default-image

Τσουχτερό... το νέο έτος!

Οικονομία
Τσουχτερό... το νέο έτος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη νέα χρονιά οι κάτοικοι της Ελλάδας θα υποστούν μια πρωτοφανή φοροκαταιγίδα, καθώς τα μέτρα που νομοθετήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, μπαίνουν σε εφαρμογή και απειλούν να αφαιρέσουν από τις... σχεδόν άδειες τσέπες των Ελλήνων ό,τι έχει απομείνει.

Όπως λένε στη "Νέα Κρήτη" άνθρωποι της αγοράς και κλάδων που θα πληγούν ιδιαίτερα, όπως είναι οι αγρότες, το 2017 θα είναι μια χρονιά που δεν τη λες καλύτερη από την προηγούμενη, αλλά μάλλον τη λες πολύ χειρότερη, καθώς οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα βάλουν "φωτιά" στην τσέπη του περισσότερου κόσμου!

Λες και δεν ήταν ήδη στα ύψη οι τιμές των καυσίμων, πρέπει να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην (άδεια) τσέπη μας. Το ίδιο και για τα τσιγάρα, τη σταθερή τηλεφωνία, τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ καταργείται και το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, εκτός από ορισμένα νησιά, όπου έχουν συσσωρευτεί και φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, όπου αναστέλλεται η εφαρμογή του μέτρου, αλλά κάποτε θα εφαρμοστεί κι εκεί...

Στα καύσιμα

Όπως εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, «με το "καλημέρα" η νέα χρονιά θα μας φέρει μαζικές επιβαρύνσεις στην έμμεση φορολογία.

Ειδικότερα, αναμένουμε την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη κατά τρία λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 8 λεπτά το λίτρο, στο υγραέριο κίνησης αναμένουμε αύξηση κατά 10 λεπτά το λίτρο. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση στη βενζίνη ενδέχεται να φτάσει και τα 4 λεπτά το λίτρο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης η αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 0,12-0,13 ευρώ το λίτρο.

Στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού αναμένεται να αυξηθούν επίσης οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Έτσι, όπως έχει ανακοινωθεί, ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται σε αυτά. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Σε ό,τι αφορά τον καφέ, επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

Για τη σταθερή τηλεφωνία, επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα φτάσει το 6%.

Επιπλέον, αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.

Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ στα νησιά, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, που ακόμη διατηρούνται. Πρόκειται για συνολικά 54. Από το νέο έτος, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24% σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Εξάλλου, όπως γράφει η "Ημερησία", οι φορολογούμενοι με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνουν εξαιτίας των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, επιβαρύνονται μισθωτοί και συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Στους αγρότες

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες.

«Η προκαταβολή του φόρου από το 75% θα πάει στο 100%. Αλλάζει η φορολογική κλίμακα και έχουμε φορολογία στο 22%. Αλλά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα υπάρχει αφορολόγητο. Έχουμε για πρώτη φορά θέσπιση αφορολόγητου. Δηλαδή, αυτός που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα έχει από 8.600 μέχρι 9.200 ευρώ το χρόνο αφορολόγητο, ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο κ. Μπαριτάκης.

Όπως διευκρινίζει, ως κατά κύριο επάγγελμα είναι ο αγρότης εκείνος που δηλώνει συνολικό εισόδημα το οποίο κατά 50% τουλάχιστον προέρχεται από την εμπορία των αγροτικών προϊόντων. «Εδώ θα υπάρξει ελάφρυνση, διότι πέρυσι όλοι οι αγρότες είχαν φορολογία κατά 13% από μηδενική βάση, ενώ φέτος οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα έχουν αφορολόγητο εισόδημα μέχρι τα 9.200 ευρώ το χρόνο και θα φορολογούνται από 'κει και πάνω», λέει ο κ. Μπαριτάκης, που βέβαια επισημαίνει ότι υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα για τους αγρότες εκείνους που, λόγω των περυσινών καταστροφών της παραγωγής τους, δε θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

«Στο πετσί μας»

«Από τις αρχές του νέου χρόνου, οι αγρότες θα νιώσουμε ακόμη πιο έντονα στο πετσί μας τα μέτρα- "καταιγίδες" που έχουν παρθεί», δηλώνει στη "Νέα Κρήτη" το μέλος της Επιτροπής των Μπλόκων Βαγγέλης Μπούτας.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας, με αφορμή την επίσκεψή του στο Ηράκλειο, ο αγροτοσυνδικαλιστής του Θεσσαλικού κάμπου έχει καταγγείλει μεταξύ άλλων: «Θα κληθούμε να πληρώσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που θα φτάσουν, σταδιακά, μέχρι το 2022 στο 27% του εισοδήματος, ενώ αμέσως θα πληρώσουμε την αύξηση 6,95% στις ασφαλιστικές εισφορές για την Υγεία. Στο νέο έτος, ο συντελεστής φορολόγησης θ' ανέβει από το 13% στο 22%, κι έπονται αργότερα κι άλλες αυξήσεις, ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης κανείς αγρότης δε θα γλιτώσει από το φόρο, κι ας λέει ο Βαγγέλης Αποστόλου ότι το 95% των αγροτών όχι μόνο δε θα πληρώσει φόρο, αλλά θα πάρει και επιστροφή. Ένα ακόμη ψέμα απ' αυτά που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, και στα οποία διακρίνεται ιδιαίτερα ο συγκεκριμένος υπουργός».

Παρακάτω, ο Βαγγέλης Μπούτας στην αποκαλυπτική του συνέντευξη στο χθεσινό φύλλο της "Ν.Κ." είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια αυξάνεται στο 24%, καταργείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, εκτοξεύεται στα ύψη η τιμή του αγροτικού ρεύματος, επιβάλλεται πρόσθετο "περιβαλλοντικό" τέλος στο νερό ύδρευσης και άρδευσης, φόρος στο κρασί και στο τσίπουρο. Ο ΕΝΦΙΑ, που θα ήταν το πρώτο που θα καταργούσε ο κ. Τσίπρας, "ζει και βασιλεύει" και επεκτείνεται, παραμένουν τα χαράτσια για τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, τα ψεκαστικά μηχανήματα κ.ά.

Από την άλλη, οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα και οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται.

Όλα αυτά κι άλλα πολλά, που δεν αφορούν μόνο τους αγρότες, αλλά όλα τα λαϊκά στρώματα, θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή στα χωριά, όπου πολλοί δεν έχουν πια ούτε το φαΐ της ημέρας...».

Ποια "ανάπτυξη";

Μεγαλύτερη φτωχοποίηση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς λέει στη "Νέα Κρήτη": «Μέσα από τη νέα φοροκαταιγίδα, θα έχουμε μεγαλύτερη ύφεση, αύξηση στα λουκέτα των επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας κ.λπ. Και δεν αντιλαμβάνομαι, πώς είναι δυνατόν ένας προϋπολογισμός να προβλέπει ανάπτυξη 1,7%, με μια νέα φοροεπιδρομή. Και μάλιστα να έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%. Αυτό έχει μεγάλους κινδύνους, όπως να ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος "κόφτης" ή αυτό σημαίνει πως θα έχουμε απολύσεις στο Δημόσιο, ή περικοπές συντάξεων. Πραγματικά είναι άλλος ένας προϋπολογισμός φοροκαταιγίδας σε μια κοινωνία που ήδη δεν αντέχει. Το μόνο που θα καταφέρει η κυβέρνηση για άλλη μια φορά είναι να αυξήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο».

«Οποιαδήποτε "ανάπτυξη" που συζητά η κυβέρνηση εκμηδενίζεται, όταν αρχές του χρόνου έχουμε αμέσως αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων σχεδόν σε όλα τα προϊόντα», τονίζει με αγανάκτηση προς την εφημερίδα μας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης. Και προσθέτει ότι «από 'κει και μετά δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο για το 2017. Εμείς ευχόμαστε, βέβαια, να είναι καλύτερο το 2017, αλλά πιστεύουμε ότι δυστυχώς θα είναι χειρότερο», όπως επισημαίνει.

Και εξηγεί: «Όταν έχουμε αύξηση των άμεσων φόρων στα καύσιμα, στον καφέ και σε άλλα είδη, τα οποία έχουν γίνει είδη πρώτης ανάγκης, πλέον δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη. Όταν έχουμε αύξηση στους φόρους και πάμε αμέσως σε προκαταβολή 100% του φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αύξηση του φόρου στο 29% και όλα αυτά τα δεδομένα, δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα καλύτερο για τους επαγγελματίες και τους εμπόρους της χώρας μας».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ τονίζει ότι «συν τοις άλλοις, έχουμε και ένα νέο ασφαλιστικό, το οποίο δε γνωρίζει κανείς αυτή τη στιγμή - ακόμη και υπουργούς να ρωτήσεις δεν ξέρουν να σου πουν - το πώς θα ξεκινήσει και πώς θα είναι το σύστημα πληρωμών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχει λοιπόν μια αβεβαιότητα για το 2017 σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό».

Και καταλήγει λέγοντας: «Τα ίδια πράγματα μας έλεγαν και πέρυσι. Και για το 2016 συζητούσαμε για ανάπτυξη 2,7% και δεν την είδαμε πουθενά. Πάλι για το 2017 ξανασυζητάνε για μια ανάπτυξη της τάξεως του 2,7%, αλλά και αυτή πάλι δε φαίνεται, εξανεμίζεται μόνο από τις αυξήσεις, αν μιλήσουμε, στη φορολογία. Δηλαδή, όταν έχουμε μέχρι τέλος του χρόνου να πληρώσουμε γύρω στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο σε φόρους και σε τέλη κυκλοφορίας ως Έλληνες πολίτες, από πού περιμένουμε να υπάρξει κατανάλωση και με τους μισθούς στα επίπεδα τα οποία έχουν φτάσει πλέον στη χώρα μας;»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News