Ειδήσεις

Η Κρήτη επιτέλους... ξεδίψασε το Δεκέμβριο

Αξιόλογα χαρακτηρίζονται τα ύψη βροχής στην Κρήτη τον Δεκέμβριο.Αξιοσημείωτες και οι 2 χιονοπτώσεις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Μόνο παράπονο δεν μπορούμε να έχουμε στην Κρήτη από τις βροχές που έπεσαν κατά τον προηγούμενο μήνα. Κι έτσι έκλεισε θετικά μια χρονιά όπως το 2016, που το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, με όλες τις γνωστές συνέπειες για τα φυτά και τους ανθρώπους.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τα βροχομετρικά στοιχεία του Δεκεμβρίου, αλλά και τις περιοχές εκείνες όπου έπεσαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και τα μικρότερα, τα οποία όμως και αυτά δεν ήταν "άσχημα" ως βροχομετρικά στοιχεία.

Αξιόλογα χαρακτηρίζονται τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη για το μήνα Δεκέμβριο 2016, σύμφωνα με το μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα και τα στοιχεία τα οποία προσκόμισε στην εφημερίδα μας, με τους σχετικούς και κατατοπιστικούς πίνακες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, το μεγαλύτερο ύψος βροχής στο νομό Ηρακλείου καταγράφεται στο Μεταξοχώρι του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και τα μικρότερα ύψη στα νότια τμήματα του νομού. Στο νομό Λασιθίου, το μεγαλύτερο ύψος εμφανίζεται στο Τζερμιάδο και το μικρότερο στην Ιεράπετρα. Στο νομό Χανίων, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εμφανίζεται στο Ασκύφου και το μικρότερο στην Παλαιόχωρα, όπως και στη Γαύδο, ενώ στο νομό Ρεθύμνου, το μεγαλύτερο ύψος βροχής εμφανίζεται στο Φουρφουρά και το μικρότερο στην Αγία Γαλήνη.

Αναλυτικά:

Στο ν. Χανίων τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στη βόρεια ορεινή ζώνη, με τα Ασκύφου να υπερέχουν με μέγιστο τα 472,6 χλστ., το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο ύψος σε ολόκληρη την Κρήτη. Εκτιμάται βέβαια ότι πιθανά μεγάλο θα είναι το ύψος βροχής και στο Ξυλόσκαλο του Οροπεδίου του Ομαλού, που δυστυχώς έχει διακοπεί η λειτουργία του, πιθανά λόγω προβλημάτων από την κακοκαιρία. Στα βόρεια του νομού Χανίων, σημαντικό ύψος βροχής σημειώνεται στο Βάμο με 288,4 χλστ., αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το ύψος που καταγράφεται στην Κάνδανο με 270 χλστ., καθότι οι εκδηλώσεις του καιρού σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του μήνα ήταν από βόρεια ρεύματα, τα οποία λόγω δυναμικών αιτίων ευνοούν περισσότερο τις βροχοπτώσεις στα βόρεια του νησιού.

Σημαντικό όμως χαρακτηρίζεται και το ύψος βροχής της Παλαιόχωρας με 134,6 χλστ. και της Γαύδου με 38,6 χλστ., για τον ίδιο λόγο.

Στο ν. Ρεθύμνου το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφεται στο δήμο Αμαρίου και συγκεκριμένα στο Φουρφουρά με 420,8 χλστ., ενώ τα Ανώγεια, που βρίσκονται στη βόρεια προσήνεμη πλευρά του Ψηλορείτη, σημείωσαν 363,4 χλστ. Αρκετά μικρότερο όμως ήταν το ύψος βροχής στην πόλη του Ρεθύμνου με 131,2 χλστ., αν και εκτιμάται ότι λίγο πιο ανατολικά της πόλης τα ύψη βροχής πρέπει να ήταν πολύ υψηλότερα. Απόλυτα δικαιολογημένο είναι το ύψος βροχής που σημειώθηκε στην Αγία Γαλήνη με 87 χλστ. και κρίνεται ιδιαίτερα αξιόλογο συγκρινόμενο με τα μικρότερα ύψη βροχής που σημειώθηκαν σε κοντινές νότιες περιοχές του νομού Ηρακλείου.

Στο ν. Ηρακλείου το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στο Μεταξοχώρι του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων με 251,2 χλστ. Αυτό που αξίζει προσοχής είναι η μεγάλη διαφορά υψών βροχής που καταγράφηκαν στον ίδιο δήμο μεταξύ των Αρχανών με 223,6 χλστ. και του Μεσοχωριού με 81,8 χλστ., γεγονός που δικαιολογείται από γεωμορφολογικούς παράγοντες προσανατολισμού των περιοχών αυτών. Τα μικρότερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στα νότια τμήματα του νομού Ηρακλείου, τα οποία όμως απέχουν μακρά από τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν σε άλλες νότιες περιοχές των υπόλοιπων νομών της Κρήτης.

Στο νομό Λασιθίου, όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο αλλά και ιδιαιτέρως σημαντικό ύψος βροχής καταγράφεται στο Οροπέδιο Λασιθίου και συγκεκριμένα στο Τζερμιάδο με 346,4 χλστ. Αντίστοιχα σημαντικό, αν και πολύ μικρότερο, ύψος βροχής σημειώθηκε στην Ιεράπετρα με 82 χλστ.

Σημαντικά ύψη χιονιού

«Αξιοσημείωτες είναι επίσης και οι δύο χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, στις οποίες σημειώθηκαν σημαντικά ύψη χιονιού, για τα οποία όμως δυστυχώς δε διαθέτουμε καμία επίσημη πληροφορία λόγω έλλειψης μετεωρολογικών οργάνων μέτρησης ύψους χιονιού», αναφέρει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.

Στους πίνακες που μας κοινοποίησε εμφανίζονται τα ύψη βροχής, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών που βρίσκονται εγκατεστημένοι ανά νομό της Κρήτης. «Το δίκτυο αυτό των μετεωρολογικών σταθμών περιλαμβάνει σταθμούς που ανήκουν σε διάφορους φορείς της Κρήτης, καθώς και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι περισσότεροι όμως εξ αυτών παρακολουθούνται και συντηρούνται από ερασιτεχνικές ομάδες φίλων της Μετεωρολογίας, στους οποίους πράγματι αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

Επιμέλεια:Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια