Ειδήσεις

Πιο ακριβή από σήμερα η εξαγορά πλασματικών ετών στο δημόσιο

Ακόμα και η εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλισης στο Δημόσιο, για συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που απαιτούνται ανά περίπτωση, θα κοστίζει ακριβότερα από την 1η Ιανουαρίου του νέου χρόνου.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Δημήτρης Βρύσαλης, κάνοντας λόγο για μια ακόμη απόδειξη της... "φιλεργατικής" και "αριστερής" πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους!

Αναλυτικότερα, έως τώρα η αναγνώριση ως συνταξίμων των πλασματικών χρόνων (στρατός, σπουδές, παιδιά) απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου του Δημοσίου εισφορά 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών.

Ωστόσο, με το νέο Ασφαλιστικό, η αναγνώριση των πλασματικών ετών προκύπτει με την καταβολή από τον ασφαλισμένο, για κάθε μήνα πλασματικού χρόνου, της εισφοράς στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς, δηλαδή έως 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Και σε ό,τι αφορά το ύψος της εισφοράς, αυτή υπολογίζεται επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

Η αλλαγή αυτή προκαλεί πολύ μεγάλη αύξηση στα ποσά εξαγοράς, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη, έως απαγορευτική, τη χρήση πλασματικών ετών ασφάλισης.

Για τον υπολογισμό του ποσού εξαγοράς στο Δημόσιο σήμερα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του υπαλλήλου (βασικός μισθός, επίδομα 140 ευρώ και επίδομα θέσης) του Οκτωβρίου 2011. Σε γενικές γραμμές τα ποσά που καλείται να δαπανήσει ο ασφαλισμένος είναι από 70 μέχρι 140 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την περίπτωση. Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού όμως, η εξαγορά πλασματικών ετών θα είναι πολύ ακριβότερη, έως και πενταπλάσια σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

«Είναι μία ακόμη απόδειξη»

Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, «αυτή η υπόθεση αφορά σε παλιούς εργαζόμενους και αυτούς που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη το 2011, που είχαν και ανήλικο παιδί.

Η ουσία είναι ότι από 1/1/2017 ουσιαστικά το ποσό που χρειάζεται για να αναγνωρίσεις κάποια έτη σπουδών, παιδιών ή στρατιωτικής θητείας πολλαπλασιάζεται με το 20%, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτή η δυνατότητα που είχαν αφήσει να υπάρχει στην πραγματικότητα να πηγαίνει στις καλένδες, αν δε γίνει έγκαιρα αυτή η αναγνώριση μέχρι τις 31/12/2016».

Όπως αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο Δημήτρης Βρύσαλης, ήδη τα σωματεία του Δημοσίου έχουν κάνει παρέμβαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους που είχαν αυτές τις προϋποθέσεις, χωρίς τεχνητά προβλήματα και κωλύματα (π.χ. ότι δεν είχαν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου μέχρι τέλους του 2016), να γίνει η εξαγορά αυτών των ετών.

Και ο συνδικαλιστής καταλήγει: «Ουσιαστικά αυτή η ιστορία αποτελεί μαχαίρι στα όποια δικαιώματα είχαν απομείνει στους εργαζόμενους για να μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 60-62 χρόνια και ταυτόχρονα, μαζί με την αλλαγή της εξαγοράς των ετών αυτών, έρχεται και ένας νέος "μποναμάς" για τους δημοσίους υπαλλήλους, από 2 έως 83 ευρώ, αναλόγως των χρόνων προϋπηρεσίας και του επίπεδου σπουδών, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Έτσι θα έχουμε και την ανάλογη μείωση των αποδοχών. Και αυτό, μαζί με τις μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, δείχνει πώς αντιμετωπίζει και αυτή η κυβέρνηση μαζί με τις προηγούμενες, μέσα από το 1ο, το 2ο και το 3ο μνημόνιο, το ζήτημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια