default-image

Κρήτη: Έρχονται 8μηνες προσλήψεις -ποιοι οι ωφελούμενοι

Κρήτη
Κρήτη: Έρχονται 8μηνες προσλήψεις -ποιοι οι ωφελούμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Χρειάστηκε να αλλάξουμε χρόνο, να μπούμε στο 2017, αλλά να που έφτασε επιτέλους η ώρα για να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης ανέργων στους Δήμους της Κρήτης στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του... 2016!

Οι Δήμοι της Κρήτης, όπως συνολικά η πλειονότητα των Δήμων της χώρας, είχαν μείνει εκτός των δύο προηγούμενων φάσεων της Κοινωφελούς Εργασίας για το 2016.

Οι διαδικασίες ως τώρα, στις δύο προηγούμενες φάσεις, είχαν γίνει για 51 από τους 325 Δήμους της χώρας, τους Δήμους δηλαδή εκείνους στους οποίους καταγράφονται βάσει επίσημων στοιχείων οι υψηλότεροι θύλακες ανεργίας και δη μακροχρόνιας ανεργίας. Η γ' φάση, που αφορά και στο νησί μας, είχε προγραμματιστεί για τα τέλη του 2016. Τελικά χάθηκε το 2016, αλλά, έστω και τώρα, στις αρχές του 2017, έφτασε η ώρα και για τους υπόλοιπους 274 Δήμους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι Δήμοι της Κρήτης, ώστε να πάρουν μια ανάσα και οι Κρητικοί άνεργοι. Πρωτίστως οι μακροχρόνια άνεργοι, μιας και το τελευταίο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που σημειωτέον αφορά πλέον σε 8μηνες συμβάσεις και όχι 5μηνες, δίνει βάρος και προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πολύ σύντομα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα (κατά ορισμένες πληροφορίες ίσως ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας), αναμένεται να βγει "στον αέρα" προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τη νέα γενιά Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά τη δημιουργία 24.291 θέσεων για ανέργους σε 274 Δήμους της χώρας.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος έχει δημοσιευτεί ήδη σε ΦΕΚ και απομένει μόνο να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ.

Κανονικά η προκήρυξη ήταν να βγει στην εκπνοή του 2016, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, υπήρξε όμως μια μικρή νέα καθυστέρηση, προφανώς για να ετοιμαστούν κάποιες τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες...

Οι δικαιούχοι

Ωφελούμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίαςείναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (Ν.Δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

3. Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

4. Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.

5. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

6. Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

7. Εγγεγραμμένοι άνεργοι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), άλλοτε Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ποια είναι τα κριτήρια

Οιωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα κατωτέρω αναφερόμενα κριτήρια:

1) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες: 1 μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας τού/τής συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες: 1 μόριο ανά πλήρη μήνα - Αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω: 15 μόρια.

3) Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό, ως εξής:

* Ατομικό 0-3.500 ευρώ: 30 μόρια - Οικογενειακό 0-7.000 ευρώ,

* Ατομικό 3.501-5.000 ευρώ: 25 μόρια - Οικογενειακό 7.001-10.000 ευρώ,

* Ατομικό 5.001-8.000 ευρώ: 20 μόρια - Οικογενειακό 10.001-16.000 ευρώ,

* Ατομικό 8.001-12.000 ευρώ: 10 μόρια - Οικογενειακό 16.001-26.000 ευρώ,

* Ατομικό άνω των 12.000 ευρώ: 0 μόρια - Οικογενειακό άνω των 26.000 ευρώ.

4) Ηλικία 18 έως 29 ετών 15 μόρια, 30 έως 44 ετών 30 μόρια και 45 ετών και άνω 45 μόρια.

5) Αριθμός ανήλικων τέκνων: 10 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

6) Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: 10 μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων.

7) Εντοπιότητα βάσει της έδρας της μόνιμης κατοικίας του ωφελουμένου: 15 μόρια.

8) Δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης: 20μόρια.

Οι άνεργοι, κατόπιν σχετικής δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, καλούνται να υποβάλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στον ΟΑΕΔ μία αίτηση συμμετοχής για την απασχόλησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις, για μία ειδικότητα, επιλέγοντας από έναν 1 μέχρι 3 επιβλέποντες φορείς...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News