Ειδήσεις

Πού πήγαν τα 17 εκατ.€ για το ελαιόλαδο στην Κρήτη;

Σε ποιους ελαιουργικούς φορείς της Κρήτης διατέθηκε το ποσό των 17 εκατ ευρώ, που ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ζητά να μάθει ο κ. Κεγκέρογλου.

Στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση του λαδιού στην Κρήτη, η οποία δόθηκε - σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα - τα προηγούμενα δύο χρόνια σε τοπικούς ελαιουργικούς φορείς.

Το "καυτό" αυτό ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, και προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων στους παροικούντες - και μη - την Ιερουσαλήμ, ανακινήθηκε εσχάτως από τον Ηρακλειώτη βουλευτή και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.), Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ειδικότερα, μέσω επίκαιρης ερώτησης και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, που υπέβαλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, ο κ. Κεγκέρογλου ζητά επίσημη ενημέρωση για τη διάθεση και αξιοποίηση των συνολικά 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δόθηκαν - σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα - στην Κρήτη τη διετία 2015-2016, για την προώθηση του ελαιολάδου.

Εξάλλου, ο κ. Κεγκέρογλου ρωτά να μάθει για το σύνολο του αντίστοιχου ποσού που διατέθηκε για ανάλογες δράσεις σε όλη τη χώρα, καθώς και το πότε θα βγει το νέο πρόγραμμα.

«Η ποιοτική αναβάθμιση του ελαιολάδου και οι δράσεις προώθησής του πρέπει να αποτελέσουν απόλυτη προτεραιότητα για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αξιοποιώντας την εμπειρία (θετική και αρνητική) από την υλοποίηση ανάλογων δράσεων το προηγούμενο διάστημα», αναφέρεται αρχικά στο κείμενο της ερώτησης του Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον κ. Αποστόλου.

Εν συνεχεία, ο κ. Κεγκέρογλου κάνει αναφορά στα όσα είπε από την Κρήτη πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το 2015-16 διατέθηκαν «17 εκατομμύρια ευρώ στους ελαιουργικούς φορείς της Κρήτης για την ποιοτική αναβάθμιση και προώθηση του ελαιολάδου, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις σε γνωρίζοντες και μη».

Έξι ερωτήματα

Ειδικότερα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά να δοθούν απαντήσεις σε συνολικά έξι ερωτήματα που θέτει ο ίδιος στον Ευάγγελο Αποστόλου, και τα οποία άπτονται της οικονομικής ενίσχυσης για την προώθηση του κρητικού λαδιού. Ο κ. Κεγκέρογλου ρωτά αρχικά σε ποιους ελαιουργικούς φορείς της Κρήτης διατέθηκε το ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ που ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Εν συνεχεία, ζητά να διευκρινιστεί το ύψος του χρηματικού ποσού που διατέθηκε στα αντίστοιχα προγράμματα όλης της Ελλάδας.

Στο επίκεντρο, ωστόσο, τίθεται και το αν οι εν λόγω δράσεις που υλοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια της χώρας πέτυχαν τους στόχους τους. Εξάλλου, ο βουλευτής Ηρακλείου ρωτά, ακόμη, αν υπήρξε αξιολόγηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων και από ποιον έγινε αυτή, αλλά και - ακόμη πιο συγκεκριμένα - ποιοι δείκτες, ποιοτικοί και ποσοτικοί, βελτιώθηκαν με την εφαρμογή των προγραμμάτων σ' όλη τη χώρα αλλά και στο νησί μας από την εν λόγω χρηματοδότηση.

Το τελευταίο ερώτημα που απευθύνει ο Βασίλης Κεγκέρογλου στον κ. Αποστόλου είναι το ύψος της χρηματοδότησης που προβλέπεται από την Πολιτεία για τους ελαιουργικούς φορείς όλης της Ελλάδας μέσα στο 2017.

ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Τι είχε πει ο πρωθυπουργός

Πριν από μερικές ημέρες, ευρισκόμενος στην Κρήτη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει - μεταξύ άλλων - αναφερόμενος στις αγροτικές ενισχύσεις, ότι η κυβέρνησή του «παρέλαβε μια απολύτως προβληματική κατάσταση (πρόστιμα και καταλογισμοί) που υπερέβαιναν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ». Εξάλλου, κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα κρητικά προϊόντα και το σχεδιασμό σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, συμπληρώνοντας ότι για την προώθηση και τη διαφήμιση προϊόντων έχει διατεθεί ποσό 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για την υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης των ελαιουργικών φορέων της Κρήτης.

φωτογραφία:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια