default-image

Σε προεκλογική ετοιμότητα η γαλάζια παράταξη

Κρήτη
Σε προεκλογική ετοιμότητα η γαλάζια παράταξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε άλλο παρά επαναπαυμένοι από τις δηλώσεις διάψευσης των κυβερνητικών στελεχών στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δηλώνουν στη Ν.Δ., που ίσα-ίσα θεωρούν πως στην ατζέντα του Μαξίμου υπάρχει η προσφυγή σε πρόωρη κάλπη, με το πρώτο 3μηνο του 2017 να αποτελεί κρίσιμο κρας-τεστ για κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το σύνθημα για προεκλογικές προετοιμασίες και αναβρασμό. Αναβρασμό προετοιμασιών, στο πλαίσιο του οποίου κομβικές αποστολές έχουν ανατεθεί στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη και στο γραμματέα του κόμματος και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος θα επιφορτιστεί το δύσκολο "σταυρόλεξο" της κατάρτισης των ανανεωμένων ψηφοδελτίων...

Ας τα δούμε αναλυτικά... Μπορεί όπου βρεθούν και όπου σταθούν εσχάτως υπουργοί, υφυπουργοί και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν κατηγορηματικά πως δεν "παίζει" το σενάριο των πρόωρων εκλογών και πως οι επόμενες εθνικές κάλπες θα στηθούν κανονικά στην ώρα τους, δηλαδή το 2019, στην αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, έχουν αντίθετη αίσθηση. Στη Ν.Δ. θεωρούν πως υπάρχει και "καπνός και φωτιά" παρά τις απανωτές διαψεύσεις.

Στο "γαλάζιο" στρατόπεδο εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών εντός του 2017 βρίσκεται στο σχεδιασμό του Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού.

Μάλιστα σε αυτόν ακριβώς το σχεδιασμό εντάσσουν συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις με συγκεκριμένη προεκλογική στόχευση, όπως τις επιθέσεις προς τους δανειστές και κυρίως αυτές κατά του Β. Σόιμπλε, την πόλωση του πολιτικού κλίματος μέσω των επιθέσεων προς τη Ν.Δ. και το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους...

Σε αυτό τον καμβά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ήδη ένα πρώτο στίγμα προεκλογικής ετοιμότητας, το οποίο θα ενισχύσει με μεγαλύτερη έμφαση προσεχώς, μέσω συγκεκριμένων κινήσεων και πρωτοβουλιών.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται μετά τις γιορτές να ανακοινώσει τη σύσταση Εκλογικής Επιτροπής, ενώ ήδη ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, επεξεργάζεται το "Πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών", στο οποίο, πέραν των άλλων, θα ενταχθούν και τα 12 πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.

Για το πρόγραμμα εργάζονται ήδη πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί αλλά και άνθρωποι της αγοράς.

Η Εκλογική Επιτροπή θα έχει διευρυμένη σύνθεση, καθώς θα συμμετέχουν οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματος, τα μέλη της K.Ε., καθώς επίσης οι γραμματείς των Τομέων και των ΝΟΔΕ του κόμματος.

Το βασικό βάρος, σε ό,τι αφορά την πολιτική και οργανωτική ευθύνη των εκλογών, θα επιφορτιστεί ωστόσο η γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν οι αντιπρόεδροι του κόμματος, τα κορυφαία στελέχη, ο γραμματέας του κόμματος και της K.O., τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, κάποιοι από τους τομεάρχες και πιθανότατα και επιλεγμένοι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να έχει σύντομα, μέσα στον Ιανουάριο, προσωπικά τετ-α-τετ και με τους τρεις πρώην προέδρους του κόμματος, σε μια προσπάθεια να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και εσωτερικής συστράτευσης ενόψει κάλπης...

Τα ψηφοδέλτια και ο Αυγενάκης

Ένα σημαντικό μέτωπο σε επίπεδο προετοιμασιών είναι αυτό της διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων. Μέτωπο στο οποίο τη γενική ευθύνη και επίβλεψη θα έχει ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες στελεχών υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη άρχισαν να επεξεργάζονται λίστες για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, με γνώμονα αυτό που έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: να υπάρξει ένα ισχυρό κύμα ανανέωσης σε επίπεδο υποψήφιων προσώπων, τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τα ψηφοδέλτια του 2015.

Στην κατεύθυνση της κατάρτισης και της ανανέωσης των ψηφοδελτίων ρόλο θα παίξει και η ξεχωριστή πρωτοβουλία-διαδικασία που είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό, με την πραγματοποίηση θεματικών σεμιναρίων. Σεμινάρια που διοργανώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα - έγιναν άλλωστε με επιτυχία και εδώ στην Κρήτη - τα οποία στοχεύουν στην πολιτική επιμόρφωση των "γαλάζιων" στελεχών.

ΚΡΗΤΗ

"Φουντώνει" η ονοματολογία

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να δοθεί στον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα κατά τόπους ψηφοδέλτια έχει αρχίσει και φουντώνει ήδη η ονοματολογία, από την οποία δε λείπει και το νησί μας.

Στο Ηράκλειο θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο γραμματέας του κόμματος Λ. Αυγενάκης, ενώ ως νέες υποψηφιότητες ακούγονται τα ονόματα του μέλους της Π.Ε. Γρηγόρη Ροκαδάκη, αλλά και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης Ζαχαρία Κεφαλογιάννη.

Από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ακούγεται έντονα επίσης για τα Χανιά το όνομα του περιφερειακού συμβούλου Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, όπως και του πρώην βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News