default-image

Άγνωστα Κρητικά κάλαντα στο μουσείο της Αγίας Αικατερίνης

Άγνωστα Κρητικά κάλαντα στο μουσείο της Αγίας Αικατερίνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από ενάμιση αιώνα θα ακουστούν ξανά τα άγνωστα κάλαντα της Κρήτης στο πλαίσιο μιας διαφορετικής χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης που οργανώνει το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης "Αγία Αικατερίνη Συναϊτών".

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα, με κεντρικό ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλο, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: "Η εορτή των Χριστουγέννων μέσα από την εικόνα της Γεννήσεως".

Στη συνέχεια η επιμελήτρια του Μουσείου κ. Έφη Ψιλάκη θα αναλύσει την πολυπρόσωπη εικόνα: "Τι Σοι προσενέγκωμεν, Χριστέ". Η συγκεκριμένη εικόνα αποτελεί μια σημαντική έμπνευση της βυζαντινής ζωγραφικής, καθώς εικονογραφεί το γνωστό χριστουγεννιάτικο ύμνο, προσωποποιεί τη φύση και μεταφέρει τη συμμετοχή του σύμπαντος κόσμου στο μέγα γεγονός της Γέννησης.

Στα παλιά κρητικά κάλαντα, που θα ακουστούν σε διάφορες παραλλαγές, δεν διασώζεται μόνο το γλωσσικό ιδίωμα, αλλά και το ήθος, η λαϊκή ευλάβεια των Κρητικών μιας άλλης εποχής...

Ο καθηγητής μουσικής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης Ανδρέας Γιακουμάκης επέλεξε ειδικά για την εκδήλωση του Μουσείου παραλλαγές χριστουγεννιάτικων καλάντων, όπως είναι τα κάλαντα των "Ορεινών Κρητών" με τα οποία θα κλείσει η εκδήλωση.

*** Λίγη ιστορία...

Τα παλιά κρητικά κάλαντα καταγράφηκαν στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα από έναν σημαντικότατο λόγιο της Κρήτης εκείνης της εποχής, τον Παύλο Βλαστό. Ο Βλαστός, που γεννήθηκε στο Αμάρι του 1832 γνώριζε τον λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης, τον αγάπησε με πάθος και μας άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη μερικές δεκάδες χειρόγραφους τόμους που βρίσκονται σήμερα στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, στα Χανιά.

Ευτύχησε να διαθέτει αξιόλογη παιδεία καθώς και γνώσεις βυζαντινής σημειολογίας (υπήρξε μάλιστα και ιεροψάλτης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου) και αξιοποίησε τις γνώσεις του διασώζοντας έθιμα, συνήθειες, γεωργικές και αστρονομικές παρατηρήσεις, τραγούδια, εορταστικούς αγερμούς και πολλά άλλα που μας δίνουν σήμερα μια εντυπωσιακή εικόνα για την Κρήτη του 19ου αιώνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News