default-image

Με έντονο προεκλογικό άρωμα το διάγγελμα Τσίπρα

Με έντονο προεκλογικό άρωμα το διάγγελμα Τσίπρα

Με έντονο άρωμα ...προεκλογικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μοίρασε το βράδυ της Πέμπτης... εκατομμύρια. Προσπαθώντας να πλειοδοτήσει έναντι της αντίστοιχης κίνησης του Αντώνη Σαμαρά το 2014, όταν ο πρώην πρωθυπουργός είχε μοιράσει με εισοδηματικά κριτήρια 500 εκ. από το πλεόνασμα του 2013, ο Αλέξης Τσίπρας "μοίρασε" χθες 617 εκ. ευρώ, με κριτήρια τα οποία δεν έγιναν απολύτως σαφή.

Το σύνολο του ποσού θα διατεθεί σε συνταξιούχους, μάλιστα με τον πρωθυπουργό να "πλασάρει" το μέτρο ως υποκατάστατο της απώλειας της 13ης σύνταξης - η οποία, θυμίζουμε, ήταν μία από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και ουδέποτε έγινε πραγματικότητα. Η εξαγγελία έγινε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος από τον πρωθυπουργό.

Αντί λοιπόν της 13ης σύνταξης, η κυβέρνηση θα μοιράσει ένα εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο κατά μέσο όρο θα είναι περίπου 350 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δια του μέτρου  θα επωφεληθούν περίπου 1.600.000 συνταξιούχοι ενώ το ύψος του επιδόματος θα είναι αντιστρόφως ανάλογο του ύψους της σύνταξης. Έτσι, όσοι εισπράττουν συντάξεις κοντά στο όριο των 800 ευρώ θα λάβουν επίδομα ύψους 300 ευρώ ενώ υψηλότερα ποσά, ακόμη και πάνω από το ύψος της μηνιαίας τους σύνταξης, θα λάβουν όσοι εισπράττουν συντάξεις χαμηλότερες των 800 ευρώ.

Η σύγκριση με την αντίστοιχη κίνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι μοιραίο να γίνει, οπότε αναφέρουμε τα δεδομένα: τα 500 εκ. που είχε μοιράσει τότε (από ένα πολύ μικρότερο, περίπου το μισό, πρωτογενές πλεόνασμα - δηλαδή το ποσοστό που διατίθεται σήμερα είναι αρκετά μικρότερο από το αντίστοιχο του 2014) είχαν διατεθεί σε 1.000.000 Έλληνες, ισόποσα, από 500 ευρώ στον καθένα.

Το ότι η διανομή αυτού του "κοινωνικού μερίσματος" είχε γίνει προκλογικά, ενόψει των ευρωεκλογών του 2014, προκαλεί ενδεχομένως και συνειρμούς με το σήμερα, αφού κάποιοι κύκλοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί σύντομα να προχωρήσει σε εξαγγελία εκλογών. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχει πρόσφατο (λίγο πριν... τις κάλπες) τον "μποναμά" στους συνταξιούχους, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω, ει΄ναι και η πληθυσμιακή ομάδα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη μικρότερη εκλογική απήχηση.

Βεβαίως δεν είναι γνωστό αν ο πρωθυπουργός έχει πάρει το "οκ" από τους δανειστές για τη διανομή μερίσματος. είναι άλλωστε γνωστές οι έντονες αντιδράσεις της "τρόικας" όταν ο Α.Σαμαράς είχε εξαγγείλει τη δική του διανομή κοινωνικού μερίσματος, αντιδράσεις στις οποίες ο τότε πρωθυπουργός είχε "πατήσει πόδι" - εκτιμάται ότι αυτή του η κίνηση σε συνδυασμό με την ήττα στις ευρωεκλογές, ήταν η "αρχή του τέλους" στις καλές σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τους δανειστές. 

Το "κοινωνικό πακέτο"

Ο κ. Τσίπρας έδωσε τον τόνο στο χθεσινό του διάγγελμα, κάνοντας συνεχείς αναφορές στους "ασθενέστερους", ενώ οι εκτιμήσεις λένε ότι πρόκειται και για "μήνυμα στους δανειστές", ενόψει της προσπάθειας για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Εκτιμάται ότι αφενός ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να καταδείξει το "ανθρώπινο πρόσωπο" της κυβέρνησης του, ενώ ταυτόχρονα έκανε και μια κίνηση με αποδέκτες τους δανειστές, που επιστρέφουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση (εφόσον αυτή σταθεί δυνατό να επιτευχθεί) της αξιολόγησης.

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε:

- την άμεση καταβολή ειδικού βοηθήματος σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν έως 800 ευρώ μηνιαία σύνταξη.

- την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, που υποδέχονται το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα. Ο κ. Τσιπρας ανέφερε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ παραμένει σε ισχύ, ωστόσο δεν θα εφαρμοστεί όσο τα νησιά του Αιγαίου παραμένουν υπό τη μεταναστευτική πίεση.

 Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού σε μία συγκυρία που, όπως προαναφέρθηκε η εξέλιξη της αξιολόγησης κρέμεται σε μία κλωστή, έρχεται να πυροδοτήσει νέα σενάρια για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ειδικά από τη στιγμή που ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που έθεσε ζήτημα εκλογών σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Νωρίτερα χθες, από τη Βουλή, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων άμεσα προκειμένου να συμφωνηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News