default-image

Ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Δεκεμβρίου του 1799 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον (George Washington).

Γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1732 στην κομητεία Γουέστμορλαντ της Βιρτζίνια, και ήταν αριστοκρατικής καταγωγής, καθώς η οικογένειά του κατείχε τεράστιας έκτασης καπνοκαλλιέργειες, αλλά και δούλους.

Γρήγορα έγινε ανώτερος αξιωματικός των αποικιακών δυνάμεων, ενώ τα επόμενα χρόνια επιλέχτηκε ως διοικητής του Γενικού Επιτελείου του Ηπειρωτικού Στρατού, καταφέρνοντας να εκδιώξει τους Βρετανούς από τη Βοστώνη και το Νιου Τζέρσεϊ. Διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1789 έως το 1797. Στην πρώτη του θητεία μάλιστα εξελέγη στο προεδρικό αξίωμα με ομόφωνη επιλογή των 69 εκλογέων.

Η Ιερά Συμμαχία εναντίον των Ελλήνων

Σαν σήμερα, στις 14 Δεκεμβρίου του 1822, η Ιερά Συμμαχία καταδικάζει την Ελληνική Επανάσταση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη διακήρυξή της ως «αυθάδη και αδεξία». Εξάλλου, Αυστριακός πρίγκηπας και καγκελάριος, Κλέμενς Φον Μέττερνιχ, ο οποίος υπήρξε σφοδρότατος πολέμιος της Επανάστασης του 1821, καταπολέμησε με όλες του τις δυνάμεις στο Συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας, στη Βερόνα, την προοπτική της δημιουργίας νεοελληνικού κράτους.

Ο Ιωάννης Κονδυλάκης ιδρύει την ΕΣΗΕΑ

Σαν σήμερα, στις 14 Δεκεμβρίου του 1914, ιδρύεται στην Αθήνα η Ένωση Συντακτών. Συνιδρυτής και πρώτος της πρόεδρος ήταν ο μεγάλος Κρητικός λογοτέχνης και δημοσιογράφος με καταγωγή από τη Βιάννο, Ιωάννης Κονδυλάκης. Τριάντα τρία μετά την ίδρυσή της, εν μέσω Εμφυλίου Πολέμου, η Ένωση Συντακτών μετονομάζεται σε ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών). Η ΕΣΗΕΑ  μετρά σήμερα περισσότερα από 3000 μέλη και είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), αλλά και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Η εκτέλεση του Μάλλιου από τη "17 Νοέμβρη"

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον απότακτο αστυνομικό και βασανιστή της χούντας, Ευάγγελο Μάλλιο. Αυτό ήταν το δεύτερο «χτύπημα» της οργάνωσης και επικροτήθηκε από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο μερικούς μήνες νωρίτερα είχε σοκαριστεί από την αθώωση των αρχιβασανιστών της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Η εκτέλεση Μάλλιου έγινε το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου του 1976, έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο. Όπως πρόλαβε να πει ο Μάλλιος λίγο πριν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, όπου ξεψύχησε την επομένη, πυροβολήθηκε «από έναν ψηλό και μια κοπέλα». Η κηδεία του Μάλλιου έγινε στις 16 Δεκεμβρίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία εκατοντάδων εθνικιστών και υποστηρικτών της χούντας. Στο περιθώριο της ταφής σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν τον τραυματισμό πέντε δημοσιογράφων. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην κηδεία βρισκόταν και ο σημερινός ηγέτης της χρυσής αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Εξάλλου, στεφάνια  έστειλαν οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος και Μιχαήλ Ρουφογάλης.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News