default-image

Γιατί τα λιγότερα τσιγάρα βλάπτουν περισσότερο

Υγεία
Γιατί τα λιγότερα τσιγάρα βλάπτουν περισσότερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορισμένοι καπνίζουν ένα ίσως και δυο πακέτα τσιγάρα την ημέρα και όλοι τους προειδοποιούν για τους κινδύνους. Άλλοι πάλι λένε πως δεν κινδυνεύουν επειδή καπνίζουν μόνο ένα δυο τσιγάρα την ημέρα. Κι όμως! Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ένας άνθρωπος  που καπνίζει λιγότερο αλλά για περισσότερα χρόνια κινδυνεύει περισσότερο να αποκτήσει καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 120.000 άτομα επί μια περίοδο άνω των 27 ετών, συσχετίζοντας τον κίνδυνο καπνίσματος με την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Τα αποτελέματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για θέματα ερευνών πάνω στο κάπνισμα Nicotine & Tobacco Research, έδειξαν πως ένας άνθρωπος που καπνίζει 20 τσιγάρα τη μέρα επί 50 χρόνια, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με κάποιον που καπνίζει 50 τσιγάρα τη μέρα επί 20 χρόνια.

Ο επικεφαλής της έρευνας Τζέι Λούμπιν και ο Έλληνας συνεργάτης του Δημήτρης Αλμπάνης διαπίστωσαν πως το κάπνισμα 20 τσιγάρων τη μέρα για 50 χρόνια αυξάνει κατά 2,2 φορές τον κίνδυνο για την καρδιά, ενώ το κάπνισμα 50 τσιγάρων για 20 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο κατά 1,7 φορές.

Και οι δύο καπνιστές έχουν καπνίσει τελικά τον ίδιο αριθμό τσιγάρων, αλλά κινδυνεύει περισσότερο αυτός που τα κάπνισε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.Φυσικά και οι δυο δεν θα κινδύνευαν καθόλου εάν δεν κάπνιζαν και καθόλου.

Πηγή: healthview.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News