default-image

Έκκληση για τον παραλιακό δρόμο της Σητείας

Κρήτη
Έκκληση για τον παραλιακό δρόμο της Σητείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την κατ' εξαίρεση επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και βημάτων, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα και της κρισιμότητας της παρέμβασης σε επίπεδο οδικής πρόσβασης και δημόσιας ασφάλειας, ζητά από το υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμος Σητείας σε σχέση με το πολυσυζητημένο έργο αποκατάστασης του παραλιακού της Σητείας.

Ως γνωστόν, ο παραλιακός, που οδηγεί από Σητεία προς Παλαίκαστρο και τις άλλες ανατολικές περιοχές του δήμου, έχει καταρρεύσει σε ένα μεγάλο κομμάτι στην αρχή του, εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Όλο αυτό το διάστημα κυκλοφορείται μονάχα στο ένα ρεύμα, και αυτό μετ' εμποδίων!

Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεννόηση με το Δήμο Σητείας, προκήρυξε διαγωνισμό και ανέθεσε εργολαβία αποκατάστασης του παραλιακού με αναπλήρωση συνάμα της παραλίας. Με το που ξεκίνησαν όμως οι εργασίες, "πάγωσαν" κατευθείαν με εντολή του Λιμεναρχείου Σητείας, λόγω ελλιπών αδειοδοτήσεων.

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει με αγωνία ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης σε σχετική επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, είναι πως δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για να προχωρήσει η παρέμβαση με τις κανονικά προβλεπόμενες, χρονοβόρες διαδικασίες.

Ο δρόμος, όπως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Πατεράκης, κινδυνεύει μέσα στο χειμώνα, με τυχόν κακοκαιρίες, να καταρρεύσει πλήρως, κάτι που θα σήμαινε την αποκοπή της πρόσβασης και τον οδικό αποκλεισμό μιας πλειάδας περιοχών του δήμου Σητείας! Για το λόγο αυτό, ο δήμαρχος ζητά από τον υπουργό ειδική νομοθετική ρύθμιση, που θα επιτρέπει παράκαμψη των χρονοβόρων διαδικασιών και αδειοδοτήσεων.

Στην επιστολή του προς τον κ. Κουρουμπλή, ο δήμαρχος Σητείας αναφέρει: «Αξιότιμε κύριε υπουργέ, σας είναι βέβαια γνωστό ότι ο παραλιακός επαρχιακός δρόμος Σητείας-Παλαίκαστρου έχει σχεδόν καταρρεύσει ολοκληρωτικά στο 1ο του χιλιόμετρο εδώ και ένα περίπου χρόνο (η κυκλοφορία εκτελείται μόνο στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας του), λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ετών, αλλά και λόγω της - επί χρόνια - απομείωσης της παραλίας που τον προστάτευε. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δρόμος (που έχει κατασκευαστεί από τη 10ετία του '50) έχει ενταχθεί εντός του αιγιαλού, σύμφωνα με τον καθορισμό που ολοκληρώθηκε προ 4ετίας περίπου (ΦΕΚ 8 Δ'/23-1-2013).

Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι μεγάλης σπουδαιότητας για την ευρύτερη περιοχή, αφού ειδικά το καλοκαίρι διέρχονται καθημερινά χιλιάδες οχήματα από και προς τους τουριστικούς προορισμούς Παλαίκαστρο, Ζάκρο, Ξερόκαμπο, Φοινικόδασος Βάι, κ.λπ., ενώ είναι και ο μοναδικός δρόμος που εξυπηρετεί το ΤΕΙ της πόλης μας.

Προς τούτο και η Περιφέρεια Κρήτης, με κατεπείγουσες διαδικασίες, ανέθεσε εργολαβία προστασίας-αποκατάστασης του δρόμου, με παράλληλη αναπλήρωση της παραλίας. Με την έναρξη όμως των εργασιών, αυτές διακόπηκαν με εντολή-έγγραφο του Λιμεναρχείου Σητείας (αντίγραφο του οποίου σας αποστέλλουμε), το οποίο ζητά να τηρηθεί το γράμμα του νόμου όσον αφορά στις διαδικασίες αδειοδότησης του έργου.

Αυτό βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, θα καθυστερήσει την εκτέλεση του έργου επί πολύμηνο χρονικό διάστημα, κάτι που θα έχει ως βέβαιο επακόλουθο - ενόψει μάλιστα και του επερχόμενου χειμώνα - την ολοκληρωτική κατάρρευση του δρόμου και την ολική κυκλοφοριακή αποκοπή μεγάλου μέρους του δήμου και της επαρχίας μας».

«Είναι προφανές», συνεχίζει ο κ. Θοδωρής Πατεράκης, «ότι το συγκεκριμένο έργο στον αιγιαλό κρίνεται κατεπείγον για λόγους ασφαλείας και εν γένει ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος, πλην όμως (για τους λόγους που προαναφέρθηκαν) δεν μπορεί να εκτελεστεί άμεσα, όπως επιτάσσει η κοινή λογική και η δικαιολογημένη απαίτηση των δημοτών μας. Θα πρέπει λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις (αντίστοιχη αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και στην περιοχή Πλατάνι, με την ολική κατάρρευση παραλιακής δημοτικής οδού) να υπάρχει η δυνατότητα παράκαμψης των στενών γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδότησης των απαιτούμενων έργων.

Για τους λόγους αυτούς, κύριε υπουργέ, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, ώστε με την ψήφιση ανάλογης νομοθετικής τροπολογίας να προβλέπεται η δυνατότητα για την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων επικίνδυνων καταστάσεων στον αιγιαλό και την παραλία, που απειλούν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Ν. 2971/2001 (ΦΕΚ 285 Α'/2001) και στο έγγραφο του Λιμεναρχείου Σητείας»...

Ζητούν εισαγγελική παρέμβαση

Την ίδια ώρα, εισαγγελική παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστεί τάχιστα το μεγάλο πρόβλημα στον παραλιακό δρόμο της Σητείας, ζητά η Τοπική Κοινότητα Παλαικάστρου. Η Τοπική Κοινότητα προχώρησε στην κίνηση αυτή κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου, εκφράζοντας κραυγή αγωνίας προ του εφιαλτικού κινδύνου αποκοπής της δημοτικής ενότητας Ιτάνου από τον υπόλοιπο δήμο Σητείας.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News