default-image

2 Ιανουαρίου 1969: Η ιστορία του Κρητικού αεροπειρατή

2 Ιανουαρίου 1969: Η ιστορία του Κρητικού αεροπειρατή

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Ιανουαρίου του 1969, όταν, εν μέσω χούντας, ο 30χρονος Κρητικός Γεώργιος Φλαμουρίδης ή Παραβολιδάκης, υποχρεώνει αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών που απογειώθηκε από το Ηράκλειο με προορισμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού, στην Αθήνα, να κατευθυνθεί στην Αίγυπτο.

Το αεροσκάφος τύπου Douglas DC-6B με 97 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα προσγειώνεται τελικά στο αεροδρόμιο του Καίρου, όπου οι τοπικές Αρχές συλλαμβάνουν τον αεροπειρατή και φροντίζουν για την επιστροφή των επιβατών και του πληρώματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε τότε στις αιγυπτιακές Αρχές ο πιλότος της πτήσης, όταν αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του οπλισμένου Κρητικού να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς την Αίγυπτο, ο τελευταίος πυροβόλησε για εκφοβισμό με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιά στο παράθυρο του θαλάμου διακυβέρνησης.

Ο πιλότος φέρεται να προσπάθησε να επικοινωνήσει με Αθήνα, αλλά και να αλλάξει πορεία αρκετές φορές, πριν τελικά το αεροπλάνο εισέλθει στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, τότε, στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας σε Μέση Ανατολή και Αφρική «Ταχυδρόμος», ο αεροπειρατής ήταν "πολιτικός φυγάς"…

Βίος και Πολιτεία του Ευγένιου Σπαθάρη

Σαν σήμερα, στις 2 Ιανουαρίου του 1924, γεννιέται στην Κηφισιά της Αθήνας, ο σπουδαίος Ευγένιος Σπαθάρης. Πρόκειται -κατά γενική ομολογία- για τον πιο διάσημο καραγκιοζοπαίχτη και γενικότερα καλλιτέχνη του θεάτρου σκιών στη χώρα μας. Πατέρας του ήταν ο Σωτήρης Σπαθάρης, ο οποίος επίσης ασχολούνταν με το θέατρο σκιών.

Ο Ευγένιος άρχισε από πολύ νεαρή ηλικία να δίνει παραστάσεις, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε θέατρα και πρεσβείες της Αθήνας. Παρουσίασε στο ελληνικό κοινό πληθώρα παραστάσεων με πρωταγωνιστή τον λαϊκό ήρωα Καραγκιόζη, τόσο σε θέατρο σκιών, όσο και με κανονικούς ηθοποιούς. Στα πιο διάσημα έργα του περιλαμβάνονται το «Ταξίδι», το «Καταραμένο Φίδι», ο «Δικτάτορας», ο «Αλέκος με τα κυδώνια» κ.α.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Σπαθάρης έκανε περιοδείες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, κάνοντας διάσημο τον «Καραγκιόζη». Μεταξύ άλλων έδωσε παραστάσεις στο Παρίσι, τη Λιέγη, τη Ρώμη, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη και το Κάιρο. Εξάλλου, πολλά από τα έργα του ως ζωγράφου εκτέθηκαν σε εκθέσεις στην Αθήνα, τη Ζυρίχη, το Παρίσι, αλλά και τη Νέα Υόρκη.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και του Ινστιτούτου Παγκόσμιου Θεάτρου της UNESCO. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 Μαίου του 2009, μετά από σοβαρό τραυματισμό που υπέστη τρεις μέρες νωρίτερα στο κεφάλι, όταν ενώ βρισκόταν στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών σε εκδήλωση προς τιμήν του, έχασε την ισορροπία του κι έπεσε από σκάλες.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News