Ειδήσεις

Άγρια κόντρα για τα απορριματοφόρα

Ομόφωνο «όχι» στη συγχώνευση του 8ου Δημοτικού Σχολείου με το 1ο Δημοτικό είπε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, το οποίο, προς ικανοποίηση-ανακούφιση των εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, γνωμοδότησε αρνητικά επί της σχετικής πρότασης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

>>ΔΙΑΒΕΑΣΤΕ: ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Την ίδια ώρα, σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε γύρω από τον πολυσυζητημένο διαγωνισμό για την προμήθεια 8 απορριμματοφόρων, με φόντο τις αποκαλύψεις της "Ν.Κ." για τους παράδοξους, πρωτοφανείς σε σχέση με τις συνήθεις προβλεπόμενες διαδικασίες, χειρισμούς που έγιναν από πλευράς της δημοτικής Αρχής.

Αναλυτικότερα, παρουσία πολλών γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και μικρών μαθητών του σχολείου, το οποίο χθες έμεινε κλειστό, υπό κατάληψη διαμαρτυρίας, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τάχθηκε χθες το απόγευμα κατά της πρότασης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου περί συγχώνευσης του 8ου με το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Συγχώνευση, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από γονείς και δημοτικούς συμβούλους, που πρακτικά σημαίνει και κλείσιμο του ιστορικού αυτού σχολείου στο κέντρο του Ηρακλείου.

Την αρνητική γνωμοδότηση επί της πρότασης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βλαχάκης, ενώ ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός συντάχθηκε απόλυτα με τη θέση. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως δε βρήκε μέσα στην πρόταση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επαρκείς, πειστικούς λόγους για να γίνει αποδεκτή η συγχώνευση.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, τόσο ο Νίκος Γιαλιτάκης εκ μέρους των "Ανοιχτών Οριζόντων", όσο και η Μαρία Καλουδιώτη εκ μέρους των "Ενεργών Πολιτών", καθώς επίσης και η Μόνα Αμανατίδου από την "Άμεση Δημοκρατία" κινήθηκαν σε γενικές γραμμές στο ίδιο μήκος κύματος. Υπογράμμισαν πως είναι αδιανόητο η εκπαίδευση να αντιμετωπίζεται με ψυχρές, λογιστικές λογικές. Με βάση δηλαδή τα ψυχρά νούμερα, πόσα παιδιά έχει το ένα ή το άλλο σχολείο.

Χαρακτήρισαν αδιανόητο το να προωθείται το κλείσιμο οποιασδήποτε σχολικής μονάδας, λέγοντας πως ο Δήμος θα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του 8ου Δημοτικού.

Θυμίζουμε ότι η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και ότι τον τελευταίο λόγο, τις τελικές αποφάσεις τις έχει το υπουργείο Παιδείας, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. «Δεν τελειώνει τίποτε εδώ. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δε σημαίνει ότι δε θα προχωρήσει ο σχεδιασμός της Διοίκησης Εκπαίδευσης. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να εφησυχάσετε» ήταν το μήνυμα του επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Μιχάλη Κασσαπάκη προς του παρευρισκόμενους γονείς.

Παράλληλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι τόνισαν την ανάγκη για να στηριχτεί το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και όλα τα σχολεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαρροής μαθητών...

Αντιπαράθεση

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου μεταφέρθηκε χθες η πρόσφατη αποκάλυψη- "βόμβα" της "Ν.Κ." για τους ασυνήθιστους στα χρονικά χειρισμούς της δημοτικής Αρχής, και συγκεκριμένα του αντιδημάρχου Καθαριότητας, γύρω από την προμήθεια 8 νέων απορριμματοφόρων.

Όπως είχαμε αποκαλύψει, 4 μέρες πριν αποσφραγιστεί ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη συμφερότερη οικονομική προσφορά μεταξύ δύο εταιρειών, από την Επιτροπή του Διαγωνισμού, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης επισκέφτηκε στην Αθήνα τη μία από τις δύο εταιρείες, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο της προμήθειας των 8 απορριμματοφόρων (!).

Με φόντο την αποκάλυψη αυτή, η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών", με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ζητώντας εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν.

«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που διεξήχθη την 21η/11/2016, στο θέμα 40β κληθήκαμε να ψηφίσουμε για την έγκριση της δαπάνης μετάβασης του αντιδημάρχου κ. Μαμουλάκη στην Αθήνα στις 18/11/2016 (δηλαδή 4 ημέρες πριν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και 6 ημέρες πριν την έγκριση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής), προκειμένου να συναντηθεί με την εταιρεία "ΚΑΟΥΣΗ Α.Ε." (μία από τις συμμετέχουσες στο διαγωνισμό), για τον έλεγχο (!!) της προόδου της προμήθειας των 8 απορριμματοφόρων.

Και ως διά μαγείας, προσωρινός ανάδοχος είναι η εταιρεία "ΚΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.", με αποφάσεις χρονικά μεταγενέστερες.

Να θυμίσουμε ότι η ανάθεση τελειώνει με την υπογραφή της σύμβασης - που δεν έχει γίνει ακόμα, διότι απαιτούνται ακόμα έλεγχοι και αποφάσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Λυγερός και επισήμανε: «Το ερώτημα που γεννάται εύλογα στον καθένα είναι πώς και με ποια γνώση και αρμοδιότητα γίνονται συναντήσεις με μια από τις εταιρείες που συμμετείχε στο διαγωνισμό, χωρίς να έχει προκύψει από τις αναμενόμενες διαδικασίες έστω και ο προσωρινός ανάδοχος;».

Η απάντηση Λαμπρινού

Απαντώντας στον επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών", ο Βασίλης Λαμπρινός αναγνώρισε πως τα συνήθη, προβλεπόμενα βήματα στο πλαίσιο των διαγωνισμών είναι έτσι όπως τα περιέγραψε ο κ. Λυγερός.

Επιχείρησε, ωστόσο, να καλύψει τους χειρισμούς που έγιναν από τον αντιδήμαρχο, στεκόμενος, όπως είπε, στο ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος, καμία σκοπιμότητα. Ο κ. Λαμπρινός υποστήριξε πως έγινε μια απλή επίσκεψη στη μία εταιρεία, που δεν είχε καμία σκοπιμότητα διάκρισης ή εύνοιας προς κάποια εταιρεία. Η επίσκεψη, σύμφωνα με το δήμαρχο, έγινε λόγω άγχους, βιασύνης της δημοτικής Αρχής και του αντιδημάρχου για την προμήθεια των απορριμματοφόρων. Είπε, δηλαδή, πως ο κ. Μαμουλάκης, αθώα κινούμενος, με βάση τη σαφή εκτίμηση που υπήρχε από το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών για το προβάδισμα της συγκεκριμένης εταιρείας στην κούρσα του διαγωνισμού, πήγε να τσεκάρει απλώς την ετοιμότητα της εταιρείας...

Μια πολιτική βεβαίως απάντηση κάλυψης, που δεν έπεισε όμως, όπως αποτυπώθηκε χθες, διόλου την αντιπολίτευση.

Ο κ. Λυγερός ανταπάντησε πως η έλλειψη δόλου που επικαλέστηκε ο δήμαρχος δε δικαιολογεί ή εξηγεί μια τέτοια πρωτοφανή κίνηση, να γίνεται συνάντηση με μια διαγωνιζόμενη εταιρεία προτού κλείσει ο διαγωνισμός και προκύψει προσωρινός ανάδοχος!

Ο ίδιος αντέκρουσε το επιχείρημα Λαμπρινού περί έκδηλης εκτίμησης για την επικράτηση της συγκεκριμένης εταιρείας από το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών και προτού καν ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, κάνοντας λόγο για αυθαίρετες, υποκειμενικές εκτιμήσεις που δε στέκουν.

Και εδώ, αν μη τι άλλο, με την κοινή λογική, το επιχείρημα που επικαλέστηκε η δημοτική Αρχή φαντάζει παράλογο.

Προφανώς κάποιος λόγος υπάρχει που, βάσει νόμων, ένας διαγωνισμός έχει συγκεκριμένα βήματα, ότι ελέγχονται δηλαδή πρώτα οι τεχνικές προσφορές, μετά οι οικονομικές, μετά βγαίνει αποτέλεσμα της Επιτροπής Διαγωνισμού, επικυρώνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λαμβάνεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να φτάσουμε στην κήρυξη προσωρινού αναδόχου. Είναι απορίας άξιον πώς, ενώ υπήρχαν ακόμα πολλά διαδικαστικά βήματα στο διαγωνισμό, στη δημοτική Αρχή έσπευσαν τόσο γρήγορα να θεωρήσουν, να προκαταλάβουν πως η εταιρεία που επισκέφτηκε ο κ. Μαμουλάκης πριν καν ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές (!) θα ήταν και εκείνη που θα πάρει το έργο...

Γ. Κουράκης : Ζητήστε συγνώμη

Για πρωτοφανείς κινήσεις, εκτός λογικής και προβλεπόμενων διαδικασιών, έκανε λόγο ο Γιάννης Κουράκης, που κάλεσε τη δημοτική Αρχή να ζητήσει συγνώμη.

«Ε, δε θα τρελαθούμε. Μην πάτε να κάνετε το άσπρο μαύρο. Εδώ είδαμε πρωτοφανή πράγματα και κινήσεις. Βγείτε, παραδεχτείτε το. Ζητήστε συγνώμη. Πείτε "κάναμε ένα λάθος, δίχως να υπάρχει δόλος" και θα κλείσει πολιτικά το θέμα. Γιατί επιμένετε να υπεραμύνεστε τέτοιων λαθών και να αλλοιώνετε την πραγματικότητα;», επισήμανε, απευθυνόμενος στο δήμαρχο, ο κ. Κουράκης.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν τελειώνει στη χθεσινή αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως ανέφερε ο Ηλίας Λυγερός, η παράταξή του, θεωρώντας πως υπάρχει χοντρό ατόπημα που καταστρατηγεί κάθε έννοια διαφάνειας, θα απευθυνθεί στον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

Η αναφορά αυτή του Ηλία Λυγερού έβγαλε προς στιγμήν εκτός εαυτού το δήμαρχο Ηρακλείου, που απάντησε: «Με απειλείτε, κύριε Λυγερέ; Ότι θα πάτε στον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης; Πηγαίνετε όπου θέλετε»...

Πολυσινεμά

Απορρίφθηκε η προσφυγή

Εντωμεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης ενημέρωσε το Σώμα πως η απόφαση του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή εταιρείας κατά του Δήμου Ηρακλείου για τη μη σφράγιση των πολυσινεμά στο Talos Plaza. Μια υπόθεση βεβαίως που διοικητικά και δικαστικά έχει ακόμα "ψωμί"...

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια