Ειδήσεις

Όταν η τηλεόραση απέκτησε χρώμα!

Διαβάστε τι έχουν καταγράψει οι σελίδες της ιστορίας για την 9η Ιανουαρίου.

1823: Η ρωσική κυβέρνηση, με υπόμνημά της προς τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις, προτείνει ως λύση του ελληνικού ζητήματος τη σύσταση τριών ηγεμονιών κατά το πρότυπο της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Οι προταθείσες ηγεμονίες είναι: α) Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά Ελλάς, β) Δυτική Στερεά Ελλάς και Ήπειρος, γ) Πελοπόννησος και Κρήτη.

1438: Αρχίζει στη Φεράρα της Ιταλίας η ομώνυμη σύνοδος των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, με στόχο την άρση του Σχίσματος του 1054. Στη σύνοδο, η οποία αργότερα θα μεταφερθεί στη Φλωρεντία, συμμετέχει και ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η'. Αν και αποφασίζεται η ένωση των δύο Εκκλησιών, η ανθενωτική μερίδα της Κωνσταντινούπολης υπερισχύει και τελικά ανατρέπει την αρχική απόφαση.

1788: Το Κονέκτικατ γίνεται η 5η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1799: Εισάγεται στη Μεγάλη Βρετανία ο φόρος εισοδήματος από τον πρωθυπουργό Ουίλιαμ Πιτ, για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά του Ναπολέοντα.

1888: Ιδρύεται η οικονομική εφημερίδα "Financial Times". Το πρώτο φύλλο της κυκλοφορεί με το όνομα "London Financial Guide". Θα μετονομαστεί στις 13 Φεβρουαρίου σε "Financial Times".

1905: (με το παλιό ημερολόγιο) "Ματωμένη Κυριακή": Η ρωσική αυτοκρατορική φρουρά σκοτώνει πάνω από 500 εργάτες, οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά έξω από το χειμερινό παλάτι στην Αγία Πετρούπολη. Η "Ματωμένη Κυριακή" αποτελεί την απαρχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης.

1912: Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλλουν στην Ονδούρα, για να προστατεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στη διάρκεια της εξέγερσης.

1938: Ο πρίγκιπας των Ελλήνων, Παύλος, νυμφεύεται στην Αθήνα τη Φρειδερίκη του Ανόβερου.

1960: Στην Αίγυπτο γίνεται η επίσημη θεμελίωση και έναρξη εργασιών της κατασκευής του φράγματος του Ασουάν. Οι πρόεδροι της Σοβιετικής Ένωσης, Νικίτα Χρουστσόφ, και της Αιγύπτου, Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, επιβαίνοντες σε πλοιάριο, ρίχνουν στο σημείο θεμελίωσης συμβολικές πέτρες.

1979: Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM, που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL.

2005: Ο Μαχμούντ Αμπάς εκλέγεται νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Γιάσερ Αραφάτ.

1908: Γεννήθηκε η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, Γαλλίδα φεμινίστρια, συγγραφέας και σύζυγος του φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ ("Το δεύτερο φύλο"). Πέθανε στις 14/4/1986.

1941: Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ, αγωνίστρια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1324: Πέθανε ο Βενετσιάνος έμπορος και εξερευνητής Μάρκο Πόλο.

1873: Πέθανε ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ' της Γαλλίας.

επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια