Ειδήσεις

Οδός 1866: Βόλτα στην γοητευτικά παλιομοδίτικη αγορά -video

Άγνωστες πτυχές του παλαιότερου εμπορικού δρόμου της πόλης του Ηρακλείου, γνωστή και ως κεντρική αγορά φέρνει στο φώς η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV.

Οδός 1866… Η λεγόμενη και ως παλιά αγορά της πόλης του Ηρακλείου που σήμερα σε τίποτα δεν θυμίζει την αίγλη του παρελθόντος.

Τότε η οδός 1866 ήταν μία από τις δυο κεντρικές αγορές που υπήρχαν στο παλιό Ηράκλειο με αφετηρία το Μεϊντάνι και κατάληξη την πλ. Κορνάρου.

Ο πλακόστρωτος αυτός δρόμος ήταν ο πιο πολυσύχναστος και πολυθόρυβος του Μεγάλου Κάστρου. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, συναντάμε  χαμάληδες, τελάληδες, μπακάλικα με είδη πρώτης ανάγκης..

Για πάρα πολλά χρόνια ο δρόμος αυτός  κρατούσε το ίδιο χρώμα με τα κρεοπωλεία, τα οπωροπωλεία, και τα μαγαζάκια με τα βότανα να δίνουν μία εικόνα ζωντανής αγοράς.

Σήμερα δυστυχώς υπάρχουν μόνο δύο οπωροπωλεία και δύο κρεοπωλεία για να θυμίζουν στους παλιούς Ηρακλειώτες την άλλοτε μεγάλη παλιά αγορά. Τα μεγάλα super markets και ο τουρισμός έχουν στρέψει πλέον το  ενδιαφέρον σε άλλα είδη εμπορευμάτων, κάτι που άλλωστε αποτυπώθηκε και στις γιορτινές ημέρες.

Όπως λένε και οι παλιοί επιχειρηματίες της 1866, κάποτε  η  κεντρική  αγορά  του Ηρακλείου  ήταν ο  τόπος  απ'  όπου  οι κάτοικοι  της  πόλης προμηθεύονταν ότι χρειάζονταν καθημερινά. Σήμερα οι λαϊκές αγορές   στις   συνοικίες   της  πόλης  έχουν  υποκαταστήσει  σε  μεγάλο βαθμό το  ρόλο της κεντρικής αγοράς, με αποτέλεσμα την ερημοποίηση της.

 Παρόλα αυτά η παλιά αγορά  εξακολουθεί να αποτελεί ένα  ιδιαίτερο σημείο  του  Ηρακλείου με τα μαγαζιά στρυμωγμένα το ένα δίπλα  στο άλλο, πάντα  πολύβουη  και  τόσο  γοητευτικά παλιομοδίτικη  σε  σχέση  με  τους  διπλανούς  εμπορικούς  δρόμους  με  τις  εντυπωσιακές βιτρίνες.

Ελπίδα όσων από τους παλιούς έχουν απομείνει, η 1866 με κάποιο τρόπο να αναστηθεί και να ξαναζωντανέψει από τις στάχτες της, που την έχουν καθηλώσει στις δεύτερες και τρίτες επιλογές των ντόπιων καταναλωτών.  

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια