Ειδήσεις

Σ.Βοργιάς : Είναι καιρός να πέσουν οι μάσκες

Ανοικτή επιστολή στην υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με κοινοποίηση και προς τους βουλευτές της Κρήτης,  στέλνει το ΕΚΗ ζητώντας της συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισης της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, που έχει φθάσει στο 30% σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ Στέλιο Βοργιά στο Ράδιο 9,84.

Μείζον θέμα για του ΕΚΗ η κατάργηση της μαθητείας στα ξενοδοχεία.

Σας καλούμε εσάς προσωπικά αλλά και την Κυβέρνηση να καταργήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο - σκλαβοπάζαρο από την στιγμή μάλιστα που δεν σας δεσμεύει καμία κοινοτική οδηγία αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είστε υπέρ των αδυνάμων και όχι υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων εφαρμόζοντας το ποσοστό του 5% που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναφέρει μεταξύ άλλων.

''Είναι καιρός να πέσουν οι μάσκες'' αναφέρει σε έντονο ύφος ο ίδιος , ''να λειτουργήσει αυτό το κράτος και να πάρουν ανάσα άνθρωποι που σήμερα υποφέρουν. Η υπουργός που δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας με μία πρόταση που της καταθέτουμε θα δείξει με ποιους είναι, τους εργαζόμενους ή τους επιχειρηματίες'' προσθέτει.

Συγκεκριμένα αναφέρει η Επιστολή:

κ. Αχτσιόλγου Έφη

Κυρία Υπουργέ,

Κατ' επανάληψη το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, έχει τονίσει ότι το μείζον Εθνικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η οποία έχει εκτοξευθεί σε τέτοιο σημείο που να διακυβεύεται η ίδια η κοινωνική συνοχή.

Παρά τις δεσμεύσεις τόσο τις δικές σας, όσο και των προκατόχων σας, δεν έχουμε δει εκείνες τις πολιτικές που πραγματικά θα βοηθήσουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας θέσουμε ακόμη μια φορά ότι υγιή κομμάτια της οικονομίας, όπως (πρωτογενής τομέας, τουρισμός, ενέργεια κ.α ), μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αρκεί να εφαρμοστούν πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας και όχι εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων.

Έχοντας πάντα ως τακτική να μην κάνουμε « στείρο » συνδικαλισμό, σας καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση για κατάργηση της '' μαθητείας '' στα Ξενοδοχεία, απελευθερώνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά

Σύμφωνα με την νομοθεσία προβλέπεται ποσοστό μαθητών έως 17% του συνολικού προσωπικού κάθε Ξενοδοχειακής μονάδας, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό δεν ξεπερνά το 5% και με αυστηρές προϋποθέσεις (απόφοιτοι συγκεκριμένων σχολών).

Να σημειωθεί ότι πολλοί Ξενοδόχοι εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, παραβιάζουν ακόμα και αυτό το υψηλό ποσοστό του 17% και σε ακραίες περιπτώσεις εμφανίζονται φαινόμενα να πηγαίνουμε σε Ξενοδοχεία κατά την Τουριστική περίοδο και να μην βρίσκουμε Έλληνα εργαζόμενο.

Ακόμη και οι ''μαθητές '' οι οποίοι είναι αλλοδαποί συνήθως από Ρουμανία - Βουλγαρία- Πολωνία, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης γιατί καταλαμβάνουν κανονικές θέσεις εργασίας με υπεραπασχόληση - ανασφάλιστοι και με μισθούς της τάξεως 200 -250€.

Σας καλούμε εσάς προσωπικά αλλά και την Κυβέρνηση να καταργήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο - σκλαβοπάζαρο από την στιγμή μάλιστα που δεν σας δεσμεύει καμία κοινοτική οδηγία αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είστε υπέρ των αδυνάμων και όχι υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων εφαρμόζοντας το ποσοστό του 5% που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Άνιση η μάχη με την ανεργία

Άνιση η μάχη και το 2016 με το «τέρας» της ανεργίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, παρέμεινε υψηλός, ωστόσο τα επίσημα ποσοστά παρουσίασαν μια μικρή μείωση.


Επιπλέον οι 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι με ευέλικτες και υπο-αμειβόμενες μορφές απασχόλησης. Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά το γ' τρίμηνο του 2016, η ανεργία μειώθηκε στο 22,6%, από 24% που ήταν το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο του 2015. Όμως συνεχίζει να διατηρείται στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και να αυξάνεται στις ηλικίες άνω των 45 ετών.


Οι άνεργοι ανήλθαν: Σε 1.092.589, μειωμένοι κατά 5,9% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2015. Αντίστοιχα, οι απασχολούμενοι έφτασαν στα 3.736.715, αυξημένοι κατά 1,8% σε σχέση με το ανάλογο περσινό χρονικό διάστημα.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στη Δυτική Μακεδονία (29,8%) και στη δυτική Ελλάδα (29,2%). Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό, λόγω της θετικής επίδρασης του τουρισμού, διαπιστώθηκε στις Ιόνιες νήσους (12,1%) και στο νότιο Αιγαίο (13%).

Στον αντίποδα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2016 και την ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα το 11μηνο του 2016 (Ιανουάριος - Νοέμβριος), το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης διαμορφώθηκε σε 125.128 νέες θέσεις εργασίας, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Ειδικότερα, αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.987.838 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.862.710, εκ των οποίων οι 1.059.001 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 803.709 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Σχόλια