Ειδήσεις

"Ξυπνούν" μνήμες από την αιματηρή επίθεση στο Charlie Hebdo

Το μακελειό στο Charlie Hebdo

Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα 7η Ιανουαρίου του 2015: Εκείνη την ημέρα άγνωστοι εισβάλλουν στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Charlie Hebdo», στο Παρίσι, σκορπίζοντας το θάνατο σε 12 άτομα. Οι ένοπλοι κουκουλοφόροι που πυροβολούσαν αδιακρίτως, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες, φώναζαν ότι «πήραν εκδίκηση για τον προφήτη».

Το 2006, το εβδομαδιαίας κυκλοφορίας περιοδικό είχε προκαλέσει αντιδράσεις δημοσιεύοντας σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ. Το 2011, μετά την κυκλοφορία ειδικού τεύχους με τον τίτλο Charia Hebdo το οποίο ασκούσε κριτική στην εκλογική νίκη του ισλαμιστικού κόμματος Εναντά στη Τυνησία, το σατιρικό περιοδικό αποτέλεσε αντικείμενο απειλών και επιθέσεων, ανάμεσά τους ένας εμπρησμός ο οποίος πραγματοποιήθηκε με τη ρίψη μιας βόμβας Μολότοφ.

Στη συνέχεια, τα γραφεία του περιοδικού τέθηκαν υπό τακτική αστυνομική περιφρούρηση. Τον Ιανουάριο του 2013, το περιοδικό δημοσίευσε ένα ειδικό τεύχος, στο οποίο ο σκιτσογράφος Charb διηγούνταν με σκίτσα τη ζωή προφήτη του Ισλάμ.

Το 2013, η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) εξέδωσε μία λίστα έντεκα Δυτικών προσωπικοτήτων οι οποίες «καταζητούνταν ζωντανές ή νεκρές για εγκλήματα κατά του Ισλάμ», μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο Charb.

Οι δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι γέμισαν το λόμπι των γραφείων του περιοδικού με πυροβολισμούς κατά την είσοδό τους.

Οι ένοπλοι εισέβαλαν στην αίθουσα συσκέψεων και φώναξαν το όνομά του Charb για να τον σημαδέψουν πριν ανοίξουν πυρ. Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν πέντε έως δέκα λεπτά. Οι ένοπλοι σκόπευαν στα κεφάλια των δημοσιογράφων και τους σκότωσαν υπό μορφή εκτέλεσης.  

Βίος και Πολιτεία του Τάσσου Παπαδόπουλου

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Ιανουαρίου του 1934 όταν γεννιέται στον Άγιο Αντώνιο της Λευκωσίας  ο Ευστάθιος (Τάσσος) Παπαδόπουλος. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του δασκάλου, Νίκου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής. Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο κι επιστρέφοντας στην Κύπρο, συμμετείχε ενεργά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Παράλληλα, άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα. Διετέλεσε τομεάρχης Λευκωσίας για την ΠΕΚΑ, την πολιτική οργάνωση της ΕΟΚΑ, ενώ στη συνέχεια έγινε γενικός υπεύθυνος της οργάνωσης για όλη τη Μεγαλόνησο. Σε ηλικία μόλις 25 ετών, ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εσωτερικών, συμμετέχοντας στη μεταβατική κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Απρίλιο του 1959.

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου διετέλεσε Υπουργός Εργασίας, ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη το Ενιαίο Κόμμα, το οποίο τασσόταν στο πλευρό των πολιτικών επιλογών του Μακαρίου. Το 1970 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ τέσσερα χρόνια μετά, στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Αμμόχωστο. Απελευθερώθηκε, ωστόσο, μια ημέρα μετά την εισβολή του Αττίλα.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξελέγη τελικά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2003, επικρατώντας του Γλαύκου Κληρίδη. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους υπέγραψε στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 2004, οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού σε ποσοστό 76%, λαμβάνοντας υπόψιν τις αντιρρήσεις που εξέφρασε τότε στο περίφημο διάγγελμά του ο Παπαδόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε δηλώσει «παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα». Ο Τάσσος Παπαδόπουλος πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου του 2008, νικημένος από την επάρατη νόσο.

Ο πάπας Γρηγόριος 13ος

Σαν σήμερα, στις 7 Ιανουαρίου του 1502, γεννιέται ο Γρηγόριος 13ος, Πάπας της Ρώμης, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για την ημερολογιακή μεταρρύθμιση στην οποία προχώρησε. Ο Γρηγόριος προέβη το 1582 στην προσθήκη 10 ημερών στο Ιουλιανό ημερολόγιο, από το οποίο -λόγω ατελειών- προέκυπτε σφάλμα 11 λεπτών και 14 δευτερολέπτων το χρόνο, με κίνδυνο να εορτάζονται τα Χριστούγεννα φθινόπωρο και το Πάσχα χειμώνα. Το Νέο ή Γρηγοριανό Ημερολόγιο άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα μόλις το 1923, οπότε και η 16η Φεβρουαρίου ονομάστηκε 1η Μαρτίου.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια