default-image

Οργή για το κλάδεμα των δέντρων στο πάρκο Θεοτοκόπουλου-pics

Κρήτη
Οργή για το κλάδεμα των δέντρων στο πάρκο Θεοτοκόπουλου-pics

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «σφαγιαστικό» κλάδεμα των δέντρων στο πάρκο Θεοτοκόπουλου, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου κάνει λόγο σε ένα κείμενο - καταπέλτη για τους αρμοδίους φορείς  κάτοικος της περιοχής και γεωπόνος - περιβαλλοντολόγος, κ. Γιώργος Βλοντάκης. Ενώ το θέαμα έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση πολιτών που τηλεφωνούν στο neakriti.gr μην αφήνοντας ασχολίαστο το γεγονός και εκφραζοντας τη λύπη τους για την εικόνα που παρουσίαζει ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της πολης  και ο οποίος πλέον δεν υφίσταται λόγω του κλαδέματος.

Το κείμενο του κ. Βλοντάκη:

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι της περιοχής και οι περαστικοί από το πάρκο Θεοτοκόπουλου στο κέντρο του Ηρακλείου έγιναν μάρτυρες καταστρεπτικού «κλαδέματος» αρκετών μεγάλων φίκων - και άλλων δέντρων - της πλατείας, στην πράξη κόψιμο των δέντρων στο «σταυρό» ή λίγο παραπάνω. Η αγανάκτηση ήταν γενική και έγιναν αυθόρμητες διαμαρτυρίες προς τη δημοτική αρχή με την απαίτηση να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη ενέργεια.

Από ότι μαθεύτηκε η υπηρεσία πρασίνου του δήμου έχει αναθέσει σε ιδιώτη εργολάβο το κλάδεμα των  δέντρων σ αυτή την περιοχή. Επίσης φαίνεται πως δεν υπήρχε κανένας αρμόδιος από την υπηρεσία να εποπτεύει το πώς γίνεται το «κλάδεμα», αφήνοντας τα δέντρα στο έλεος του εργολάβου, που φυσικά έχει κάθε συμφέρον να τελειώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Φυσικά είναι πολύ πιο εύκολο να «πετσοκόψει» κάποιος με το αλυσοπρίονο ένα δέντρο αφήνοντας  να διακρίνεται ο κορμός σαν κούτσουρο με τη διακλάδωση των  πρώτων βραχιόνων ίσα-  ίσα να διακρίνεται.

Η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου, λοιπόν, έχει ευθύνη για αυτό το περιστατικό, (που δεν είναι μεμονωμένο) ωστόσο ακόμα κι αν έλειπε ο εργολάβος θα υπήρχε πρόβλημα, γιατί τόσο στο Ηράκλειο όσο και σε πολλές άλλες πόλεις, υπάρχει μία εμμονή στα πολύ αυστηρά κλαδέματα, που δημιουργούν άσχημη εικόνα, μειώνουν πάρα πολύ - μέχρι εξαφάνισης- το  φύλλωμα στα αειθαλή, ταλαιπωρούν γενικά τα δέντρα και συχνά τα οδηγούν σε πρόωρο θάνατο (ξήρανση απο μύκητες και άλλα μικρόβια που μπαίνουν μέσα στα αγγεία του φυτού απο τις άπειρες τομές/πληγές του κλαδέματος.

Κάποια ερωτήματα στα οποία η υπηρεσία πρασίνου θα έπρεπε να απαντήσει:

1. Θα μπορούσε η υπηρεσία πρασίνου του δήμου να εκτελέσει τα κλαδέματα με δικό της συνεργείο ή όχι, και γιατί;

2. Τι είδους σύμβαση έχει γίνει με τον εργολάβο; Τι προβλέπει;

3. Έδωσε οδηγίες στον εργολάβο πώς θα πραγματοποιήσει το κλάδεμα;

4. Υπήρξε καθόλου πρόνοια για έλεγχο του τι κάνει ο εργολάβος;΄

5. Πού πηγαίνει η (σημαντική σε ποσότητα) ξυλεία που προκύπτει από τα  «κλαδέματα» αυτά;

6. Υπάρχει κάποιος σοβαρός (φυτοτεχνικός) λόγος που απαγορεύει ένα  πιο ελαφρύ κλάδεμα με αραίωση και μικρότερη σύντμηση των κλάδων της κόμης των δέντρων;

7. Υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος στο πάρκο Θεοτοκόπουλου (π.χ. καλώδια της ΔΕΗ ή άλλο) που επιβάλει εξαιρετική μείωση ύψους και αφαίρεση της κόμης των δέντρων;

Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας υπάρχει τα τελευταία χρόνια κίνημα πολιτών που αντιπαλεύει την παραπάνω πρακτική και έχει υποχρεώσει τους δήμους να εφαρμόσουν πιο σωστά κλαδέματα και γενικά πιο σωστή μεταχείριση των αστικού πράσινου. Ελπίζω με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό να δημιουργηθεί και στην πόλη μας τέτοιο κίνημα. Στο Ηράκλειο έχουμε πάρα πολύ λίγο πράσινο για να το κακοποιούμε και να το μειώνουμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News