default-image

Του έκλεψαν 1,5 τόνο αγγούρια και έγιναν καπνός

Κρήτη
Του έκλεψαν 1,5 τόνο αγγούρια και έγιναν καπνός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο έλεος των κακοποιών βρίσκεται η ύπαιθρος της Ιεράπετρας, με τις σπείρες αυτή την περίοδο να έχουν βάλει στο στόχαστρο και πάλι τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. «Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας», δηλώνει ο αγανακτισμένος παραγωγός κ. Μανόλης Τσαγκαράκης, του οποίου έκλεψαν από το θερμοκήπιό γύρω στα 1,5 τόνο αγγούρια.

«Θα πάρουμε το Νόμο στα χέρια μας, γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο να παραμένουμε απροστάτευτοι από την πολιτεία, η οποία έχει αφήσει στο έλεος των κακοποιών τις περιουσίες μας», φωνάζει το πιο πρόσφατο θύμα κλοπής, ο 48χρονος αγρότης Μανόλης Τσαγκαράκης, ο οποίος το πρωί της περασμένης Δευτέρας, βρήκε απογυμνωμένα από τη σοδειά του, τα τρία στρέμματα καλλιέργειας πιστοποιημένου εξαγώγιμου αγγουριού, που διατηρεί λίγο πριν τον οικισμό της Γρα Λυγιάς.

«Ενώ ήταν να κόψουμε τα αγγούρια την Κυριακή, αναβάλαμε με τη σύζυγο μου τη συγκομιδή για την επόμενη ημέρα. Έφυγα από το θερμοκήπιο κατά τις 4:30 το απόγευμα της Κυριακής, έχοντας κλείσει κανονικά τις πόρτες και έχοντας ελέγξει τα πάντα. Υπολογίζω ότι, οι κλέφτες που γνώριζαν τις κινήσεις μου, και τους χώρους του θερμοκηπίου, ήρθαν λίγο αργότερα μάλλον με κλειστό αυτοκίνητο από την πίσω πλευρά, το άφησαν στο διπλανό λιόφυτο, έσκισαν με μαχαίρι το πλαστικό και άνοιξαν από μέσα ένα μικρό πορτάκι που έχω για να βγάζω στον ακάλυπτο χώρο τα φυτικά υπολείμματα. Από αυτό το μικρό πορτάκι, μετέφεραν με πλαστικές σακούλες η κλούβες στο αυτοκίνητο, τα αγγούρια που έκοψαν με ιδιαίτερη προσοχή, χωρίς να σπάσουν βλαστούς και χωρίς να ξεριζώσουν τα φυτά, πράγμα που δείχνει ότι γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά μας. Μου κάνει εντύπωση το πόσο προσεκτικοί ήταν, γιατί δεν άφησαν καθόλου ίχνη. Φρόντισαν μάλιστα φεύγοντας να πάρουν και μερικά τσουβάλια με ακριβό λίπασμα που είχα στην είσοδο του θερμοκηπίου», δηλώνει ο 48χρονος Μανόλης Τσαγκαράκης.

«Τα δυο προηγούμενα χρόνια η καλλιέργεια του αγγουριού μου άφησε μόνο ζημιές. Φέτος με τις καλές τιμές που έχουν τα αγγούρια από την αρχή της σεζόν, πίστευα ότι θα μπορούσα να καλύψω τη ζημιά των προηγούμενων καλλιεργειών. Τώρα που είχα ξεκινήσει να παίρνω την παραγωγή μου, με την τιμή παραγωγού να έχει φτάσει στο 1,40 ευρώ, τώρα βρήκαν και οι κακοποιοί να με "επισκεφτούν" και να μου κλέψουν το εισόδημά μου», προσθέτει ο Μανόλης Τσαγκαράκης.

Αρχικά ο αγανακτισμένος αγρότης πήγε και κατήγγειλε την κλοπή στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο, έπειτα αναγκάστηκε να πάει στη Δασική Υπηρεσία, στην οποία έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα της Αγροφυλακής, προκειμένου να καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων.

Επειδή όμως μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει πάει στο θερμοκήπιό του να ψάξει μήπως βρει κάποια ίχνη που να οδηγούν στους δράστες της κλοπής και επειδή ο ίδιος φοβάται ότι οι κακοποιοί θα επιστρέψουν για να κλέψουν ότι έχει απομείνει, έχει υποχρεωθεί, να σηκώνεται από το κρεβάτι του τη νύχτα να παίρνει μαζί του το κυνηγετικό του όπλο και να επιτηρεί την περιουσία του.

«Τουλάχιστον έξι περιπολίες με ανάγκασαν να κάνω κάθε βράδυ με το αυτοκίνητο μου, γύρω από τα θερμοκήπιά μου οι κλέφτες, για να παρακολουθώ αν όλα είναι στη θέση τους. Πάντα έχω δίπλα μου το δίκαννο μου, και δε θα διστάσω να το χρησιμοποιήσω αν τους πετύχω να ξανακλέβουν τον ιδρώτα μου. Εκεί με έχει οδηγήσει η αγανάκτηση. Ξέρω ότι κινδυνεύω, αλλά δεν έχω και άλλη επιλογή. Η πολιτεία διέλυσε την Αγροφυλακή και άφησε τους αγρότες έρμαια στα χέρια των κακοποιών που ζουν εις βάρος των νοικοκύρηδων αγροτών», πρόσθεσε ο Μανόλης Τσαγκαράκης.

Εκτιμάται ότι οι δράστες, που μάλλον είναι περισσότεροι από δύο, έκλεψαν από το θερμοκήπιο του Μανόλη Τσαγκαράκη γύρω στα 1500 κιλά αγγούρια.

Από τις κάμερες γειτονικής επιχείρησης έχουν καταγραφεί, όλες οι κινήσεις των αυτοκινήτων που μπήκαν εκείνο το βράδυ στον αγροτικό δρόμο όπου βρίσκεται το θερμοκήπιο του θύματος, ενώ υπάρχει και μαρτυρία άλλου αγρότη ο οποίος περιγράφει ένα βαν σκούρου χρώματος με πινακίδες Βαλκανικής χώρας, να κινείται ύποπτα στο σημείο αυτό κατά τις 6:30 το βράδυ της Κυριακής.

Καλούνται οι έμποροι, οι εξαγωγείς και τα δημοπρατήρια που έχουν παραλάβει κάποια ύποπτη ποσότητα αγγουριών από ανθρώπους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την κατοχή τους, να βοηθήσουν στην έρευνα, που έχει ξεκινήσει για να βρεθούν οι δράστες της κλοπής.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News