default-image

Αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης των γιατρών

Ελλάδα
Αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης των γιατρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προφανώς δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του συστήματος υγείας σήμερα, αλλά η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υπογράμμισε ότι «γίνονται βήματα σταδιακής βελτίωσης και αναβάθμισης… Αλλάζει το κλίμα». Τόνισε ότι η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ έχει αναστραφεί, με τις δαπάνες υγείας να ανέρχονται σε 5,1% του ΑΕΠ το 2016, από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014.

«Το ποσό είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει και την αυξημένη ανάγκη που έχει προκαλέσει και η ιδία η κρίση… Η ανάταξη του συστήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά.

Επέκρινε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τις δήλωσεις της ότι «όποιος δεν έχει χρήματα κινδυνεύει να πεθάνει», χαρακτηρίζοντας «απολύτως άστοχο» αυτό που είπε η Γεννηματά, ενώ αναγνώρισε πως υπάρχει ζήτημα αξιοποίησης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων των γιατρών και 2.500 προσλήψεις τον Ιανουάριο, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής των ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με την πρόσληψη 4.000 εργαζομένων, όπως νοσηλευτές, οι οποίοι θα προσληφθούν με 12μηνη σύμβαση και με πλήρη δικαιώματα, εντός Φεβρουαρίου.

Εξήγησε ότι οι προσλήψεις θα είναι στοχευμένες όπως με γιατρούς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία. Πρόσθεσε ότι αντίστοιχη παρέμβαση θα γίνει σε επίπεδο χειρουργείων.

«Πέρυσι προσλάβαμε 1.300 επικουρικούς γιατρούς και 3.500 προσωπικό γενικότερα για άμεσες ανάγκες και έτσι σταθεροποιήθηκε πέρυσι» πρόσθεσε. Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας είπε: «έχουμε καλές σχέσεις με τον κ. Πολάκη, ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία του, όλοι κρινόμαστε από τον τόπο που ασκούμε το αξίωμα μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News