Ειδήσεις

Ανθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, γίνονται... καπνός τα έσοδα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι περιπτερούχοι και οι καπνοπώλες της Κρήτης, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα καταστήματά τους.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι περιπτερούχοι και οι καπνοπώλες της Κρήτης, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα καταστήματά τους, μετά και τις νέες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά.

Όπως ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" η πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης, Ελένη Χαιρέτη, ολοένα και περισσότερος κόσμος στρέφεται στη λύση του αφορολόγητου καπνού, ο οποίος έχει εισβάλει μαζικά - και - στην αγορά της Κρήτης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ακόμη πιο πολλά διαφυγόντα κέρδη για τον κλάδο τους, ο οποίος τείνει προς εξαφάνιση.

Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ το νέο μέτρο, το οποίο αυξάνει τη φορολογία σε τσιγάρα και συσκευασίες καπνού. Αυτό έχει ως επακόλουθο, σύμφωνα με την κ. Χαιρέτη, την αύξηση των τιμών των καπνικών προϊόντων από μισό έως ένα ευρώ.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνει η πρόεδρος των περιπτερούχων Κρήτης, σε πιο ακριβά τσιγάρα, η αύξηση στην τιμή είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Μικρό ποσοστό κέρδους

Η Ελένη Χαιρέτη κάνει λόγο για αναλγησία του κράτους, η οποία οδηγεί σε αφανισμό τους περιπτερούχους: Κι αυτό γιατί, ενώ η φορολογία και η τιμή των καπνικών προϊόντων αυξάνεται, το ήδη πολύ μικρό ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων και των καπνοπωλών, που αποτελούν τον «τελευταίο τροχό της αμάξης» στο λιανικό εμπόριο του τσιγάρου, μειώνεται ακόμη πιο πολύ.

«Από 2,9% που ήταν το ποσοστό κέρδους από την πώληση καπνικών για εμάς, πλέον το εν λόγω ποσοστό δε θα ξεπερνά το 2,5%», μας λέει με νόημα η κ. Χαιρέτη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης, παρά το ότι ο κόσμος συνεχίζει να αγοράζει τσιγάρα και καπνό, καθώς τα τελευταία βρίσκονται σε εκείνα τα είδη τα οποία οι Έλληνες δε λένε να κόψουν παρά την κρίση, οι περιπτερούχοι δεν επωφελούνται.

«Δεν είναι μόνο τα καπνικά», προσθέτει η κ. Χαιρέτη, η οποία επισημαίνει ότι και στα υπόλοιπα είδη «κράχτες» για τους περιπτερούχους, όπως είναι οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και οι εφημερίδες, τα ποσοστά κέρδους για τους ίδιους παραμένουν πάρα πολύ χαμηλά.

Λαθραίος καπνός

Στο μεταξύ, μπορεί η φορολογία στα καπνικά είδη να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ωστόσο η φοροδιαφυγή ανθίζει λόγω της "εισβολής" στην αγορά των λαθραίων τσιγάρων και του αφορολόγητου καπνού.

Το κράτος δεν μπορεί να αφουγκραστεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκληθεί, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι ζημιωμένοι - εκτός από την ίδια την Πολιτεία - να είναι οι περιπτερούχοι.

«Πλέον στο λαθρεμπόριο μπορεί να βρει κάποιος τα πάντα από καπνικά». Έτσι, μπορεί ο κόσμος να συνεχίζει μεν να καπνίζει, ωστόσο το μερίδιο από την "πίτα" των καπνικών για τους περιπτερούχους μειώνεται λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνού, το οποίο, σύμφωνα με την κ. Χαιρέτη, καταγράφει αύξηση μεγαλύτερη του 30%!

Η Ελένη Χαιρέτη βλέπει δυσοίωνο το μέλλον για τους περιπτερούχους, καθώς προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των λαθραίων καπνικών, με αποτέλεσμα η δουλειά του κλάδου της να μειωθεί ακόμη περισσότερο και ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοί της να οδηγούνται σε... λουκέτο.

Το 2016 στην Κρήτη κατασχέθηκαν 36 κιλά λαθραίου καπνού

Ενδεικτικά του τζίρου των αφορολόγητων τσιγάρων και του λαθραίου καπνού, σε επίπεδο Κρήτης, είναι τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, μέσω των δελτίων Τύπου που εκδίδονται σε καθημερινή βάση.

Μόνο για το 2016, λοιπόν, σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ., κατασχέθηκαν και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης περισσότερα από 36 κιλά λαθραίου καπνού. Εξάλλου, η Αστυνομία κατάσχεσε περισσότερα από 10.000 πακέτα τσιγάρα και συσκευασίες καπνού, που ήταν αφορολόγητα.

Τέλος, σημειώνεται ότι, και στους 12 μήνες του έτους που μας άφησε, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια του νησιού περισσότερες από 50 συλλήψεις ατόμων που είτε είχαν στην κατοχή τους, είτε διακινούσαν λαθραίο καπνό ή τσιγάρα.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια