default-image

Όσοι χάθηκαν για πάντα από κοντά μας το 2016…

Κρήτη
Όσοι χάθηκαν για πάντα από κοντά μας το 2016…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελευταίο "αντίο" σε σπουδαίες προσωπικότητες από το πολιτικό, καλλιτεχνικό και αθλητικό στερέωμα είπε η υφήλιος το 2016. Φιντέλ Κάστρο, Λέονταρντ Κοέν, Ντέιβιντ Μπάουι, Πρινς, Ουμπέρτο Έκο, Μοχάμεντ Άλι... έφυγαν από τη ζωή αφήνοντας φτωχότερο τον πλανήτη, σκορπώντας παράλληλα απέραντη θλίψη στους υποστηρικτές και θαυμαστές τους.

Και η Ελλάδα όμως αποχαιρέτησε τη χρονιά που φεύγει σε λίγες ημέρες σπουδαίους ανθρώπους, όπως τον αγαπητό πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τη μεγάλη κυρία του θεάτρου Άννα Συνοδινού, τους εκλεκτούς ηθοποιούς Ανδρέα Μπάρκουλη και Γιάννη Βόγλη, ενώ σοκ προκάλεσε και ο πρόωρος χαμός του νεαρού? δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη.

Φτωχότερη και η Κρήτη το 2016, που έχασε ?εντελώς απροσδόκητα και ξαφνικά ?τον αγαπητό ποιμενάρχη Μακαριστό Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιο, καθώς και το διακεκριμένο καθηγητή Ιατροδικαστικής Μανόλη Μιχαλοδημητράκη.

Στην Κρήτη

Μανόλης Μιχαλοδημητράκης

Την τελευταία του πνοή, περιστοιχισμένος από την οικογένεια και τα αγαπημένα του πρόσωπα, άφησε στις 18 Ιουνίου ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Μανόλης Μιχαλοδημητράκης, ο οποίος υπέκυψε μετά από πολύχρονη μάχη.

Ο διακεκριμένος ιατροδικαστής, που υπηρέτησε την επιστήμη του, την τοπική κοινωνία και τη διεθνή ιατροδικαστική κοινότητα, υπήρξε επικεφαλής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής του ΠΑΓΝΗ από το 1989, ενώ ήταν και καθηγητής Ιατροδικαστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2014 ψηφίστηκε ομόφωνα ως επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, της οποίας υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος.

Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, Ευγένιος

Θλίψη στην τοπική κοινωνία και την Εκκλησία της Κρήτης προκάλεσε στις 15 Σεπτεμβρίου η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιου. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης εκοιμήθη μετά από ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη και ενώ βρισκόταν εν πτήσει από το Ηράκλειο για την Αθήνα.

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος (κατά κόσμον Μιχαήλ Πολίτης) γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1952. Ήταν Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας από το 1994.

Το 1980 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος υπό του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμοθέου (1982), του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και διορίστηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Μερικά έτη αργότερα ανέλαβε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνίου έως το 1994. Στις 14 Ιουνίου 1994 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Φαίδων Βαρδαβάς

Μια εμβληματική μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης "έφυγε" από τη ζωή στις 29 Οκτωβρίου. Ο Φαίδων Βαρδαβάς, πατέρας του σημερινού αντιδημάρχου Κώστα Βαρδαβά, πέθανε στα 84 του χρόνια. Ο γνωστός Ηρακλειώτης υπήρξε πρώην αντιδήμαρχος και πέρασε από δημοτικές Αρχές κατά τη θητεία των Μανόλη Καρέλη, Κώστα Ασλάνη και Γιάννη Κουράκη. Υπήρξε δε για σημαντικό διάστημα πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ.

Στην Ελλάδα

Ανδρέας Μπάρκουλης

Στα 80 του και έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία και περιπέτειες με την υγεία του, "έφυγε" στις 23 Αυγούστου ο γόης του παλιού ελληνικού σινεμά, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο οποίος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο "Αγία Όλγα" με λοίμωξη του αναπνευστικού και καρδιακή ανεπάρκεια. Στο πλευρό του διαρκώς ήταν η σύζυγός του Μαίρη, η οποία του στάθηκε σε όλη την περιπέτεια που κράτησε εδώ και χρόνια.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου του 1936 στον Πειραιά. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη για ένα χρόνο και απέκτησε την άδεια άσκησης επαγγέλματος ως εξαιρετικό ταλέντο το 1956.

Το ευρύ κοινό τον αγάπησε από τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στις 120 ταινίες στις οποίες έπαιξε ήταν οι "Μαρία Πενταγιώτισσα", "Διακοπές στην Αίγινα", "Ο Μιμίκος και η Μαίρη", "Έγκλημα στο Κολωνάκι", "Τζένη Τζένη", "Κοινωνία ώρα μηδέν", "Κοντσέρτο για πολυβόλα", "Βίβα Ρένα", "Η εφοπλιστίνα", ενώ το 1988 έδωσε δείγματα και στο λεγόμενο τότε "νέο ελληνικό κινηματογράφο".

Παντελής Παντελίδης

Θρήνος και οδύνη προκαλεί στο πανελλήνιο ο ξαφνικός θάνατος του δημοφιλούς τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 18 Φεβρουαρίου μετά από τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη όταν το όχημα που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του, καβάλησε ένα κράσπεδο και αναποδογύρισε. Στο όχημα επέβαιναν και δύο γυναίκες, οι οποίες τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης, «τα πιθανά αίτια που προκάλεσαν την εκτροπή από την κανονική πορεία του οχήματος ήταν τα ακόλουθα: 1) κάποιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον οδηγό, όπως ξαφνικό πρόβλημα υγείας, ζάλη, καρδιακό επεισόδιο, επιληπτικό επεισόδιο, κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ, χρήση απαγορευμένων ουσιών, και 2) κόπωση ή υπνηλία του οδηγού, στιγμιαία απόσπαση προσοχής όπως κινητό τηλέφωνο, ή τυχόν ακατάλληλη ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός».

Άννα Συνοδινού

Το ελληνικό θέατρο αποχαιρέτησε στις 7 Ιανουαρίου μια σπουδαία και καταξιωμένη ηθοποιό. Η Άννα Συνοδινού πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών, μετά από ένα χρόνο μέσα στον οποίο μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία, καθώς αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας.

Γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώην Βασιλικού. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες ήταν στις αρχαίες τραγωδίες "Αντιγόνη", "Ηλέκτρα", "Ανδρομάχη", "Ιφιγένεια" και "Ελένη" καθώς και στην αρχαία κωμωδία "Λυσιστράτη", πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στυλιανός Παττακός

Ο μακροβιότερος από τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος και της 7χρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, Στυλιανός Παττακός, εξέπνευσε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου σε ηλικία 104 ετών.

Ο Στυλιανός Γ. Παττακός ήταν Έλληνας καθαιρεθείς αξιωματικός (ταξίαρχος τεθωρακισμένων) και ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Κατά την 7ετή στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών (1967-71) και Α' αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (1971-1973).

Μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο του 1990, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, για λόγους υγείας.

Θάνος Ανεστόπουλος

Στις 3 Σεπτεμβρίου φεύγει από τη ζωή, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και συνιδρυτής του ροκ συγκροτήματος "Διάφανα Κρίνα", Θάνος Ανεστόπουλος. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσαν στο Facebook οι συνεργάτες του.

«Ζήστε την κάθε σας μέρα με αλήθεια, έρωτα, αγώνα και δημιουργία. Ζήστε την κάθε ημέρα σας σαν να ήταν η τελευταία σας. Γιατί συχνά στην καθημερινότητά μας μεγεθύνουμε μικρά προβλήματα παραμερίζοντας και ξεχνώντας τι σπουδαίο και μεγάλο δώρο είναι η ζωή που μας δόθηκε», έγραφε το 2015 ο Θάνος Ανεστόπουλος, όταν είχε αποκαλύψει ο ίδιος ότι έπασχε από μεταστατικό καρκίνο των οστών.

Γεράσιμος Αρσένης

Στις 19 Απριλίου πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Γεράσιμος Αρσένης, υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο "Υγεία" με λοίμωξη του αναπνευστικού. Ήταν παντρεμένος με τη Λούκα Κατσέλη, σημερινή πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γεράσιμος Αρσένης διετέλεσε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (1982-1984) και υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1982-1985), Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (1984-1985), Εθνικής Άμυνας (1993-1996) και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1996-2000). Υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1985-2004, 2006-2007) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου.

Γιάννης Βόγλης

Στις 20 Απριλίου "φεύγει" από τη ζωή ο Γιάννης Βόγλης, ένας από τους ωραιότερους "σκληρούς" του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Τα τελευταία χρόνια ο αγαπημένος ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του και το περασμένο διάστημα νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Αιτία θανάτου η πολυοργανική ανεπάρκεια, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς.

Ο "βαρύς" του ελληνικού κινηματογράφου, με το εκφραστικό πρόσωπο και τις βαθιά χαραγμένες ρυτίδες, έφυγε σε ηλικία 79 ετών. Η ατάκα «στάσου, μύγδαλα» που φωνάζει ο βοσκός στην Άναμπελ τού "Κορίτσια στον ήλιο" έμελλε να μείνει από τις πιο θρυλικές του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και η πιο διάσημη του Γιάννη Βόγλη.

Γιώργος Βασιλείου

Σε ηλικία 66 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Βασιλείου. Ο ηθοποιός, που έγινε ευρέως γνωστός από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως "Ταξίαρχος Θεοχάρης" στην καθημερινή σειρά του Νίκου Φώσκολου "Καλημέρα Ζωή", έπασχε από καρκίνο. Ο Γιώργος Βασιλείου είχε γεννηθεί το 1950 στη Λαμία. Στις εκλογές του 2004 είχε εκλεγεί βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ανδρέας Βγενόπουλος

Σε ηλικία 63 ετών φεύγει στις 6 Νοεμβρίου από τη ζωή, έπειτα από καρδιακή ανακοπή, ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας "Βγενόπουλος και συνεργάτες", ενώ στη σταδιοδρομία του διετέλεσε μεταξύ άλλων διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην "Thenamaris Shipping". Ήταν εκτελεστικός πρόεδρος στον όμιλο Marfin Investment Group και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Αθηνών "Υγεία Α.Ε." και της Marfin Popular Bank. Διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού και τιμήθηκε για την αθλητική προσφορά του στο σύλλογο με το Χρυσό Τριφύλλι.

Τον Ιανουάριο του 2008 προχώρησε στη δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ), με σκοπό την πολυμετοχικότητα ή την εξαγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ενίσχυση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Κωστής Στεφανόπουλος

Θλίψη στο πανελλήνιο σκορπά στις 20 Νοεμβρίου η είδηση του θανάτου του Κωστή Στεφανόπουλου, του πλέον αγαπητού από τους Έλληνες που διετέλεσαν πρόεδροι της Δημοκρατίας. Ο Κωστής Στεφανόπουλος έχασε τη μάχη για τη ζωή εξαιτίας της πνευμονίας που τον είχε καταβάλλει τις τελευταίες ημέρες, αφού νοσηλευόταν στο "Ερρίκος Ντυνάν" από τη 17η Νοεμβρίου.

Εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995 ως ο πέμπτος πρόεδρος Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, ο Κ. Στεφανόπουλος έχαιρε υψηλής δημοφιλίας, απόρροια της σοβαρής και διακριτικής άσκησης των καθηκόντων του, αλλά και της άμβλυνσης των πολιτικών παθών σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, που επέτρεπε στις πολιτικές δυνάμεις να προστατεύουν το κύρος των θεσμών.

Διατήρησε το σεβασμό πολλών πολιτών και μετά το τέλος της προεδρίας του. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η πατριωτική στάση του και οι επικριτικές δηλώσεις στις οποίες προέβη έναντι του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα το 1999.

Πέτρος Φυσσούν

Στις 5 Δεκεμβρίου φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο σπουδαίος ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν. Τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1933. Ήταν γιος πρόσφυγα από τη Ρωσία. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης και έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή το 1953.

Πρωταγωνίστησε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και είχε τιμηθεί με πλήθος βραβείων για το έργο του.

Εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες, μεταξύ άλλων στις ταινίες "Οι παράνομοι" (1958), "Προδοσία" (1964), "Οι γενναίοι του Βορρά" (1970) και "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο" (1980). Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, όπως Α' ανδρικού ρόλου στα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1963 και 1964, καθώς και με Α' βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975.

Γιάννης Μιχαλόπουλος

Στις 10 Ιουνίου φεύγει από τη ζωή ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν στο ΚΑΤ με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο γνωστός ηθοποιός ξεκίνησε την καριέρα του ως εκφωνητής του ραδιοφώνου, μιας και η φωνή του ήταν πολύ χαρακτηριστική, αλλά στην πορεία τον κέρδισε η υποκριτική.

Γεννημένος στην Αθήνα στις 22 Απριλίου του 1927, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας την τελευταία δεκαετία. Στον κινηματογράφο έπαιζε συνήθως δεύτερους ρόλους. Εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων τις "Αχ αυτή η γυναίκα μου", "Άνθρωπος για όλες τις δουλειές", και άλλες.

Στην τηλεόραση έπαιξε σε πολλές σειρές, με πιο γνωστή το "Ορκιστείτε παρακαλώ", από τις πιο πετυχημένες τηλεοπτικές κωμικές σειρές της δεκαετίας του 1980, όπου πρωταγωνιστούσε ως δικαστής.

Στον κόσμο

Ουμπέρτο Έκο

Ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού, ο εμβληματικός συγγραφέας και φιλόσοφος, δημιουργός του πασίγνωστου μυθιστορήματος "Το όνομα του ρόδου", Ουμπέρτο Έκο, "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών στις 19 Φεβρουαρίου. Ο Ιταλός συγγραφέας έπασχε από καρκίνο.

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού. Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο», έγραψε η "La Repubblica".

«Ο Ουμπέρτο Έκο υπήρξε μια σημαντική παρουσία στην ιταλική πολιτιστική ζωή των τελευταίων 50 ετών, αλλά το όνομά του παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο, σε διεθνές επίπεδο, με την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του "Το όνομα του ρόδου"», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η "Corriere della Sera".

Φιντέλ Κάστρο

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης και εκ των πλέον σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων του 20ού αιώνα, "έφυγε" από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου, σε ηλικία 90 ετών. Η Κούβα βυθίστηκε στο πένθος, ενώ η είδηση του χαμού τού θρυλικού Κομαντάντε συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την υφήλιο. Τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρά προβλήματα υγείας: Τον Ιούλιο του 2006 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο, όπου είχε διαγνωστεί με καρκίνο. Την ίδια χρονιά τα ηνία της Κούβας ανέλαβε ο αδερφός τού Φιντέλ, Ραούλ. Μερικούς μήνες μετά, ο Φιντέλ ανακοίνωσε την οριστική του παραίτηση.

Το πρώτο επαναστατικό εγχείρημα του Κάστρο εναντίον της αμερικανοκίνητης δικτατορίας του Μπατίστα έλαβε χώρα στις 26 Ιουλίου του 1953. Εκείνη τη μέρα, ο Φιντέλ μαζί με 85 ακόμη άντρες επιτίθεται στο στρατόπεδο Μονκάδα. Η επίθεση πνίγηκε στο αίμα, με αποτέλεσμα ελάχιστοι από τους μαχητές - μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Φιντέλ - κατάφεραν να επιζήσουν. Ο Κάστρο έμεινε στη φυλακή δύο χρόνια και στη συνέχεια αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ. Το επόμενο διάστημα, ο Κάστρο μαζί με τον Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα και τον Καμίλο Σιενφουέγος άρχισαν να καταστρώνουν το νέο σχέδιο για την ανατροπή του Μπατίστα.

Το εγχείρημα ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου του 1956, όταν οι τρεις άνδρες με 79 ακόμη αντάρτες αποβιβάζονται στους πρόποδες της Σιέρα Μαέστρα. Τα επόμενα δύο χρόνια το αντάρτικο του Φιντέλ και του Τσε προελαύνει στα βουνά εναντίον του στρατού του Μπατίστα. Τελικά, την Πρωτοχρονιά του 1959, οι αντάρτες μπαίνουν θριαμβευτές στην Αβάνα. Η ουτοπία πραγματώθηκε: Η επανάσταση ήταν γεγονός!

Ο Κάστρο δεν είχε ξεκάθαρο τον τρόπο διακυβέρνησης της Κούβας. Τους επόμενους μήνες, η νέα επαναστατική κυβέρνηση λαμβάνει φιλολαϊκά μέτρα. Η Κούβα αποκτά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Παιδείας και δεν αργεί να μπει στο "μάτι" των παντοδύναμων ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί επιχειρούν το 1961 την περίφημη απόβαση στον "Κόλπο των Χοίρων", εγχείρημα το οποίο απέτυχε παταγωδώς. Ακολούθησε η "Κρίση των Πυραύλων" και η διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της κουβανικής επανάστασης.

