default-image

Ο μεγάλος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Ο μεγάλος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Σαν σήμερα, αφήνει την τελευταία του πνοή ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ο μεγάλος λογοτέχνης, μεταφραστής και δημοσιογράφος κι ένας εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της νεοελληνικής πεζογραφίας γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 4 Μαρτίου του 1851. Ήταν ένα από τα εννέα παιδιά του δασκάλου και ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ και της Γκιουλώς Μωραϊτη.

Όπως είναι λογικό, ο μικρός Αλέξανδρος μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό κλίμα με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Βαρβάκειο της Αθήνας και το 1874 εγγράφηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς ωστόσο να πάρει ποτέ το πτυχίο του. Σε ηλικία μόλις 20 ετών ο Παπαδιαμάντης πήγε στο Άγιον Όρος μαζί με τον εξάδελφό του, για να προσκυνήσει. Σε νεαρή ηλικία, ξεκίνησε τη λογοτεχνική παραγωγή συγγράφοντας ιστορικά μυθιστορήματα.

Το πιο γνωστό εξ αυτών ήταν οι «Έμποροι των Εθνών». Γρήγορα, ωστόσο, ο Παπαδιαμάντης στρέφεται προς το διήγημα κι από το 1885 ασχολείται αποκλειστικά με το εν λόγω είδος. «Η Χολεριασμένη», «Ο πεντάρφανος», «Ο νεκρός ταξιδιώτης», «Η φόνισσα», «Οι μάγισσες» και τα «Χριστουγεννιάτικα διηγήματα» είναι μερικά μόνο από τα διαπρεπή έργα του.

Ο Παπαδιαμάντης αγάπησε τη λιτή ζωή, ενώ λάτρευε τη φύση. Αξίζει να σημειωθεί η ιδιομορφία της γλώσσας που χρησιμοποιούσε, απόλυτα επηρεασμένος από τα εκκλησιαστικά βιβλία. «Ο Μακρυγιάννης είναι ο πιο σημαντικός πεζογράφος της νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, αν όχι ο πιο μεγάλος, γιατί έχομε τον Παπαδιαμάντη» είχε πει κάποτε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο Παπαδιαμάντης έζησε στην πρωτεύουσα. Όταν κατάλαβε ότι το τέλος του πλησίαζε, επέστρεψε στην αγαπημένη του Σκιάθο, όπου πέθανε από πνευμονία στις 3 Ιανουαρίου του 1911.

1887: Η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Ιανουαρίου του 1887 όταν λαμβάνει χώρα η πρώτη μαζική προεκλογική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, στην πρωτεύουσα: Περισσότεροι από 10000 Αθηναίοι συρρέουν στο Σύνταγμα, όπου επευφημούν τον Χαρίλαο Τρικούπη.

Βίος και Πολιτεία του Τόλκιν

Σαν σήμερα, στις 3 Ιανουαρίου του 1892 γεννιέται ο μεγάλος Βρετανός λογοτέχνης, Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν. Ο Τόλκιν υπήρξε εξέχων φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός, ο οποίος σήμερα είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα έργα του «Χόμπιτ», «Άρχοντας των δαχτυλιδιών» και «Σιλμαρίλλιον».

Από το 1925 έως το 1959 δίδαξε αγγλικά, μεταξύ άλλων και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εξάλλου, τον Μάρτιο του 1972, ο Τόλκιν στέφθηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Το 2008, οι βρετανικοί Times τον κατέταξαν στην έκτη θέση της λίστας με τους 50 κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945, ενώ το αμερικανικό περιοδικό Forbes  τον χαρακτηρίζει ως τον 5ο πιο «κερδοφόρο διάσημο, μετά θάνατον» συγγραφέα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News