default-image

Σαν σήμερα γεννιέται ο Δημήτριος Γούναρης

Σαν σήμερα γεννιέται ο Δημήτριος Γούναρης

Σαν σήμερα γεννιέται ο "μοιραίος" για την εξέλιξη του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και την τεράστια δυσάρεστη τομή στην ελληνική ιστορία, Δημήτριος Γούναρης. Σαν σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την "Άνοιξη" της Πράγας και οι ένδοξες στιγμές του Πολεμικού Ναυτικού.

Η γέννηση του "μοιραίου" Δημήτρη Γούναρη

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Ιανουαρίου του 1867 όταν γεννιέται ο Δημήτριος Γούναρης. Ο Γούναρης ήταν πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Μάρτιο του 1921 έως τον Μάιο του 1922, οπότε και παραιτήθηκε, μερικές εβδομάδες πριν την οδυνηρή έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας. Εξάλλου, ο ήταν ένας από τους έξι άνδρες που εκτελέστηκαν το Νοέμβριο του ίδιου έτους στο Γουδή, ως πρωταίτιοι της μικρασιατικής καταστροφής.

Ένδοξες στιγμές του Πολεμικού Ναυτικού

Η 5η Ιανουαρίου αποτελεί μια ξεχωριστή ημέρα για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Κι αυτό καθώς μέσα στον 20 αιώνα, την εν λόγω ημερομηνία, ο ελληνικός στόλος είχε δύο ένδοξες στιγμές.

 Στις 5 Ιανουαρίου του 1913, τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο, στη ναυμαχία της Λήμνου. Οι Τούρκοι μετρούν πολύ σημαντικές απώλειες, την ώρα που η ελληνική πλευρά είχε μόνο έναν τραυματία.

Είκοσι οκτώ χρόνια μετά, στις 5 Ιανουαρίου του 1941, τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Βασίλισσα Όλγα», «Βασιλεύς Γεώργιος», «Σπέτσες», «Ψαρά» και «Κουντουριώτης» περνούν από το στενό του Οτράντο, που ελέγχεται από τον ιταλικό στόλο και βομβαρδίζουν τις ιταλικές θέσεις στον κόλπο του Αυλώνα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την "Άνοιξη" της Πράγας

Εξάλλου, στις 5 Ιανουαρίου του 1968, ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ διαχέται τον Αντονίν Νοβότνι στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας. Το επόμενο διάστημα, ο Ντούμπτσεκ θα πάρει μέτρα φιλελευθεροποίησης του σοβιετικού καθεστώτος, τα οποία έμελλε να οδηγήσουν στη λεγόμενη «Άνοιξη» της Πράγας και την εισβολή των σοβιετικών τανκς στην -τότε- πρωτεύουσα της Τσεχοσλοβακίας.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News