Λέοναρντ Κοέν

Ο Λέοναρντ Κοέν, ο Καναδός λογοτέχνης, συνθέτης και τραγουδιστής, του οποίου τα τραγούδια συνδύασαν θρησκευτικές απεικονίσεις με θέματα τη λύτρωση και τη σεξουαλική επιθυμία, πέθανε στα 82 του χρόνια στις 11 Νοεμβρίου.

Ο Κοέν γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 στο Κεμπέκ του Καναδά. Το 1963 εγκαταστάθηκε στην Ύδρα με τη Νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ίλεν. Στο ελληνικό νησί ο Καναδός τροβαδούρος έγραψε το μυθιστόρημα "The favorite game», ενώ ολοκλήρωσε και τη συλλογή ποιημάτων με τίτλο "Flowers for Hitler". Με το μυθιστόρημα "Beautiful losers" ("Θαυμάσιοι αποτυχημένοι"), του 1966, γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας. Ωστόσο, το 1966 αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να αφοσιωθεί στη μουσική. Ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να κάνει καριέρα.

Ντέιβιντ Μπάουι

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί στις 10 Ιανουαρίου η είδηση πως ο "δούκας της ροκ" Ντέιβιντ Μπάουι "φεύγει" από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών, μετά από γενναία μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο.

Γνωρίζοντας καλά να συνδυάζει ποπ μουσική και πειραματισμούς, ο κατά κόσμον Ντέιβιντ Τζόουνς κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών. Γνήσιος καλλιτέχνης-χαμαιλέων, πρόλαβε να δει το "Blackstar", το 25ο άλμπουμ του στην πλούσια καριέρα του, να κυκλοφορεί την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ημέρα των 69ων γενεθλίων του.

Η επιτυχία του μετριέται σε πωλήσεις δίσκων οι οποίες ξεπερνούν τα 140 εκατομμύρια, ή μέσω της επιρροής που συνεχίζει να ασκεί στους συναδέλφους του, από τη Λέιντι Γκάγκα έως τα συγκροτήματα των "Πλασέμπο" ή των "Μπλερ".

Αντρέι Βάιντα, Πολωνός σκηνοθέτης

Στις 10 Οκτωβρίου πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο βραβευμένος με Όσκαρ ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Βάιντα.

Ο Αντρέι Βάιντα σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες σε μια καριέρα 60 ετών. Η σκηνοθετική διαδρομή του ήταν διαχρονική από το "Κανάλ" ("Kanal") του 1956 και τον "Άνθρωπο από μάρμαρο" του 1977, μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του: το αριστουργηματικό? "Κατίν" (2007) και "Βαλέσα-Η δύναμη της Ελπίδας" (2013). Το 2000 τού απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ για τη συμβολή του στο χώρο της 7ης Τέχνης.

Ντάριο Φο, Ιταλός σκηνοθέτης

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε στις 13 Οκτωβρίου ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, ηθοποιός και λογοτέχνης Ντάριο Φο.

Πρόκειται για έναν από τους πληρέστερους καλλιτέχνες της εποχής μας, ο οποίος είχε ασχοληθεί με επιτυχία και με τη λογοτεχνία και τη σκηνογραφία, ενώ ήταν και θιασάρχης. Σε όλη του σχεδόν την καλλιτεχνική σταδιοδρομία, είχε στο πλευρό του τη σύζυγό του και ηθοποιό Φράνκα Ράμε.

Αντισυμβατικός, με μοναδικό ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό, ο Ντάριο Φο είχε αναπτύξει και εντονότατη πολιτική δράση: Στη δεκαετία του '70 είχε στηρίξει, μεταξύ των άλλων, τον αγώνα των Ελλήνων αντιστασιακών κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

Θλίψη σε όλο τον πλανήτη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Prince, που "έφυγε" ξαφνικά στις 21 Απριλίου σε ηλικία 57 ετών. Ο σύγχρονος θρύλος της παγκόσμιας μουσικής σκηνής βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του, στο Κάρβερ της Μινεσότα. Μήνες μετά, και ενώ τα σενάρια για τα αίτια θανάτου του δημοφιλούς τραγουδιστή "οργίαζαν", η ιατροδικαστική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Prince πέθανε από υπερβολική δόση οπιοειδούς αναλγητικού και πιο συγκεκριμένα φεντανύλης. Κατά τη διάρκεια μιας σπουδαίας καριέρας 35 ετών και 39 δίσκων, έγινε γνωστός όχι μόνο για τα τραγούδια του, αλλά και για την οπτική τους παρουσίαση, τόσο στη σκηνή, όσο και στα βίντεο κλιπ του.

