default-image

Τίμησαν και φέτος το πιο γλυκό έθιμο της μπουγάτσας

Κρήτη
Τίμησαν και φέτος το πιο γλυκό έθιμο της μπουγάτσας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον πιο γλυκό τρόπο υποδέχτηκαν και φέτος οι Ηρακλειώτες τη νέα χρονιά.

Μετά την αλλαγή του χρόνου, πιστοί στο έθιμο της πατροπαράδοτης μπουγάτσας και παρά το τσουχτερό κρύο έσπευσαν να τη γευτούν, με την ελπίδα ότι θα έχουν μια χρονιά γλυκιά.

Οι φούρνοι πήραν από νωρίς το πρωί και φέτος "φωτιά" για  να παραδώσουν στην ώρα τους σε όλους τους πολίτες  μεγάλες ποσότητες λαχταριστής μπουγάτσας, είτε πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλλα, είτε αλμυρή.

Όσοι τη δοκίμασαν σίγουρα πήραν μαζί τους την πρώτη γλυκιά γεύση του χρόνου με την ελπίδα ότι θα τους συντροφεύει για μία ολόκληρη χρόνια.

Στο Ηράκλειο έχει καθιερωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες η κατανάλωση μπουγάτσας την Πρωτοχρονιά. Τόνοι μπουγάτσας πωλούνται με τυρί αλλά κυρίως κρέμα στα μπουγατσατζίδικα της πόλης.

Οι παραδόσεις σχετικά με τη ρίζα του εθίμου είναι πολλές και οι απόψεις διίστανται στις πηγές. Άλλοι ισχυρίζονται ότι έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία στην Κρήτη και άλλοι ότι «κρατάει» από τις εποχές όταν οι ξενύχτηδες χαρτοπαίκτες γύριζαν στο σπίτι τους νωρίς τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς και για να γλυκάνουν την οικογένειά τους αγόραζαν μπουγάτσα.

Το μόνο σίγουρο είναι η ιστορία. Και η ιστορία είναι συνδεδεμένη με τα μπουγατσατζίδικα που άνοιξαν σε όλη την Κρήτη το 1922 με την έλευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Όπως και να 'χει τα μπουγατσατζίδικα που βρίσκονται στην πλατεία των Λιονταριών είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα για την μπουγάτσα τους. Εξαιρετική μπουγάτσα βρίσκει βέβαια οποιοσδήποτε σε όλο το Ηράκλειο αλλά και στα Χανιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News