default-image

Στα λευκά Ρέθυμνο και Χανιά με αρκετά προβλήματα

Κρήτη
Στα λευκά Ρέθυμνο και Χανιά με αρκετά προβλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα λευκά ντύθηκε η δυτική Κρήτη από βουνό μέχρι θάλασσα. Στο Ρέθυμνο οι κάτοικοι ξύπνησαν αντικρίζοντας μια άσπρη μέρα, ενώ στα Χανιά μπορεί να καθυστέρησε η επέλαση του χιονιά, όμως νωρίς το  μεσημέρι η σφοδρή χιονόπτωση δεν άφησε τίποτα μη καλυμμένο από χιόνι.  Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται ακόμα και στο ΒΟΑΚ στο τμήμα Ρεθύμνου - Ηρακλείου.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζονται, όλα τα σχολεία σε Χανιά και Ρέθυμνο θα παραμείνουν κλειστά αύριο, ενώ το πανεπιστήμιο Κρήτης επί διήμερο.

Σαν γνήσια Κρητικοπούλα η Αριάδνη τελικά έντυσε στα λευκά και τη δυτική Κρήτη. Τα Χανιά και το Ρέθυμνο είναι κατάλευκα.

Ακόμη και στον ΒΟΑΚ στις παρυφές της πόλης του Ρεθύμνου η κυκλοφορία  των οχημάτων είναι δύσκολη, ενώ απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες στο Πάνορμο και στις Σίσσες. Στα Χανιά η χιονόπτωση ξεκίνησε αργότερα απ' ότι στο Ρέθυμνο, όμως τελικά ήταν και εκεί έντονη.

Το χιόνι έχει καλύψει ακόμη και την παραλία της πόλης του Ρεθύμνου.

Η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αρκετούς βαθμούς πάνω από το μηδέν σε αντίθεση με τη θερμοκρασία του αέρα και της ξηράς που έχει κολλήσει στο μηδέν κι έτσι σχηματίζονται εντυπωσιακοί υδρατμοί πάνω από τη θάλασσα τόσο στην παραλία του Ρεθύμνου όσο και στο ενετικό λιμάνι των  Χανίων.

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε 33 περίπου χρόνια που η παραλία του Ρεθύμνου ντύνεται στα λευκά: το 1983, το 2004 και το... 2017!

Πολλοί έφτιαξαν χιονάνθρωπους ακόμη και εκεί που σκάει το κύμα.

Οι καλλιέργειες δοκιμάζονται ακόμη και στα περίχωρα της πόλης του Ρεθύμνου με τις ελιές, τα εσπεριδοειδή και τις τροπικές μπανάνες να δίνουν μάχη να κρατήσουν τα κλαδιά τους και τα φύλλα τους ψηλά.

Την περασμένη νύχτα αποκλείστηκαν στην Πατσό Αμαρίου αυτοκίνητα που αναχωρούσαν από κοινωνική εκδήλωση αργά τη νύχτα και χάρις την πυροσβεστική απεγκλωβίστηκαν γρήγορα. Λαχτάρησε και ζευγάρι στο φαράγγι Αγίας Ειρήνης Σελίνου Χανίων, επειδή το ποτάμι φούσκωσε, αλλά διασώθηκαν γρήγορα. Σημειώνονται διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά και πόλεις της δυτικής Κρήτης, ενώ το νυχτερινό κέντρο αστέγων στα Χανιά παραμένει ανοικτό σε 24ωρη βάση.

Δρομολόγια των ΚΤΕΛ αναβάλλονται στη δυτική Κρήτη λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και του παγετού και δεν πραγματοποιούνται πτήσεις στο αεροδρόμιο Χανίων. Αύριο Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στο σύνολο τους οι σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων, στους νομούς Χανίων και 

Ρεθύμνου, θα παραμείνουν κλειστές, ενώ η εξεταστική περίοδος και τα μαθήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης αναβάλλονται λόγω του χιονιά για 2 ημέρες.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης                               

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News