Η ταινία "Purple Rain" του 1984 θεωρείται μία από τις πλέον σημαντικές μουσικές ταινίες όλων των εποχών. Το 2004 είχε ανακηρυχθεί μέλος του Rock and Roll Hall of Fame.

Μοχάμεντ Άλι

Ένας εμβληματικός αθλητής, που αποτέλεσε συνώνυμο της πυγμαχίας, φεύγει από τη ζωή στις 4 Ιουνίου. Ο λόγος για τον Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος απεβίωσε, σε ηλικία 74 ετών, μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, σε νοσοκομείο του Φίνιξ. Η υγεία του ήταν επιβαρυμένη εδώ και χρόνια, καθώς ο θρυλικός μποξέρ είχε να αντιμετωπίσει και το Πάρκινσον. Και ο συγκεκριμένος αντίπαλος αποδείχτηκε τελικά ο μόνος που δεν μπορούσε να νικήσει.

Ο Άλι, που γεννήθηκε ως... Κάσιους Μαρσέλους Κλέι προτού μετονομαστεί επειδή ασπάστηκε το Ισλάμ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960.

Σιμόν Πέρες, τέως πρόεδρος του Ισραήλ

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και τέως πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 93 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Με τον Σιμόν Πέρες χάνεται μια ιστορική φυσιογνωμία: ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του Κράτους του Ισραήλ και ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Όσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του 1990.

Γεννήθηκε το 1923 και εξελέγη για πρώτη φορά στην Κνεσέτ το 1959. Υπηρέτησε σε 12 κυβερνήσεις, υπήρξε πρωθυπουργός του Κράτους του Ισραήλ (1984-1986 και 1995-1996) και πρόεδρος από το 2007 έως το 2014. Διατέλεσε επίσης σε διαδοχικές κυβερνήσεις υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας. Ήταν στέλεχος του Εργατικού Κόμματος (1968-2005) και του Καντίμα (2005-2016).

Τζον Γκλεν, πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη

Στις 8 Δεκεμβρίου φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, ο Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο Γκλεν υπεβλήθη σε μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά τεστ και τον Απρίλιο του 1959 επελέγη ως ένας από τους επτά αστροναύτες του "Mercury". Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον άθλο του Γιούρι Γκαγκάριν, στις 20 Φεβρουαρίου του 1962, πραγματοποίησε τρεις περιστροφές στην τροχιά της Γης, μέσα στο θαλαμίσκο Friendship 7 του προγράμματος "Μέρκιουρι" και έγινε ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά.

Ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος εξελέγη γερουσιαστής του Οχάιο από το 1974 μέχρι το 1999. Στις 28 Οκτωβρίου 1998, σε ηλικία 77 ετών, έγινε το γηραιότερο πρόσωπο που βρέθηκε στο διάστημα, όταν μετέβη στο διάστημα με το Διαστημικό Λεωφορείο Discovery (αποστολή STS-95).

Μάικλ Τζέιμς Ντελιγκάτι, πατέρας του Big Mac

Ο "πατέρας" του πιο διάσημου μπέργκερ στον κόσμο, του Big Mac της αλυσίδας McDonald's, πέθανε αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 98 ετών.

Ο Μάικλ Τζέιμς Ντελιγκάτι επινόησε το Big Mac: δύο μπιφτέκια μέσα σε ένα στρογγυλό ψωμάκι, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε εστιατόριο των McDonald's, στην πόλη Γιούνιοντάουν της Πενσιλβάνια, το 1967. Σε συνέντευξή του το 2007 στο Reuters είχε δηλώσει ότι χρειάστηκε δύο χρόνια για να πείσει τα McDonald's ότι το Big Mac είναι καλή ιδέα.

Το neakriti.gr τιμητικά άφησε για το τέλος τους σχεδόν 70 ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στους δρόμους της Κρήτης. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των δραματικών τροχαίων που συμβαίνουν στην Κρήτη. Οι Αρχές του νησιού με αφοσίωση και αυταπάρνηση βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή των επάλξεων για να ταξιδεύουμε όλοι με ασφάλεια. Ας ευχηθούμε το τέλος του 2017 να περιοριστούν, αν όχι να μην υπάρξουν καθόλου, θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα στο κατά τα άλλα υπέροχο νησί μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News