default-image

Με κάθε επισημότητα ο αγιασμός των υδάτων στην Κρήτη

Κρήτη
Με κάθε επισημότητα ο αγιασμός των υδάτων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα θα εορταστούν και φέτος σε κάθε γωνιά της Κρήτης τα Θεοφάνια.

Εκατοντάδες πιστοί αναμένεται να συρρεύσουν στα λιμάνια και τις παραλίες του νησιού για την τελετή καθαγιασμού των υδάτων, ένα έθιμο που συμβολίζει τη βάφτιση του Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΟΥΤΗΞΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ; ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στο Ηράκλειο, ο αγιασμός θα γίνει στις 10:30 το πρωί  στην προβλήτα του Μικρού Κούλε, στο Λιμεναρχείο. Αψηφώντας το κρύο, δεκάδες κολυμβητές αναμένεται να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, σημάδι ευλογίας και καλοτυχίας.

Στο Μαλεβίζι

Με τη δέουσα λαμπρότητα θα εορταστούν και φέτος τα Θεοφάνια στο δήμο Μαλεβιζίου. Αναλυτικά ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει στη Λυγαριά στις 10:30 το πρωί, στην Αμμουδάρα στις 10:30 (πισίνα Bravo), στον Κρουσώνα και στο λιμανάκι της Παντάνασσας στις 11 το πρωί, καθώς και στο Μαδέ, στο Παλαιόκαστρο, στην Αγία Πελαγία και στο Φόδελε στις 12 το μεσημέρι.

Στο δήμο Μινώα

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης, αλλά και στις τελετές αγιασμού των υδάτων που θα πραγματοποιηθούν ανήμερα των Θεοφανίων, καλεί πολίτες και επισκέπτες η δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας.

Το Μέγα Αγιασμό των Θεοφανίων θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας.

Το πρόγραμμα αγιασμού των υδάτων έχει ως εξής: Στις 10:30 το πρωί θα γίνει αγιασμός στη λίμνη Λιβάδες Θραψανού και στη 1:30 το μεσημέρι στον Τσούτσουρα.

Επιπλέον, αύριο Σάββατο 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, εορτάζει η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Καλλέργη στη δημοτική ενότητα Καστελίου. Στο πλαίσιο της εορτής θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, τελετή αγιασμού των υδάτων με το παραδοσιακό έθιμο της "στέρνας". Η μονή βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού Σμαρίου, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Καστέλι.

Στη Βιάννο

Με λαμπρότητα θα εορταστούν και φέτος τα Θεοφάνια στο δήμο Βιάννου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9:30 το πρωί θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων στην παραλία Κερατόκαμπος. Θα ακολουθήσει στις 10:15 ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Άρβης και στις 10:30 στην παραλία της Ψαρής Φοράδας.

Στις 10:40 θα γίνει ο αγιασμός στην παραλία Τέρτσα και τέλος στις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι του Καστρίου, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των περιοχών που θα τελεστούν οι αγιασμοί των υδάτων θα πραγματοποιήσουν την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους, ενώ παράλληλα θα φιλοξενήσουν με κέρασμα όλους όσοι θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις.

Στο δήμο Φαιστού

Με τελετές καθαγιασμού των υδάτων στις παραλίες των Καλών Λιμένων, των Ματάλων, του Καλαμακίου και του Κόκκινου Πύργου, αλλά και στη λίμνη Βοτόμου στο Ζαρό, θα γιορτάσει την ημέρα των Θεοφανίων ο Δήμος Φαιστού.

Οι τελετές θα ξεκινήσουν στις 11  το πρωί από την Πάνω Ρίζα, όπου θα γίνει η ρίψη του σταυρού - εις ανάμνηση της βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό - στα νερά της λίμνης του Ζαρού. Οι τελετές θα συνεχιστούν στις 12 το μεσημέρι στους Καλούς Λιμένες, στη 1 στα Μάταλα, στις 2 στο Καλαμάκι και στις 3 στον Κόκκινο Πύργο.

Στη Γόρτυνα

Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού στους Ιερούς Ναούς των ενοριών του δήμου Γόρτυνας, θα ακολουθήσει με κάθε επισημότητα η καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων από τα ορεινά μέχρι τα παραθαλάσσια μέρη του δήμου Γόρτυνας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πρώτη τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί στην παραλία του Κουδουμά. Στις 11 η ώρα θα γίνει η τελετή στη Λιμνοδεξαμενή της Γέργερης και θα ακολουθήσουν οι τελετές στο λιμάνι της Λούτρας στη 1 το μεσημέρι και στην παραλία του Λέντα στις 2 το μεσημέρι.

Αγιασμός στα φράγματα

Αγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί και από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (ΟΑΚ Α.Ε.), στα εξής τρία έργα που διαχειρίζεται ο Οργανισμός:

* Στη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου, στο Οροπέδιο Λασιθίου, στις 10:30 το πρωί.

* Στο φράγμα Αποσελέμη, στο Ηράκλειο, στις 12 το μεσημέρι.

* Στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου, στο Ρέθυμνο, στις 12:30 το μεσημέρι.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρους που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τον αγιασμό στις όχθες των ταμιευτήρων. Υπάρχει μέριμνα για τη στάθμευση των αυτοκινήτων και για την ασφαλή προσέγγιση του κόσμου στους ταμιευτήρες, ενώ έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση την οποία οι επισκέπτες οφείλουν να ακολουθήσουν.

Σημειώνεται επίσης ότι, όπως κάθε χρόνο, θα υπάρχουν εργαζόμενοι του ΟΑΚ Α.Ε. που θα παρέχουν πληροφόρηση σε όσους επιθυμούν να μάθουν σχετικά με την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News