default-image

"Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι" λένε για 13η σύνταξη

Κρήτη
"Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι" λένε για 13η σύνταξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο τυχαία δε θεωρούν οι πρόεδροι των Σωματείων συνταξιούχων της Κρήτης την παροχολογία Τσίπρα για εφάπαξ καταβολή της 13ης σύνταξης σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων, στην παρούσα χρονική περίοδο που προετοιμάζεται το πανελλαδικό-πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας για τις 15 Δεκεμβρίου.

 Όχι μόνο δε δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη εξαγγελία του πρωθυπουργού, αλλά, αντίθετα, δηλώνουν εξοργισμένοι νιώθοντας ότι πίσω από τα λόγια του κ. Τσίπρα κρύβεται μια έντονη και δίχως ντροπή προσπάθεια κοροϊδίας και εξαπάτησης των συνταξιούχων, την ώρα που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν τους έχει μείνει ευρώ ούτε για τα φάρμακά τους!

«Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι», όπως λέει ο λαός μας, λένε και οι πρόεδροι των συνταξιουχικών οργανώσεων της Κρήτης μιλώντας στη "Ν.Κ." και σχολιάζοντας την προχθεσινή παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα.

«Μεγάλη κοροϊδία»

Για «μεγάλη κοροϊδία» κάνει λόγο, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου Ανδρέας Κριαράς. «Ύστερα από το τσουνάμι των ανατιμήσεων, της φορολογίας και των περικοπών των συντάξεων, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έρχεται από 'δω και πέρα»...

Στο σημείο αυτό, ο Ανδρέας Κριαράς λέει ότι «με τις συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες μας έχουμε αποφασίσει για τις 15 Δεκεμβρίου πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Και νομίζω ότι επίτηδες ο κ. Τσίπρας βγήκε και έκανε αυτές τις εξαγγελίες, για να μπερδέψει τον κόσμο. Και δεν ξέρουμε και τελικά τι θα είναι αυτά που λένε πως θα δώσουν»...

Στο ερώτηση της "Ν.Κ." αν ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται για εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα με σκοπό την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο Ανδρέας Κριαράς λέει πως ο ίδιος δεν περιμένει κάτι τέτοιο. «Αυτοί, αν δεν ξεπληρώσουν τις επιταγές των "αφεντικών" τους, δε φεύγουν απ' την κυβέρνηση. Αν δεν πάρουν τα μέτρα δεν "πέφτουν". Θα περάσουν όλα τα μέτρα και μετά θα τους "διώξουν"...».

Θα επηρεάσει όμως ο πρωθυπουργός κάποιον κόσμο συνταξιούχων; Ή μήπως όχι; Ο Ανδρέας Κριαράς πιστεύει ότι «ο πολύς κόσμος έχει καταλάβει τι γίνεται. Αλλά θα εξαπατήσουν και κάποιο κόσμο. Αυτό είναι σίγουρο»...

«Την καρδιά... περιβόλι»

«Μας έκανε την καρδιά περιβόλι τώρα που έρχονται τα Χριστούγεννα», λέει πικρόχολα στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Σωματείου ΟΑΕΕ Ν. Ηρακλείου Δημήτρης Τσαγκαράκης.

«Σα δεν ντρέπεται λιγάκι να κοροϊδεύει τον κόσμο. Αυτή είναι μια σκέτη κοροϊδία. Μας δίνει μέρος από τα χρήματα που μας πήρε δήθεν και καλά, και την ίδια στιγμή "από την άλλη τσέπη" αρπάζει τα λεφτά όλου του κόσμου. Και απλώς μας βάζει για άλλη μια φορά να θυμώνουμε ακόμα περισσότερο εναντίον του γι' αυτά που μας κάνει», λέει ο κ. Τσαγκαράκης.

