default-image

Η μέρα που οι Γερμανοί "αφάνισαν" τα Καλάβρυτα

Η μέρα που οι Γερμανοί "αφάνισαν" τα Καλάβρυτα

Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Δεκεμβρίου του 1803 όταν λαμβάνει χώρα το περίφημο ολοκαύτωμα στο Κούγκι του Σουλίου. Ο ιερομόναχος Σαμουήλ με πέντε ακόμη Σουλιώτες, έβαλαν φωτιά σε βαρέλι με πυρίτιδα και ανατινάχτηκαν, προτιμώντας το θάνατο από το να πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Το ναζιστικό έγκλημα στα Καλάβρυτα

Σαν σήμερα, εξάλλου, πριν από 73 χρόνια σημειώνεται στην Πελοπόννησο ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των ναζιστών, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, στρατιωτικές δυνάμεις της Βέρμαχτ εξοντώνουν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, ως αντίποινα για την εκτέλεση Γερμανών στρατιωτών από αντάρτες του ΕΛ.Α.Σ. Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου του 1943, όταν οι ναζί στρατιώτες άρχισαν να συγκεντρώνονται μαζικά στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, από διάφορα άλλα μέρη της Πελοποννήσου, όπως η Πάτρα, το Αίγιο, ο Πύργος και η Τρίπολη. Στο διάβα τους, οι Γερμανοί δεν δίστασαν να κάψουν χωριά και μοναστήρια, καθώς και να σκοτώσουν αόπλους πολίτες και μοναχούς. Πέντε μέρες μετά, ο γερμανικός κλοιός έξω από τα Καλάβρυτα γίνεται ασφυκτικός.

Οι ναζί καθησύχασαν τους τρομαγμένους κατοίκους του θρυλικού χωριού, λέγοντάς τους ότι στόχος τους ήταν μόνο η εξόντωση των ανταρτών. Τελείως ξαφνικά, ωστόσο, το πρωί της αποφράδας 13ης Δεκεμβρίου, οι ναζί συγκεντρώνουν όλο τον άρρενα πληθυσμό άνω των 13 ετών, στη «Ράχη του Καπή» και κλειδαμπαρώνουν τα γυναικόπαιδα μέσα στο σχολείο του χωριού. Το απόγευμα, οι στρατιώτες της Βέρμαχτ εκτελούν με πολυβόλα περίπου 800 κατοίκους των Καλαβρύτων. Από το μακελειό γλίτωσαν μόνο 13 Καλαβρυτινοί, οι οποίοι διασώθηκαν επειδή καλύφθηκαν από τα πτώματα των συγχωριανών τους με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να τους περάσουν για νεκρούς. Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την πυρπόληση σχεδόν του συνόλου των κτισμάτων των Καλαβρύτων. Συνολικά, στην επιχείρηση «Καλάβρυτα», οι Γερμανοί σκότωσαν 1101 ανθρώπους, κατέστρεψαν πάνω από 1000 σπίτια, κατάσχεσαν περίπου 2000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260 εκατομμύρια δραχμές.

Ο τέως "δραπετεύει" στην Ιταλία

Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου του 1967, ο -τότε- βασιλιάς Κωνσταντίνος εγκαταλείπει την Ελλάδα, μετά και την αποτυχία του βασιλικού κινήματος που στόχευε στην ανατροπή της απριλιανής δικτατορίας που είχε εγκαθιδρυθεί μερικούς μήνες πριν στη χώρα μας. Ο Κωνσταντίνος διέφυγε με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου ζήτησε άσυλο.

Η καταδίκη του Κώστα Πλεύρη

Εξάλλου, στις 13 Δεκεμβρίου του 2007, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης (πατέρας του Θάνου Πλεύρη), καταδικάζεται σε φυλάκιση 14 μηνών με αναστολή για παράβαση του νόμου περί φυλετικών διακρίσεων. Η καταδικαστική απόφαση αφορούσε το βιβλίο του με τίτλο «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Δύο χρόνια μετά, ωστόσο, ο Πλεύρης επρόκειτο να αθωωθεί από το Εφετείο.

Eπιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News