Ειδήσεις

Διεργασίες: Πώς κατανέμονται οι έδρες

Στις συνήθεις διεργασίες και συνεννοήσεις για την κατανομή θέσεων και πόστων στη νέα τοπική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου στρέφεται σιγά-σιγά το ενδιαφέρον ενόψει των αρχαιρεσιών συγκρότησης σε Σώμα του νέου Δ.Σ. που προέκυψε στις προχθεσινές εκλογές.

Οι αρχαιρεσίες αναμένονται στις αρχές Ιανουαρίου. Παραδοσιακά όμως στο ΟΕΕ/ΤΑΚ η συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων που πετυχαίνουν αντιπροσώπευση στο Δ.Σ. επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα, ομαλά, χωρίς παρατράγουδα ή ιδιαίτερες έριδες, κάτι βεβαίως που μένει να επιβεβαιωθεί προσεχώς και στην πράξη.

Σε τοπικό επίπεδο, νικήτρια εκ νέου στην κάλπη της Κυριακής βγήκε η παράταξη "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων - Νέοι Οικονομολόγοι", που παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια κατακτά την πρωτιά. Η εικόνα όμως σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών είναι απόλυτα ισορροπημένη, αφού τρεις παρατάξεις πήραν δύο έδρες και η τέταρτη παράταξη άλλη μία έδρα.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, χαμόγελα έφερε το αποτέλεσμα της κάλπης στο Οικονομικό Επιμελητήριο στη Ν.Δ., αφού η παράταξη που υποστηρίζει η ΔΗΚΙΟ πέτυχε εύκολη επικράτηση, με ποσοστό 35,75%.

Το μήνυμα του απερχόμενου προέδρου

Πρώτος σε ψήφους ήρθε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΑΚ Σταύρος Καρτέρης, ο οποίος αναμένεται στις αρχαιρεσίες που θα ακολουθήσουν τον Ιανουάριο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία.

Ο ίδιος, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" στάθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των οικονομολόγων.

«Η επόμενη ημέρα μάς βρίσκει ικανοποιημένου πρωτίστως για τη μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων στην κάλπη. Η συμμετοχή ήταν αισθητά αυξημένη συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές, του 2013. Γεγονός που καταδεικνύει πως οι συνάδελφοι θέλουν και έστειλαν μήνυμα για ένα ισχυρό Οικονομικό Επιμελητήριο σε επίπεδο Ανατολικής Κρήτης, με βαρύνοντα θεσμικό ρόλο.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι προκλήσεις μπροστά είναι πολλές. Ο κλάδος αγωνιά σε σχέση με την απορρόφηση στην εργασία. Ιδίως οι νέοι συνάδελφοι που αποφοιτούν και αναζητούν την τύχη τους στη δύσκολη αγορά εργασίας. Σε αυτούς πάνω απ' όλα πρέπει να σταθεί η επόμενη διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ, όπως κι αν αυτή διαμορφωθεί», επισήμανε ο κ. Καρτέρης.

Πανελλαδικά χαμόγελα σε ΔΗΚΙΟ και Ν.Δ.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, άνετη επικράτηση στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είχε η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

Η ΔΗΚΙΟ συγκέντρωσε το 35,75% των ψήφων, αυξάνοντας τα ποσοστά της από 31,9%, που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές του 2013. Έτσι, η ΔΗΚΙΟ κατάφερε να αυξήσει τις έδρες της στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο από 5 σε 6.

Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 28,5%, ήρθε η πρώην ΠΑΣΚΟ, νυν ΠΔΣΟ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, καταφέρνοντας να εκλέξει 4 αντιπροσώπους στο νέο Δ.Σ. Μάλιστα, είδε τα ποσοστά της να αυξάνονται κατά 5 μονάδες.

Τρίτη παράταξη αναδείχτηκε η ΔΠΚ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, παίρνοντας μία έδρα με ποσοστό 5,04%, από 6,22% που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές, ενώ μία έδρα κατάφερε να εκλέξει και η παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, η ΣΥΝΑΡΟΕ, με δραματική όμως συρρίκνωση των ποσοστών της, αφού κατάφερε να λάβει μόλις το 4,78% των ψήφων, έναντι του 7,66% που ήταν η προηγούμενη επίδοση.

Τα αποτελέσματα στην Αν. Κρήτη

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας στο Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έχουν ως εξής: Για την Τοπική Διοίκηση: Ψηφίσαντες: 1.115. Άκυρα-Λευκά: 25. Έγκυρα: 1.087.

Έλαβαν: "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων - Νέοι Οικονομολόγοι" 384 ψήφους, "Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων & Συνεργαζόμενοι" 307, "Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων" 286, "Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονομολόγων" 79, "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων" 22 και "Παράταξη Οικονομολόγων Φοροτεχνικών Εργαζομένων - Επαγγελματιών - Συνεργαζόμενες Δυνάμεις" 9 ψήφους.

Οι έδρες κατανέμονται ως εξής: "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων - Νέοι Οικονομολόγοι": 2 έδρες, "Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων και Συνεργαζόμενοι": 2 έδρες, "Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων": 2 έδρες, "Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονομολόγων": 1 έδρα.

Στο νέο 7μελές Δ.Σ. του ΟΕΕ/ΤΑΚ εκλέγονται οι εξής: Από την "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων - Νέοι Οικονομολόγοι": Καρτέρης Σταύρος με 268 ψήφους και Κυπριωτάκη Μαρία με 155 ψήφους, από τη "Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων & Συνεργαζόμενοι": Χατζηκωνσταντίνου Ιορδάνης με 245 ψήφους και Μαυράκης Γιώργος με 127 ψήφους, από την "Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων": Σισαμάκης Γιώργος με 142 ψήφους και Μαυροματάκης Νίκος με 122 ψήφους, και από τη "Λασιθιώτικη Συνεργασία": Αρακαδάκης Γιώργος με 61 ψήφους.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια