default-image

Πέρα – δώθε κάνουν τις λαϊκές αγορές στο Ηράκλειο

Κρήτη
Πέρα – δώθε κάνουν τις λαϊκές αγορές στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ερωτήματα-καταγγελίες από πλευράς των "Ενεργών Πολιτών" γύρω από τους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής στο μέτωπο των απορριμμάτων, η δωρεάν υδροδότηση για 1.000 φτωχά νοικοκυριά από τη ΔΕΥΑΗ και η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Παρασκευής δεσπόζουν, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της μεθαυριανής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου...

Μετά τη μικρή εορταστική ανάπαυλα των προηγούμενων ημερών, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου επανέρχεται στις επάλξεις.

Η συνεδρίαση, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 παρά 5 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας 9 Ιανουαρίου, έχει πλούσια ατζέντα σε ό,τι αφορά την ημερήσια διάταξη, ενώ αναμένεται "θερμή" αρχή!

Και αυτό γιατί στην έναρξη της συνεδρίασης θα συζητηθεί επερώτηση του επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλία Λυγερού, με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων και την αναδίπλωση-αλλαγή πλεύσης της δημοτικής Αρχής διά της πλαγίου.

Μέσω δηλαδή απόφασης που πάρθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΑΚ!

Ως γνωστόν, στις 23 Δεκεμβρίου ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και νέος, "φρέσκος" πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Χάρης Μαμουλάκης, συγκάλεσε αιφνιδιαστικά Εκτελεστική Επιτροπή, όπου και πέρασε απόφαση για την υλοποίηση της πράξης "Μετεξέλιξη της μονάδας προεπεξεργασίας απορριμμάτων Ηρακλείου σε μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων", στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020!

Δηλαδή ο ΕΣΔΑΚ από το πουθενά πήρε ξαφνικά απόφαση να υλοποιήσει για λογαριασμό του Δήμου Ηρακλείου το έργο, το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μέσω άλλου φορέα, του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κρήτης.

Η σχετική απόφαση, θυμίζουμε, είχε ληφθεί το Νοέμβριο, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από πλευράς αντιπολίτευσης, που μεταξύ άλλων είχε καλέσει τότε τη δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με τον υπαρκτό μονάχα στα "χαρτιά" περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, αλλά με τον ΕΣΔΑΚ.

Ουσιαστικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και πρωτοβουλίες του αρμόδιου αντιδημάρχου και συνάμα προέδρου του ΕΣΔΑΚ, η Λότζια "άδειασε" τον εαυτό της και αποφάσισε να πορευτεί με βάση την πρόταση που έκαναν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης!

Όμως η κυβίστηση αυτή γίνεται με τρόπο παράδοξο, με απόφαση δηλαδή όχι του Δήμου, αλλά του ΕΣΔΑΚ, και εδώ ακριβώς είναι που πυροδοτήθηκε εύλογα νέος γύρος σφοδρών αντιδράσεων και "πυρών".

Ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών", Ηλίας Λυγερός, κατέθεσε επείγουσα επερώτηση, στην οποία καταγγέλλει θεσμική εκτροπή εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, παραγκωνισμό του Δημοτικού Συμβουλίου και περίεργους τακτικισμούς, ενώ συνάμα θέτει μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων:

«1. Πότε το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να προχωρήσει με τον ΕΣΔΑΚ στη διατύπωση πρότασης ένταξης και υλοποίησης της μονάδας, ενώ σας είναι γνωστό ότι υπάρχει η 4/2016 απόφαση του περ. ΦΟΔΣΑ και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 876/2016, που λένε τα αντίθετα, και τις οποίες σαν δήμαρχος και πρόεδρος πρέπει να προωθείτε και να εφαρμόζετε;

2. Πώς ο ΕΣΔΑΚ, χωρίς πρόταση του Δήμου και με γνωστή την απόφασή του (867/2016) για προγραμματική σύμβαση με περ. ΦΟΔΣΑ, προχώρησε στην παραπάνω απόφαση;

3. Πότε το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην απόφαση για την κατασκευή του β' τμήματος της μονάδας στους Πέρα Γαλήνους, όπως αναφέρει η απόφαση του ΕΣΔΑΚ;

4. Πότε και σε ποια απόφαση αναφέρεται ότι θα δίνεται ποσότητα οργανικού στη ΜΕΑ Χερσονήσου, όταν εσείς ο ίδιος στην τελευταία συνεδρίαση, απαντώντας σε επίμονη ερώτησή μας, είπατε "ό,τι λένε οι αποφάσεις"; Σας παρακαλούμε να μας προσκομίσετε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία αναφέρεται το παραπάνω εδάφιο».

Δωρεάν νερό

Μεταξύ των προγραμματισμένων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, ξεχωρίζει και η λήψη απόφασης για την παροχή δωρεάν υδροδότησης από τη ΔΕΥΑΗ προς 1.000 νοικοκυριά, για διάστημα ενός χρόνου.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ξεκινά ειδικό πρόγραμμα ανακούφισης-ενίσχυσης 1.000 άπορων οικογενειών, οι οποίες για ένα ολόκληρο χρόνο, καθ' όλη δηλαδή τη διάρκεια του 2017, θα είναι απαλλαγμένες από πληρωμές νερού προς τη ΔΕΥΑΗ! Οι 1.000 δικαιούχοι, που θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή, θα προμηθεύονται από τη ΔΕΥΑΗ 25 κυβικά για κάθε 3μηνο, με συμβολικό κόστος της τάξης μόλις του 1... ευρώ!

Το ευχάριστο μαντάτο γνωστοποίησε τις προάλλες ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στο πλαίσιο της καθιερωμένης χριστουγεννιάτικης συνάντησης με τους δημοσιογράφους στο "Μαρίνα".

Λαϊκή της Παρασκευής: Από τη Γαλενιανού στη Λεβήνου

Μεθαύριο Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται επίσης να επικυρώσει τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Παρασκευής, κατόπιν σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που είχε τεθεί το προηγούμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την αριθ. 92/2016 απόφασή της αποφάσισε, θυμίζουμε, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Παρασκευή από τις οδούς Γαλενιανού και Καραμανλή στις οδούς Λεβήνου, από το ύψος της οδού Ιφιγένειας έως το ύψος της οδού Μιχαήλ Αρχαγγέλου, και Δραμουντάνη, από το ύψος της οδού Μίνωος έως και το ύψος της οδού Λεβήνου.

Ακόμη, το απόγευμα της Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει επί του προϋπολογισμού της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού-Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Πρόνοιας Ηρακλείου για το 2017.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News