default-image

Βρέθηκε μετά από 90 χρόνια η ταινία που προέβλεπε την άνοδο του ναζισμού

Κόσμος
Βρέθηκε μετά από 90 χρόνια η ταινία που προέβλεπε την άνοδο του ναζισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια «χαμένη» ταινία, η ταινία - προφήτης για την άνοδο του ναζισμού «Πόλη χωρίς Εβραίους» του 1924 βρέθηκε και διασώθηκε από τη φθορά και μάλιστα αναμένεται η επανέκδοσή της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η ταινία βασίζεται σε μια δυστοπική νουβέλα του Εβραίου συγγραφέα Ούγκο Μπετάουερ, με τίτλο «Die Stadt ohne Juden» (Η πόλη χωρίς Εβραίους).

Έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη τον Ιούλιο του 1924 και η υπόθεσή της συγκλονίζει λόγω της ομοιότητάς της με τις πρακτικές του Γ' Ράιχ, όπως θα εφαρμοστούν μερικά χρόνια αργότερα:

Λίγο μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με τον πληθωρισμό στα ύψη και τους κατοίκους μιας γερμανόφωνης πόλης αρχίζουν να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου. Οι πολιτικοί βρίσκουν γρήγορα έναν αποδιοπομπαίο τράγο: «Ο λαός» ανακοινώνει ο καγκελάριος, «απαιτεί να εξοριστούν όλοι οι Εβραίοι».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η βωβή ταινία ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα παριζιάνικο παζάρι και, αφού υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, θα διατεθεί ξανά στην κανονική της μορφή για πρώτη φορά, με πρεμιέρα που θα περιλαμβάνει νέα ηχητική υπόκρουση από την ορχήστρα της Βιέννης το φθινόπωρο του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπετάουερ, ο συγγραφέας του βιβλίου που ενέπνευσε την ταινία, δολοφονήθηκε στο γραφείο του από ένα πρώην μέλος του τότε απαγορευμένου ναζιστικού κόμματος, λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα της ταινίας.

Επίσης, η ιστορία επιφύλασσε άσχημες εξελίξεις για τους πρωταγωνιστές: Ο Γιόχαν Ρίμαν, που παίζει τον Εβραίο πρωταγωνιστή, Λέο Στρακός, αργότερα μπήκε στο Ναζιστικό κόμμα και το 1944 έπαιξε στο Άουσιβτς, ενώ ο ηθοποιός Χανς Μόζερ, που έπαιξε έναν από τους πιο σκληρούς αντισημίτες της ταινίας, αναγκάστηκε να φύγει από την Αυστρία επειδή αρνήθηκε να χωρίσει την Εβραία σύζυγό του.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News