Ειδήσεις

Η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη έγινε στη ΣΕΑΠ - video

Η υπόθεση Λυμπέρη είναι πρωτόγνωρη στα αστυνομικά χρονικά στη χώρα μας. Μάλιστα η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη έγινε στην Κρήτη.

Σαν σήμερα, στις 5 Ιανουαρίου του 1972, ο 27χρονος Βασίλης Λυμπέρης, πυρπολεί το σπίτι της εν διαστάσει συζύγου, του, με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο η ίδια, τα δυο τους παιδιά, αλλά και η πεθερά του. Η υπόθεση Λυμπέρη είναι πρωτόγνωρη στα αστυνομικά χρονικά στη χώρα μας.

Παρουσιάζει, ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξαιτίας του ότι ο δράστης της αποτρόπαιας τετραπλής ανθρωποκτονίας, ήταν ο τελευταίος καταδικασθείς σε θανατική ποινή, που εκτελέστηκε στη χώρα μας. Η εκτέλεση του θανατοποινίτη έλαβε μάλιστα χώρα στο πεδίο βολής της ΣΕΑΠ, στη Νέα Αλικαρνασσό.

Ο Βασίλης Λυμπέρης προέβη στο ειδεχθές του έγκλημα τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου στο Χαλάνδρι της Αθήνας. Η πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου, 55 ετών, η κόρη του Παναγιώτα, 2μιση ετών και ο γιος του Γιώργος, μόλις ενός έτους κάηκαν ζωντανοί, ενώ η 24χρονη γυναίκα του, Βασιλική ξεψύχησε μερικές ώρες μετά στο Νοσοκομείο. Ήταν μάλιστα το άτομο το οποίο έστρεψε την έρευνα των αρχών προς τον σύζυγό της, λίγο πριν πεθάνει.

Δίκη κι εκτέλεση

Ο Λυμπέρης καταδικάστηκε τον Μάιο του 1972 τετράκις εις θάνατον από το Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και μεταφέρθηκε στις φυλακές Αλικαρνασσού. Στις 25 Αυγούστου του ίδιου έτους, επετράπη στον Λυμπέρη να συντάξει επιστολή μια αποχαιρετιστήρια επιστολή προς τη μητέρα το, ενώ νωρίτερα είχε απορριφθεί η αίτηση χάριτος που είχε καταθέσει. Ο 27χρονος εκτελέστηκε από 12μελές εκτελεστικό απόσπασμα. Ωστόσο, μόνο τα έξι από τα 12 όπλα που έφεραν οι στρατιώτες έφεραν αληθινά πυρά.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια