Ειδήσεις

Αριάδνη: "Θωρακίζεται" η Κρήτη, έκτακτο δελτίο απο την ΕΜΥ

Τι λέει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, τι συστήνει το Λιμεναρχείο και τι συμβουλεύουν οι Δήμοι για την ασφάλεια των πολιτών.

Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού που αναμένεται στην Κρήτη από σήμερα Πέμπτη, έχει οδηγήσει τον κρατικό μηχανισμό και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες από άκρη σε άκρη του νησιού να πάρουν έκτακτα μέτρα και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για τα επόμενα 24ωρα.

Πιο συγκεκριμένα, σε επιφυλακή έχουν κληθεί όλοι οι Δήμοι, με το προσωπικό και το μηχανολογικό εξοπλισμό τους, ενώ εφιστούν την ίδια ώρα, με συνεχείς ανακοινώσεις, ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΣΤΗ ΒΙΑΝΝΟ - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΕΚΧΙΟΝΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης από το κεντρικό λιμεναρχείο Ηρακλείου , λόγω των θυελλωδών ανέμων, δόθηκε εντολή για απαγόρευση του απόπλου των πλοίων τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα. Νεότερο δελτίο αναμένεται στις 10 το βράδυ ωστόσο οι άνεμοι που πνέουν στα πελάγη είναι ισχυροί και μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις στο Νοτιο-Δυτικό Κρητικό οι Νοτιοδυτικοί θα φτάσουν τα μεσάνυχτα μέχρι τα 9 μποφόρ ενώ στο Νότιο-Ανατολικό από τις 9 το βράδυ θα φθάσουν επίσης σε 8-9 μποφόρ.

Αργά το μεσημέρι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προχώρησε στην έκδοση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ:

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα από τις απογευματινές ώρες σήμερα Πέμπτη με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες (κυρίως στις νησιωτικές περιοχές), τις κατά τόπου πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους.

Ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν στην περιοχή μας από τις βραδινές ώρες κυρίως, κυρίως από νότιες κατευθύνσεις (7 - 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ), οι οποίοι αύριο Παρασκευή 6/1 σταδιακά από τα Δυτικά και Βόρεια θα στραφούν σε Βοριάδες με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα του Σαββάτου, λοιπόν, 7/1 βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζομένων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους κατά το χρόνο ισχύος του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το κεντρικό λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνέυοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο το νησί:

Σε κατάσταση ετοιμότητας ο Δήμος Ηρακλείου:

Με σήμα του προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες το αυτοτελές γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ., για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και παγετό από  Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017 έως και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Παράλληλα καλεί σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό των υπηρεσιών για αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Επίσης ενημερώνονται οι κάτοικοι προκειμένου να τεθεί σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών σε κάθε περιοχή.

Τα ιδρύματα Καλοκαιρινού προσφέρουν μια ζεστή στέγη

Όπως όλες τις κρύες μέρες του χειμώνα, ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού είναι έτοιμος να υποδεχτεί όσους χρειαστούν μια ζεστή γωνιά με τσάι και παρέα, το ερχόμενο παγερό Σαββατοκύριακο, καθώς και τη Δευτέρα και την Τρίτη, και όσο κρατήσει η κακοκαιρία, από τις εννιά το πρωί ως τις δύο το μεσημέρι.

Ανοιχτό και το Κέντρο Αστέγων στο Ηράκλειο

Ανοιχτό θα παραμείνει το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου και του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού  θα χρειαστούν φιλοξενία.

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Νομός Χανίων

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, μετά το δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού, έντονη βροχόπτωση) στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, λόγω επικινδυνότητας του οδικού δικτύου και αδυναμίας εκτέλεσης εργασιών από τα μηχανήματα έργων τις ώρες αυτές.

Εφ' όσον κρίνεται απολύτως απαραίτητη η μετακίνηση με αυτοκίνητο, πρέπει:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

• Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται.

• Να μετακινούνται με χαμηλή ταχύτητα.

• Να μετακινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, να προτιμούν κεντρικούς δρόμους, και να ενημερώνουν τους οικείους τους για την ακολουθούμενη διαδρομή.

• Να φροντίζουν ώστε το αυτοκίνητο τους να είναι εφοδιασμένο με αρκετά καύσιμα.

• Να μην εμποδίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων που πραγματοποιούν εκχιονισμούς.

• Σε περίπτωση καταιγίδας, να ακινητοποιούν το αυτοκίνητο στη άκρη του δρόμου μακριά από δέντρα και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Τέλος επισημαίνουμε ότι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των φαινομένων, αλλά οι εργασίες εκχιονισμού και άρσης τυχόν καταπτώσεων θα πραγματοποιούνται κατά τις ώρες ύφεσης των φαινομένων δεδομένου ότι έκτος από άσκοπες κρίνονται και επικίνδυνες για τους χειριστές των μηχανημάτων.

Νομός Λασιθίου

Παρακαλούμε τους πολίτες του Νομού Λασιθίου, λόγω της επιδείνωσης του καιρού που προβλέπεται από την ΕΜΥ έως και την Δευτέρα 9-1-17, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να ακολουθούν τις οδηγίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους του Νομού Λασιθίου και ιδιαίτερων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών να προετοιμαστούν για την περίπτωση αποκλεισμού των ποιμνίων τους και των ιδίων, από έντονες χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, θα πρέπει:

  • Να έχουν αποθηκευμένες κοντά στις μάντρες τους ζωοτροφές, σανά ή έτοιμα μίγματα ζωοτροφών ή και άλλου είδους ζωοτροφές, που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής των ζώων για περίπου 15 μέρες καθώς και αποθηκευμένο νερό.
  • Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για την κάλυψη των δικών τους αναγκών, να φροντίσουν να έχουν τροφές που συντηρούνται εύκολα, νερό, φάρμακα καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία για καθαρισμό του χώρου από χιόνια. Να έχουν επίσης κινητό τηλέφωνο με φορτιστή και έξτρα μπαταρίες.
  • Να έχουν μαζί τους ραδιόφωνο με μπαταρίες και να ενημερώνονται από τα τοπικά ΜΜΕ για να ενημερώνονται σχετικά με την πρόβλεψη του καιρού τις αποκλεισμένες περιοχές και τις οδηγίες των αρχών.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Δήμος, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Αστυνομία κ.λπ.

Επιμέλεια : Μαρία- Ελένη Νικηφόρου

Σχόλια