default-image

''Πονοκέφαλος'' το ...κόστος του Πολιτιστικού Κέντρου!

Πολιτισμός
''Πονοκέφαλος'' το ...κόστος του Πολιτιστικού Κέντρου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωφέλιμο για την πόλη αλλά ζημιογόνο για τον δήμο! Αυτό είναι το συμπέρασμα για το Πολιτιστικό-Συνεδριακό  Κέντρο Ηρακλείου, με βάση την σχετική μελέτη βιωσιμότητας που παρουσιάστηκε πριν από λίγο στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου και η οποία προκαλεί έντονο ''πονοκέφαλο'' στη ΔΕΠΤΑΗ και στη Λότζια.

Ο λόγος είναι απλός. Όπως ξεκαθάρισαν οι  μελετητές από την εταιρεία Deloiitte, το Πολιτιστικό Κέντρο από ευρύτερης οικονομικής-κοινωνικής σκοπιάς αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο και πολλαπλασιαστικά έσοδα για την πόλη, με δεδομένο ότι οι επισκέπτες που θα έρχονται για το Πολιστικό, είτε για κάποια πολιτιστική εκδήλωση είτε για κάποιο συνέδριο κ.τ.λ, εκτιμάται ότι θα αφήνουν τριπλάσιο χρήμα εδώ από ότι ένας συνηθισμένος τουρίστας.

Όμως για τον ίδιο τον δήμο, ο'τι και να γίνει, το Πολιτιστικό θα αποτελεί οικονομικά ''μαύρη τρύπα''! Κάτι άλλωστε, που όπως επισήμαναν σήμερα (9/12) στο δημοτικό συμβούλιο τόσο ο Ηρακλειώτης καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρωνας Μιχαηλίδης όσο και ο εκπρόσωπος της Deloitte Σωτήρης Μπατζιάς, ισχύει για όλες σχεδόν τις αντίστοιχες πολιτιστικές δομές ανά τον κόσμο...

Για του λόγου το αληθές, και στα 3 εναλλακτικά σενάρια βιωσιμότητας (από λειτουργία περιορισμένου ρίσκου με λιγοστά, μικρής εμβέλειας πολιτιστικά γεγονότα μέχρι τη φιλοξενία μεγάλων παραστάσεων της λυρικής) προκύπτει οικονομική ζημιά για τον δήμο. Ζημιά που στην καλύτερη περίπτωση θα κυμαίνεται ετησίως στα 250.000 ευρώ και στη χειρότερη περίπτωση θα φτάνει τα 1.162.000 ευρώ ετησίως!

Ενδεικτικό επίσης των μεγάλων οικονομικών απαιτήσεων που έχει η πολιτιστική δομή είναι πως και κλειστό να είναι το Πολιτιστικό, έχει έξοδα το λιγότερο 100.000 ετησίως. Απλά για μια στοιχειώδη συντήρηση, 'ίσα-ίσα" δηλαδή, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της μελετήτριας εταιρείας, για να μην ...ρημάξει!

Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News