Ειδήσεις

Γιατί κάνουν έξωση στο Ειρηνοδικείο Σητείας

Για γέλια και για κλάματα η ιστορία με το Ειρηνοδικείο Σητείας, καθώς, σε μια ακόμα περίπτωση ελληνικού δημόσιου παραλογισμού.

Για γέλια και για κλάματα η ιστορία με το Ειρηνοδικείο Σητείας, καθώς, σε μια ακόμα περίπτωση ελληνικού δημόσιου παραλογισμού, το Ελληνικό Δημόσιο κάνει αναγκαστική "έξωση" για λόγους ασφαλείας σε δημόσιες υπηρεσίες, έχοντας προηγουμένως αρνηθεί σε δημόσιο φορέα να πάρει το κτήριο και να το επισκευάσει!

Για να το κάνουμε λίγο πιο λιανά, εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια ο Δήμος Σητείας διεκδικεί να πάρει στα χέρια του το κτήριο του πρώην επαρχείου Σητείας, στο κέντρο της πόλης, όπου εδρεύει το Ειρηνοδικείο.

Ο Δήμος ζητούσε - ζητά - την παραχώρηση του πρώην επαρχείου, με σκοπό να το επισκευάσει ώστε και να συνεχίζει να λειτουργεί εκεί το Ειρηνοδικείο, υπό πολύ πιο αξιοπρεπείς, ανθρώπινες συνθήκες, αλλά και να στεγάσει κάποιες δικές του δημοτικές υπηρεσίες.

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου - σημερινή ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) - είχε δεχτεί και είχε κάνει κάποιες συζητήσεις με το Δήμο. Μάλιστα και ο δήμαρχος Θοδωρής Πατεράκης είχε ανέβει στην Αθήνα για το σκοπό αυτό.

Το 2015 είχε διαφανεί, μάλιστα, μια προοπτική υπέρ της παραχώρησης. Τότε μέσω των επαφών ο δήμαρχος Σητείας είχε κάνει λόγο για αλλαγή στάσης και μια πιο θετική προσέγγιση στην υπόθεση εκ μέρους της νέας τότε διοίκησης της ελληνικής Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου.

Παρ' όλες τις προσπάθειες και τις πιέσεις της δημοτικής Αρχής και την προοπτική που διαφάνηκε το 2015, δεν υπήρξε αίσιο τέλος στις συζητήσεις. Δεν υπήρξε ανταπόκριση. Η ΕΤΑΔ δεν αποδέχτηκε το αίτημα και έτσι το πρώην επαρχείο παρέμεινε ως έχει.

Η ήδη κάκιστη κατάσταση του χώρου επιδεινώθηκε, ωστόσο, άρδην με τις πρόσφατες κακοκαιρίες και ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι χώροι του Ειρηνοδικείου σε πολλά σημεία πλημμύρισαν με νερό. Αλλού έπεσαν σοβάδες και ξεγυμνώθηκαν οι τοίχοι!

Μετά τις νέες ζημιές και τις νέες "πληγές" που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες να προστεθούν στο ήδη "πληγωμένο" παλιό κτήριο, ο χώρος κρίθηκε ακατάλληλος για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου.

Όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, υπήρξε ένα επείγον έγγραφο από την Εταιρεία του Δημοσίου, την ΕΤΑΔ, προς το Ειρηνοδικείο, με το οποίο ζητά την προσωρινή απομάκρυνσή του, ζητά δηλαδή την εκκένωση του πρώην επαρχείου για λόγους δημόσιας ασφάλειας!

Ουσιαστικά γίνεται μια προσωρινή αναγκαστική "έξωση" από το Δημόσιο στο... Δημόσιο, εν προκειμένω από την ΕΤΑΔ στο Ειρηνοδικείο, ώστε να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι!

Παραλογισμός: Του ζητούν να βγάλει το φίδι...

Μέσα στην όλη εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί, ζητείται πλέον... λύση ως μάνα εξ ουρανού από το Δήμο Σητείας, ο οποίος καλείται να βρει χώρο ώστε να λειτουργήσει μέχρι νεωτέρας το Ειρηνοδικείο!

Με άλλα λόγια καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο Δήμος Σητείας, που είχε προτείνει λύση και αν είχε εισακουστεί από την Εταιρεία του Δημοσίου δε θα είχαμε φτάσει στο σημερινό τραγελαφικό σκηνικό!

«Πράγματι έχουμε έναν παραλογισμό εδώ. Το Δημόσιο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να στεγάσει τις δημόσιες υπηρεσίες του, εν προκειμένω το Ειρηνοδικείο. Εμείς ως Δήμος, ως ένας δημόσιος φορέας επίσης, είχαμε προτείνει συγκεκριμένη λύση. Όχι τώρα, αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε ζητήσει την παραχώρηση του κτηρίου του πρώην επαρχείου, στο κέντρο της Σητείας, με συγκεκριμένη λογική.

Με τη λογική να φτιάξουμε το κτήριο, να κάνουμε τις αναγκαίες επισκευές και το "λίφτινγκ", ώστε να στεγαστούν σε πολύ καλύτερες συνθήκες οι υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου, και στον υπόλοιπο χώρο, μιας και το κτήριο είναι μεγάλο, να στεγάσουμε υπηρεσίες του Δήμου.

Δυστυχώς, δεν εισακούστηκε το αίτημά μας, παρά τις συνεχείς πιέσεις και οχλήσεις μας. Το Δημόσιο επέλεξε το δρόμο της άρνησης. Και πού φτάσαμε τώρα; Το Δημόσιο να ζητά εκκένωση, να κάνει έξωση δηλαδή σε δημόσιες υπηρεσίες, για λόγους δημόσιας ασφάλειας», ανέφερε ο κ. Πατεράκης για να προσθέσει:

«Αν είχαν γίνει αυτά που ζητάει τόσα χρόνια ο Δήμος, αν το Δημόσιο διά της Κτηματικής του Εταιρείας είχε αποδεχτεί το αίτημά μας, το κτήριο θα ήταν επισκευασμένο, θα ήταν ασφαλές και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για τη λειτουργία του δικαστηρίου, ούτε από πλευράς ασφάλειας και αισθητικής του κτηρίου...».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια