default-image

6 τροφές που θα σου χαλάσουν τη διάθεση

Υγεία
6 τροφές που θα σου χαλάσουν τη διάθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα έχετε κατά καιρούς ακούσει και διαβάσει για τα πολύτιμα και πολύ θρεπτικά τρόφιμα, που αλλιώς λέγονται και «superfoods», όπως για παράδειγμα τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα φυλλώδη λαχανικά και άλλα, τα οποία γεμίζουν τον οργανισμό με ενέργεια και το βοηθούν να λειτουργήσει εύρυθμα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι τροφές στις οποίες δεν μπορείτε εύκολα να αντισταθείτε, ωστόσο αγνοείτε το γεγονός, ότι μπορούν να βλάψουν την υγεία σας, όχι μόνο γιατί προσθέτουν θερμίδες, αλλά γιατί σας χαλάνε τη διάθεση και σας «ρίχνουν» ψυχολογικά.

Τι να αποφύγετε:

Ανθρακούχα ποτά

Γνωρίζετε ότι κάνουν κακό εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη, αλλά αυτά τα ποτά μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, παχυσαρκία και άλλα προβλήματα. Αν θέλετε ωστόσο να απολαμβάνετε τη γλύκα ενός ανθρακούχου ποτού, τότε μπορείτε να πιείτε ανθρακούχο νερό και να προσθέσετε σε αυτό κομμένες φέτες φρούτων, που θα του χαρίσουν άρωμα και γεύση.

Λευκό ψωμί

Οι διατροφολόγοι το απαγορεύουν στην περίπτωση που κάποιος έχει μπει σε ρυθμούς δίαιτας και αυτό γιατί τα σιτηρά για την παραγωγή των αλεύρων είναι επεξεργασμένα, με αποτέλεσμα να μένει περισσότερο άμυλο παρά πρωτεΐνη. Ετσι το λευκό ψωμί αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους, αποσταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά επηρεάζει αρνητικά και τη διάθεση. Αντικαταστήστε το με προϊόντα ολικής άλεσης τόσο στα γεύματα, όσο και στα σνακ.

Οι χυμοί φρούτων

Είναι πολύ θρεπτικοί, όταν τους φτιάχνετε μόνοι σας στο σπίτι, αλλά αυτοί που πωλούνται στο εμπόριο ως «φυσικοί» περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, με αποτέλεσμα τα οφέλη των βιταμινών να εξαλείφονται. Για να βάλετε τα φρούτα στη διατροφή σας προτιμήστε τα σπιτικά smoothies, στα οποία μπορείτε να κάνετε τη δική σας μίξη φρούτων, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, γλυκαντικών και συντηρητικών.

Νέκταρ αγαύης

Πολλοί άνθρωποι την επιλέγουν ως ένα φυσικό, εναλλακτικό γλυκαντικό και πιο υγιεινό, αλλά αυξάνει το ρίσκο του μεταβολικού συνδρόμου και επηρεάζει τα κέφια σας. Το καλύτερο υποκατάστατο για το τσάι, τον καφέ και τις συνταγές σας είναι το μέλι.

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Πιθανότατα να το έχετε προτιμήσει, με σκοπό να μειώσετε την κατανάλωση θερμίδων καθημερινά, όμως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και ειδικά αυτά στα οποία αναγράφεται το 0% χάνουν σε θρεπτική αξία, ενώ η γεύση τους οφείλεται συχνά στην προσθήκη ζάχαρης.

Ροφήματα καφέ

Οι κατάλογοι των καταστημάτων τυχαίνει να περιλαμβάνουν και κάποιες ιδιαίτερες εκδοχές του αγαπημένου σας καφέ, που όσο λαχταριστές κι αν φαίνονται, κρύβουν τόσα λιπαρά και τόσες θερμίδες, όσα και ένα γλυκό από το ζαχαροπλαστείο. Αν θέλετε να αποφύγετε μια «βόμβα» ζάχαρης και καφέ, τότε πιείτε τον σκέτο ή με λίγο φρέσκο γάλα και περιοριστείτε στο μπισκοτάκι που σας κερνάνε.

bovary.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News