default-image

Μην σας ξεγελάει ο ήλιος, έρχονται πολικές αέριες μάζες

Κρήτη
Μην σας ξεγελάει ο ήλιος, έρχονται πολικές αέριες μάζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφτηκαν το Σαββατοκύριακο, στα ορεινά της Κρήτης και κυρίως σε Ασκύφου Χανιων και Οροπέδιο Λασιθίου, όπου ο υδράργυρός έπεσε υπό το μηδέν φθάνοντας τους -4 και -5,3 βαθμούς αντίστοιχα, σήμερα ο καιρός είναι σχετικά καλός αν και όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι αναμένεται να παρουσιάσει άρδην αλλαγή από απόψε το βράδυ ενώ το νησί αναμένεται να μπει στην κατάψυξη τα επόμενα 24ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ Η ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ -5 ΚΑΙ -4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ

Μάλιστα όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι και σύμφωνα με τα στοιχεία τους , ένα βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί στο νότιο Ιόνιο από το μεσημέρι και καθώς αυτό θα μετατοπιστεί γρήγορα ανατολικά νοτιοανατολικά θα επιδεινώσει τον καιρό στην περιοχή μας κι έτσι από σήμερα και μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές και πιθανόν καταιγίδες στα νότια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας καθώς και στη νότια νησιωτική Ελλάδα.

Όμως, από την Τρίτη το μεσημέρι παρά το γεγονός ότι το βαρομετρικό χαμηλό αυτό θα απομακρυνθεί προς την Κύπρο, θα συνδυαστεί με τις υψηλές πιέσεις από τα βόρεια Βαλκάνια και θα μεταφερθούν προς την περιοχή μας πολικής προέλευσης αέριες μάζες με απτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10 με 12 βαθμών Κελσίου.

Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν φτάνοντας και τα 8 μποφόρ ενώ χιόνια θα πέσουν στα ανατολικά και κυρίως από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα πρώτα σε ορεινές περιοχές και σταδιακά και σε ημιορεινές ή και πεδινές-ημιπεδινές περιοχές.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και προβλήματα στις συγκοινωνίες... και κυρίως στις ακτοπλοΐκές και για τον λόγο αυτό και για τα επόμενα 24ώρα ,καλό είναι όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν από και προς την Κρήτη,  καλό είναι να ενημερώνονται προηγουμένως για τα δρομολόγια των πλοίων πριν κατευθυνθούν στα λιμάνια.

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό στην Κρήτη

Και μπορεί το σαββατοκύριακο, όπως αναφέραμε, να επικράτησαν σχετικά καλές καιρικές συνθήκες, ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα υπάρξει άρδην αλλαγή του σκηνικού από σήμερα το βράδυ, σταδιακά, με πτώση της θερμοκρασίας και τσουχτερό κρύο τις πρωινές ώρες, ενώ αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, μέχρι και χιόνια.

Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα κατά τόπους, ενώ η Κρήτη και κυρίως τα ορεινά της θα μπουν στην "κατάψυξη" μέχρι την Τετάρτη, ωστόσο το κρύο θα είναι έντονο σε όλο το νησί καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ακούστε την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου

Όπως σημείωσε μιλώντας στο ράδιο 9,84 ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου θα επικρατήσουν βορειάδες ενώ  

πιο αισθητό θα είναι το το κρύο την Τετάρτη .

Για παράδειγμα, αύριο Τρίτη στο Τζερμιάδο Λασιθίου ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει για μία ακόμη φορά υπό του μηδενός, φτάνοντας τους -6, ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις.

Ανάλογο βέβαια θα είναι το σκηνικό και σε άλλες ορεινές περιοχές, όπως Ανώγεια, Ασκύφου Χανίων και Άνω Βιάννο.

Ο καιρός σήμερα Δευτέρα

Σήμερα Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες σε όλη τη χώρα. Βροχές κυρίως στα δυτικά, τα νότια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία παρουσιάζει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Παγετός στα ορεινά της βόρειας χώρας τη νύχτα, τις πρώτες πρωινές ώρες και προς το βράδυ. Η ορατότητα στην κεντρική και βόρεια χώρα είναι τοπικά περιορισμένη έως και τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι άνεμοι στα πελάγη φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από -2 έως 13 βαθμούς, στην κεντρική από 4 έως 13, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 15, στη νότια από 7 έως 17, στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 18 και στην Κρήτη από 8 έως 19.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Με πληροφορίες από newsit.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News