default-image

Νέα μελέτη ΟΟΣΑ: Οι 10 τεχνολογίες - "κλειδιά" του μέλλοντος

Επιστήμη
Νέα μελέτη ΟΟΣΑ: Οι 10 τεχνολογίες - "κλειδιά" του μέλλοντος

Τα επόμενα 10 με 15 χρόνια 10 νέες τεχνολογικές εξελίξεις - "κλειδιά" αναμένεται να «μεταμορφώσουν» τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ «Προοπτικές για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία 2016» (OECD Science, Technology and Innovation 2016).

Αυτές είναι οι εξής:

- Διαδίκτυο των Πραγμάτων

- Τεχνητή Nοημοσύνη

- Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων

- Νευρο-Τεχνολογίες

- Νανο-Υλικά

- Συνθετική Βιολογία

- Μικροδορυφόροι και Νανοδορυφόροι

- Προωθημένες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας

- Βιομηχανική παραγωγή με προσθετική διαδικασία-τρισδιάστατη εκτύπωση

- Τεχνολογία Blockchain

Η κατάσταση στην Ελλάδα:

Η έκθεση επισημαίνει ότι, παρά τις δυσκολίες της οικονομίας της, η Ελλάδα επιχειρεί, μέσα από μια «στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης» (2014-2020), να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του συστήματός παραγωγής καινοτομίας της. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι αν και σταδιακά αυξάνονται οι δαπάνες της χώρας για Ε&Α (Έρευνα και Ανάπτυξη) ως ποσοστό του ΑΕΠ (0,96% το 2015 από 0,67% το 2008), η Ελλάδα παραμένει ακόμη στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση αναφέρει ότι «Αν και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εκπαίδευσης και της έρευνας είναι ισχυρές και ακμαίες, το δημόσιο ερευνητικό σύστημα ως σύνολο είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο από τον παραγωγικό τομέα. Τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δεν τείνουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τα ερευνητικά αποτελέσματά τους, όπως φαίνεται και από τον υπερβολικά χαμηλό αριθμό των πατεντών τους».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «ο επιχειρηματικός τομέας έχει ανεπαρκή απόδοση σε δραστηριότητες Ε&Α», ότι «η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού για Ε&Α» και ότι «οι συνθήκες για καινοτομία στην Ελλάδα απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ευνοϊκές».

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα στερείται διεθνώς κορυφαίων ιδιωτών επενδυτών σε Ε&Α» και ότι γενικότερα οι ελληνικές εταιρείες δεν διακρίνονται για την καινοτομία τους, ενώ παράλληλα επισημαίνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ενίσχυση της καινοτομίας με διάφορες πρωτοβουλίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News