«Όπως οι ζωοκλέφτες»

Ένα παράδειγμα από τον ορεινό Μυλοπόταμο για να δώσει στην κοινή γνώμη να καταλάβει τη θέση του γύρω από την παροχολογία Τσίπρα, ανέφερε από την πλευρά του προς την εφημερίδα μας το μέλος της διοίκησης των συνταξιούχων του νομού Ρεθύμνου, Αντώνης Ουρανός. «Κάποτε μια σπείρα στο Μυλοπόταμο, πριν να πάει να κλέψει αιγοπρόβατα και να αφανίσει έναν άλλο κτηνοτρόφο, τις ημέρες εκείνες έδειχνε την καλύτερη συμπεριφορά και έκανε και τραπέζι σε κόσμο... Μέσα σε αυτόν τον κόσμο ήταν και ο βοσκός εκείνος στον οποίο επρόκειτο να κάνουν τη ζωοκλοπή! Αυτό μου θυμίζει σήμερα και ο κ. Τσίπρας: την υπόθεση που είχε συμβεί κάποτε στο Μυλοπόταμο και πήρανε μαζεμένα 280 μαζεμένα πρόβατα»...

Ο Αντώνης Ουρανός προσθέτει, εξάλλου, ότι «αυτή η πολιτική δέσμευση υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό του Τσίπρα γίνεται σε σχέση με τις επιλογές του κεφαλαίου».

«Είναι δικά μας»

«Αυτά είναι δικά μας λεφτά. Δε μας τα χαρίζει ο κ. Τσίπρας. Και τα ζητούμε πολύ καιρό», σχολιάζει προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Χανίων Γιάννης Ντίλης. «Είναι μέρος από τα λεφτά μου μας έκλεψαν. Αλλά πιστεύω ότι και αυτές οι εξαγγελίες έχουν σχέση με το συλλαλητήριο που οργανώνουμε στην Αθήνα για τις 15 Δεκεμβρίου. Και φαίνεται, όπως αναφέρουν τα μηνύματα που υπάρχουν, ότι θα μαζευτεί πολύς κόσμος στα Προπύλαια για να διαδηλώσουμε κατά της πολιτικής των δανειστών και της κυβέρνησης», καταλήγει ο κ. Ντίλης.

«Πέφτουν απ' τα σύννεφα οι δανειστές μας»

Άγνοια των παροχών Τσίπρα είχαν χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το Eurogroup. Ως επικοινωνιακή φυγή προς τα εμπρός λόγω των εσωπολιτικών πιέσεων βλέπουν Γερμανοί αρθρογράφοι τις χριστουγεννιάτικες παροχές του.

Ούτε το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών, αλλά ούτε και το Eurogroup γνώριζε για τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και το "πάγωμα" του ΦΠΑ στα νησιά των Αιγαίου με μεγάλη προσφυγική ροή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους.

Σε ερώτηση που απηύθυνε η Deutsche Welle προς την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εάν είχε γνώση των εξαγγελιών Τσίπρα το υπουργείο της, η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν απάντησε ως εξής: «Όχι, το θέμα δε συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των Θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

Ο γερμανικός Τύπος κάνει αναφορά στο αιφνιδιαστικό, όπως το χαρακτηρίζει, διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό με παροχές προς τους συνταξιούχους και τους κατοίκους νησιών με πολλούς πρόσφυγες. Ορισμένοι αρθρογράφοι εκφράζουν έκπληξη για αυτήν την κίνηση του κ. Τσίπρα σε μια κρίσιμη περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Αλλά και στην Κομισιόν αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε την εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού και τη δέσμευσή του να συνεχίσει να λειτουργεί υπό τις προϋποθέσεις του προγράμματος», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, στον απόηχο των προχθεσινών εξαγγελιών Τσίπρα για παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και "πάγωμα" του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Όπως ανέφερε, ενώ από τη μια η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που επικρατούν στα νησιά του Αιγαίου και βοηθάει ενεργά για την ανακούφισή τους, από την άλλη, όμως, το μνημόνιο έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις. Μία από αυτές, όπως τονίζει, είναι να ενημερώνεται η Επιτροπή εκ των προτέρων για αποφάσεις της ελληνική κυβέρνησης όσον αφορά χρήσεις πλεονάσματος. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν ενήμερη όλων των λεπτομερειών της χθεσινής (σ.σ. προχθεσινής) ανακοίνωσης του κ. Τσίπρα, χρειάζεται να τις μελετήσουμε πριν τις σχολιάσουμε ή δράσουμε περαιτέρω», είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News