανεπάρκεια επιχειρείτε να χρεώσετε στην αντιπολίτευση, επειδή τολμά να σας κάνει κριτική», τόνισε ο κ. Λυγερός, ο οποίος δήλωσε μη ικανοποιημένος και για τις απαντήσεις γύρω από το πώς στην επίμαχη απόφαση του ΕΣΔΑΚ φιγουράρει από το πουθενά... χωροθέτηση της νέας μονάδας στους Πέρα Γαλήνους!

Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε χθες πως δεν υπάρχει καταληκτική απόφαση και πως οι Πέρα Γαλήνοι μπήκαν στο φάκελο της πρότασης προς το ΕΠΕΡΑΑ απλά για να μπει μια πρόταση χωροθέτησης! Ο κ. Λυγερός ανταπάντησε πως δεν υπήρχε λόγος να μπει καμία αναφορά χωροθέτησης στο φάκελο και έκανε λόγο για ένα ακόμα παράδοξο... "φάουλ" από τη δημοτική Αρχή!

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια