default-image

Μαύρα Χριστούγεννα για τους αγροκτηνοτρόφους

Κρήτη
Μαύρα Χριστούγεννα για τους αγροκτηνοτρόφους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως εδώ και μη παρέκει από τους αγροκτηνοτρόφους του Ρεθύμνου που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε παγκρήτιες κινητοποιήσεις εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης του κλάδου.  

Περιμένουν τις μέρες των Χριστουγέννων για να δουν αύξηση στα έσοδά τους, όμως κάτι τέτοιο δεν προοιωνίζεται, την ώρα που αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα χρέη σε συνδυασμό με τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων που τους οδηγούν σε τέλμα.

Μαύρα Χριστούγεννα εκτιμούν ότι θα περάσουν οι αγροκτηνοτρόφοι του νησιού, μην αποκλείοντας νέο γύρο κινητοποιήσεων, αφού εκτός απ' το ότι δεν καρπώνονται ικανοποιητικά έσοδα από τους κόπους τους, αντιμετωπίζουν παράλληλα τις συνέπειες της υπερφορολόγησης, της αύξησης του κόστους παραγωγής και της πρόσφατης απεργίας της ΠΝΟ.

Η παραγωγή ελαιολάδου είναι μειωμένη, οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος στο ναδίρ, με αποτέλεσμα να μην τα βγάζουν πέρα ούτε καν όσοι είναι παράλληλα γεωργοί και κτηνοτρόφοι, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη.

Τόσο ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας, όσο και ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, καταγγέλλουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων του πρωτογενή τομέα που τους ωθεί στην εξαθλίωση, αφού πια δεν ξεχωρίζουν τα δικά τους ντόπια και ποιοτικά προϊόντα.

Οι εργάτες της υπαίθρου ζητούν από την κυβέρνηση να ενισχύσει τους κατ' επάγγελμα γεωργούς και κτηνοτρόφους για να έχουν ένα κίνητρο να παραμείνουν στα χωριά τους και να είναι παραγωγικοί, όπως και να αποκατασταθούν οι αδικίες από πλευράς ΕΛΓΑ, αναφορικά με την σχινοκαρπία των ελαιοδέντρων και τον ελάχιστο αριθμό των προς αποζημίωση των ζώων που ασθενούν.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News