default-image

Μειώθηκαν οι δολοφονίες στο Ελ Σαλβαδόρ

Κόσμος
Μειώθηκαν οι δολοφονίες στο Ελ Σαλβαδόρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δολοφονίες στο Ελ Σαλβαδόρ μειώθηκαν κατά το ένα πέμπτο και πλέον το 2016, έναν χρόνο αφότου είχαν αυξηθεί φθάνοντας σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της υφηλίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αστυνομία της κεντροαμερικάνικης χώρας.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Χάουαρντ Κότο δήλωσε ότι οι κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των βίαιων συμμοριών που δρουν στους δρόμους του Ελ Σαλβαδόρ, τις λεγόμενες μάρας, συνέβαλαν να μειωθεί το σύνολο των ανθρωποκτονιών κατά 1.378 από το 2015, στις 5.278 το 2016, ήτοι κατά 20,7%.

Το κύμα φόνων που είχε σαρώσει το Ελ Σαλβαδόρ το 2015 οδήγησε τον δείκτη των ανθρωποκτονιών πάνω από τις 100 ανά 100.000 κατοίκους, που πιθανόν ήταν ο υψηλότερος στον κόσμο μεταξύ των κρατών όπου δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ένοπλη σύρραξη. Ο δείκτης υποχώρησε στις 81,7 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2016, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Κότο ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πως το σχέδιο των αρχών, το οποίο επικεντρώθηκε σε 10 δήμους όπου το πρόβλημα της βίας και της εγκληματικότητας ήταν πιο οξύ, έφερε «πολύ απτά» αποτελέσματα.

Η γειτονική Ονδούρα είχε το θλιβερό προνόμιο να κατατάσσεται μεταξύ των χωρών του κόσμου όπου διαπράττονται οι περισσότερες δολοφονίες μεταξύ του 2011 και του 2012, κατά στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΗΕ. Όμως τα στοιχεία των εθνικών αρχών κατέδειξαν πως ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στο Ελ Σαλβαδόρ ξεπέρασε εκείνον της Ονδούρας το 2015.

Μεγάλο μέρος της βίας που μαστίζει το Ελ Σαλβαδόρ--εξωθώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν καταφύγιο στις ΗΠΑ --συνδέεται με τον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος αιματοκύλισε το κεντροαμερικανικό κράτος ως το τέλος του, το 1992.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News