default-image

Φόβος για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα

Ελλάδα
Φόβος για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα σύνορα με την Ελλάδα έφτασε η γρίπη των πτηνών, με χιλιάδες «ύποπτα» πουλερικά να θανατώνονται στη Βουλγαρία.

Σε δύο γειτονικές περιφέρειες της Βουλγαρίας, το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) και τη Στάρα Ζαγόρα, όπου θανατώνονται μαζικά χιλιάδες πουλερικά, έφτασε η γρίπη των πτηνών (Η5Ν8), ενώ στη χώρα μας η μοναδική εμφάνιση κρούσματος αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής γρίπης ήταν σε έναν άγριο κύκνο που βρέθηκε νεκρός στο Δέλτα του Εβρου στις 19 Δεκεμβρίου.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τα Βαλκάνια

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι Αρχές της Βουλγαρίας καθώς έχουν καταγραφεί 15 εστίες της γρίπης των πτηνών. Το ανησυχητικό είναι ότι στη γειτονική χώρα, που κηρύχθηκε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, έχουν καταγραφεί ήδη 15 εστίες της γρίπης των πτηνών.

Στο Πλόβντιβ, όπου λειτουργούν πολλές μονάδες εκκόλαψης πουλερικών, έχουν θανατωθεί ήδη περίπου 9.000 πτηνά, ενώ στη Στάρα Ζαγόρα, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Γκιόργκι Ράνοβ υπολογίζεται ότι θα θανατωθούν το επόμενο διάστημα πάνω από 15.000 πουλερικά.

Εκτός από τη Βουλγαρία, όπου η νόσος των πτηνών έχει λάβει μαζικές διαστάσεις, στα Βαλκάνια έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Ρουμανία, Σερβία και Κροατία.

Η γρίπη H5N8, η οποία το 2014 είχε προκαλέσει μεγάλες επιδημίες στην Ασία προτού εξαπλωθεί στην Ευρώπη, επανήλθε φέτος το φθινόπωρο σε πολλές χώρες της Ευρώπης και μεταδίδεται κυρίως με τα αποδημητικά πουλιά. Σε κάποιες από αυτές μάλιστα έχουν ήδη θανατωθεί χιλιάδες εκτρεφόμενα πουλερικά στην προσπάθεια να αποφευχθεί η επέκτασή της.

Στη Βουλγαρία για προληπτικούς λόγους έχει απαγορευτεί από τις Αρχές η παρουσία ή η πρόσβαση στην περιοχή των εστιών ατόμων που έχουν προσβληθεί από την εποχική γρίπη που προσβάλλει τον άνθρωπο και παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας για πιθανές επιπλοκές.

Στη Βουλγαρία, όπου τα πρώτα κρούσματα της γρίπης είχαν εντοπιστεί σε άγρια πουλιά από τον Νοέμβριο, έχει σημάνει συναγερμός μετά την έκταση που πήρε η νόσος, ιδιαίτερα σε περιφέρειες στον Νότο της χώρας.

Στην Ελλάδα

Όπως επεσήμανε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, με αφορμή και τα εργαστήρια ευρήματα στον βουβόκυκνο (Cygnus Olor) που βρέθηκε νεκρός στο Δέλτα του Εβρου, μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση ανθρώπου από τον υπότυπο H5N8 της γρίπης τύπου Α, παρά τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη - και μετά την εμφάνιση του κρούσματος στον Έβρο - η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για την προστασία του πτηνοτροφικού κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά τα οικόσιτα πουλερικά ή τις μονάδες ελευθέρας βοσκής απαγορεύτηκε η διατήρησή τους σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.ά.) σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από υδροβιότοπους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News